foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

Winter Hike 2007 Herbeumont

De wekker loopt af, het is vrijdag 5:30 uur ik stap mijn bed uit en stap onder de douche. Vandaag begint de Winter Hike 2007. Na het douchen kleedt ik mij aan om vervolgens naar Capelle a/d IJssel te rijden waar vanuit wij vertrekken naar Herbeumont in de Belgische Ardennen om daar het weekend wandelend door te brengen.

Om 6:30 uur is iedereen er, we zijn dit keer maar met z’n vieren waar in eerste instantie 7 personen mee zouden gaan, en gaan op weg.

Via Breda zijn we al snel in Belgie waar het vervolgens licht begint te sneeuwen, daardoor worden de ramen snel vies en ik wil deze met de sproeier schoonmaken. Je zal het net zien ruitenwisservloeistof op. Even snel nieuwe halen bij een tankstation en weer op weg.

Foto: Marcel Hoff

Na geruime tijd te hebben gereden werd het tijd voor koffie, even snel een bakkie langs de weg en weer op pad. Zo rond 10:15 kwamen we aan in Herbeumont. Na een kaart oriëntatie gingen we op weg. We liepen in zuidelijke richting de rivier de Semois en volgden deze voor geruime tijd. We liepen niet op het wandelpad wat langs de rivier loopt maar pal naast de rivier, wat al snel in enkele uitdagingen monden.

Na enige tijd de rivier te hebben gevolgd konden we echt niet meer verder en gingen klimmen. Al snel kwamen we op een redelijke hoogte uit met op enkele plekken een heel mooi uitzicht op de Semois. Al lopend door het bos kan de schade die de storm 2 weken ervoor heeft aan gericht. Overal liggen bomen, soms zelfs nog op het wandelpad. Op één van die uitzicht punten hebben we even wat gegeten, om vervolgens weer op pad te gaan. Na verloop van tijd moest er worden gezocht naar een slaapplaats. De ervaring van vorig jaar leerde ons dat beter is om in een dennenbos te overnachten met het oog om makkelijk aan hout voor het kampvuur te komen dan in een loofbos. Natuurlijk liepen we op dat moment in een loofbos. In de buurt van het water reservoir kwamen we uit het bos en liepen toen weer in noordelijke richting, richting het water reservoir. Daar zagen we de eerste tekenen van de beschaving, de gehele tijd zijn wij niemand tegen gekomen en de eerste auto die wij zagen kwam uit Nederland. Verderop zagen we een tweede staan en op het moment dat we deze passeerden kwam de eigenaar van deze auto uit het bos. Het was de boswachter! Nou dat zat dus even niet mee, die man is natuurlijk ook niet achterlijk en weet dondersgoed dat wij mogelijke verdachten waren die gingen wild kamperen maar hij zei niet anders dan “Bon Jour” stapte in zijn auto en reed weg. Wij moesten ook deze richting op en na een kwartiertje kwamen wij hem weer tegen. Ook dit maal kwam uit het bos en stapte zijn auto in. Op dat moment waren we even een pauze aan het houden en daar kwam de tweede boswachter uit het bos. Gelukkig werden we niet aangesproken en gingen weer op weg.

Foto: Marcel Hoff

De weg leidde weer naar Herbeumont maar wij volgden de spoorweg enige tijd en gingen toen vervolgens het bos maar in. Helaas was het niet een dennenbos. Na een goed plekje te hebben gevonden diep in het bos uit het zicht van mogelijke wegen werd er kamp op gezet hout gesprokkeld en een vuurtje gemaakt. Dit ging minder goed als verwacht en het duurde lang voordat het lekker brandde. Na de maaltijd te hebben genuttigd gingen rond het vuur zitten om ons een beetje te warmen, het begon lichtjes te sneeuwen. Maar rond het vuur en met een lekker wijntje erbij was het goed toeven. Zo rond de klok van twaalf zocht ieder zijn bedje op. Al snel kon je het geluid van snurkende personen horen, het was een lange en vermoeiende dag.

Om 6:15 besloot ik maar om mijn bed uit te gaan, ik had geen oog dicht gedaan. Het was nog pikkedonker en iedereen sliep nog. Ik heb nog gekeken of het vuur nog bruikbaar was en al snel bleek dat deze nog gloeide. Ik heb mijn mok gepakt, water er in gedaan en op het vuur gezet. Na een minuut of 20 was het water warm genoeg om er koffie van te maken. Deze smaakte heerlijk. Langzaam werd het lichter en kon je uit de tenten wat meer geluid horen. Eén voor één kwamen de anderen leden eruit. Het duurde echter tot 11:00 uur eer wij weer op weg gingen en het kamp netjes achter lieten. Na een uur of twee te hebben gelopen kwamen we Herbeumont weer binnen vlakbij waar wij de auto’s hadden achter gelaten. Heel even kwam de gedachte op om in te stappen en weer terug naar Nederland te rijden, heel even maar.

Foto: Marcel Hoff

In een van de lokale kroegen namen we een aantal biertje en al snel speelde de vermoeidheid ons parten twijfel was gezaaid, doorgaan of stoppen. Maar toch besloten we op weg te gaan. Na wat inkopen in de hebben gedaan in de supermarkt (water en een lekker flesje wijn) gingen we rond 15:30 uur weer op weg. Dit maal gingen we gelijk in Noordelijke richting om naar het uiteinde van een landtong te lopen die “Le Tombeau du Chevalier” heet om daar te overnachten. Lopend langs de rivier kwamen ander groepen wandelaars tegen die aan de andere kant van de rivier liepen. Al snel bleek dat het niet eenvoudig zou zijn om een geschikte slaapplaats te vinden uit het zicht van paden, het werd al donker en het begon licht te regen. Uit eindelijk werd er besloten om de nacht door te brengen op en camping. We moesten dus weer helemaal terug naar Herbeumont. Na het opzetten van de tenten en het nuttigen van de maaltijd maakte we een klein kampvuurtje, op deze camping is dat toegestaan mits het langs het water gebeurd. De fles wijn werd open getrokken en ook de resterende drank werd genuttigd toen onze buren, een viertal Belgen ons een stukje vlees van de BBQ aanboden. Nog nooit smaakte dat zo lekker als op dat moment. Al snel gingen we even bij ze op bezoek en werden er verhalen en ook drankjes uitgewisseld. Het is toen redelijk laat geworden.

De volgende ochtend waren we al vroeg wakker om de tenten af te breken en alles op te ruimen. Na een laatste groet aan onze nieuwe Belgische vrienden en het betalen van de camping ( 10 euro voor 4 personen om dat er geen toilet en stromend water was) keerden we huiswaarts.

Foto: Marcel Hoff

Het weer een heel leuk weekend geweest en volgend jaar is er op zeker weer een vervolg hierop.

Een dank gaat uit naar Ed, Mark en Richard voor dit geslaagde weekend

Marcel Hoff


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-04-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]