foto

Wandelen in Värmland, het Zweedse merengebied

Värmland is een blauw/groene provincie in centraal Zweden: meer dan 10.000 blauwe meren en verder bijna alleen maar groene bossen en velden. Een ideaal gebied dus om te wandelen. Maar zeker ook om te mountainbiken of te kanoën.

Ligging

Värmland ligt ongeveerd tussen Oslo en Stockholm en is prima te bereiken via bijvoorbeeld het vliegveld Gardemoen (Oslo) in Noorwegen. Met de auto doe je er wat langer over, bijvoorbeeld door de veerboot te nemen in Kiel (Duitsland) en vervolgens vanaf Göteborg de laatste 4 uurtjes langzaam te wennen aan het groene landschap. Onderweg zie je dan langs de wegen al hier en daar informatieborden staan bij kleine natuurreservaten en kun je soms zelf al de oranje markeringen onderscheiden waarmee veel routes zijn aangegeven. Wandelmogelijkheden zijn er namelijk meer dan genoeg in deze provincie, je moet ze alleen even zoeken…

Finskoggen, het bos van de Finnen

Finskoggen (vrij vertaald: Bos van de Finnen) is een regio binnen Värmland waar een schitterende wandelroute is gelegen: 7-torps-leden. Bij deze wandelen doorkruis je de vele bossen aan de Zweeds/Noorse grens en doe je 7 oude Finse dorpen aan. De route is goed gemarkeerd en heeft een lengte van ruim 8 kilometer. Normaal gesproken zou je denken dat je een dergelijke lengte binnen 2 uurtjes aflegt, maar op deze route is zo veel te zien dat je er gemakkelijk een halve dag voor uit kunt trekken. Laat je daarbij vooral ook verrassen in het dorpje dat gelegen is in het natuurgebied ‘Ritamäki’: in het hoogseizoen worden hier namelijk door een lokale dame op ouderwetse wijze wafels gebakken en voor een zeer schappelijke prijs aangeboden.

Lungälvsravinerna, een schitterende natuurreservaat

Aan de oostkant van Värmland liggen enkele schitterende natuurreservaten, waarvan Lungälvsravinerna waarschijnlijk de meest indrukwekkende is. Er lopen in dit gebied vaal verschillende gemarkeerde wandelingen en deze zijn vrij gemakkelijk ook aan elkaar te knopen als je langer onderweg wilt zijn. Verrassend is het ravijn in ieder geval, zeker als je bedenkt dat er in dit gebied nog regelmatig beren en wolven worden gespot. Wellicht is dat ook de reden dat beide dagen dat ik er wandelde de enige wandeldagen van de vakantie waren dat ik een keer géén elanden kon spotten onderweg. Ben je vroeg klaar met wandelen en bedenk dan dat de fabriek van Wasa vlakbij is (Filipstad) en dat je hier in het museum kunt zien hoe zij het bekende knäckebröd maken. Na afloop wandel je zeker met een nieuwe voorraad naar buiten als je zie wat je in de museumwinkel allemaal aan lekkers kunt kopen.

Karlstad, hoofdstad van Värmland

In de directe omgeving van Karlstad zijn er ook veel wandelmogelijkheden. Net buiten de stad zijn er diverse parken die je middels een bootbus gemakkelijk kunt bereiken. In deze parken kun je heerlijk genieten van de zomerse zon of iets te snacken nemen in één van de eettentjes die je hier op verschillende hoeken vindt. Verder buiten de stad kun je genieten van de verre uitzichten rondom het Södra Hyn (een meer) vlakbij het plaatsje Kil. Omdat de wandelingen hier vooral door velden voeren heb je minder last van takken die tijdens het wandelen in je gezicht kunnen slaan, maar des te meer van brandnetels. Ga je wat later op de dag en kun je het opbrengen om een tijdje stil te zijn, dan kun je ook de harde werkers van dit gebied ontdekken: bevers. Die zijn er namelijk in overvloed en het is altijd weer indrukwekkend om een afgeknaagde boomstam te zien, het resultaat van deze kleine beestjes.

Wandelen in Värmland, dé wandelgids

Toen ik voor het eerste de wandelgids van Paul van Bodegraven en Marco Barten las was ik direct nieuwsgierig naar Värmland. In hun wandelgids, de enige Nederlandstalige van dit gebied op dit moment, beschrijven zij 22 wandelroutes in Värmland. Dat doe ze op enthousiaste wijze, met duidelijke beschrijvingen van de routes, de omgeving en de cultuur. Het boekje is ook rijkelijk gevuld met kleurenfoto’s en GPS-waypoints voor de liefhebbers. Tijdens ons verblijf in Värmland hebben wij gebruik gemaakt van het vakantiehuis van Paul en Bart, dat lekker ver van de bewoonde wereld ligt en waar je nog de kans hebt om vanaf de ontbijttafel een eland door de tuin te zien wandelen!

Stuvettsgard, Nederlandse gastvrijheid in hartje Värmland

Tijdens onze vakantie in Värmland hadden wij het geluk om Anky en Sylvia van hotel Stuvettsgard te leren kennen. Deze twee Nederlandse dames bestieren een hotel dat schitterend is gelegen aan een meer aan de rand van het dorpje Gräsmark. Naast het hotel beheren zijn tevens een buitensportbedrijf dat het voor gasten en andere toeristen mogelijk maakt om nader kennis te maken met de Värmlandse natuur. Zo bieden zij onder andere bever- en wildsafari’s aan: samen met een (Nederlandssprekende) gids op zoek naar bevers of groter wild. Ga je liever alleen weg, dan kun je gebruik maken van de mogelijkheid om mountainbikes of kano’s te huren. Zeker een aanrader, want bijvoorbeeld vanaf het water zie je de schitterende natuur op eens op een heel andere manier.

Links

Varmland.org
Wasa
Tourist info Karlstad
Tourist info Kil
Elanden-park
Finnskogen toeristeninformatie
Active Värmland (buitensportactiviteiten)
Stuvettsgard (wandelhotel)
Wandelen in Värmland (wandelgids)
Moose and Alpaca Park
Virtuele expositie Värmland (Hiking-site.nl)
Wandelen in Värmland (boekrecensie)
Nederlanders in Zweden (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }