foto

Zelf slippers knopen

Zelf slippers knopen

In navolging van zijn eerdere artikel over het knopen van parabracelets ging Bas Evers aan de slag om in dit geval met dezelfde techniek eigen teenslippers te knopen.

Wat is er leuker dan op een vrij avondje je eigen slippers in elkaar te knopen? Een slipper knopen is redelijk eenvoudig als je de basics onder de knie hebt.

Wat heb je nodig voor een paar slippers:

  • 4 meter 550 paracord per slipper, dus 8 meter totaal
  • EVA foam matje, beetje dikker dan een standaard fitnes grond mat, bv een oude zitmat of een stukje van je winter onderleg mat (wordt die ook weer lichter... ;D )
  • Optioneel, naalden voor paracord, dat maakt het doorhalen makkelijker
  • Schaar voor het afknippen van het overschot aan paracord
  • Aansteker/kaarsje voor het afbranden van de rafelige eindjes
  • Snijplank
  • Scherp mes voor het uitsnijden van de zool
Zelf slippers knopen

Uitsnijden van de zool

Start met het uitsnijden van twee zolen uit een EVA-matje. Ik heb een mat gevonden die net wat dikker is dan het gemiddelde matje en aan de onderzijde voorzien is van een print (rubber achtig dus wat meer grip). Voor de zool heb ik een bestaande slipper gebruikt, maar je kunt ook je favoriete schoen gebruiken. De zool snij je uit de EVA-mat met een scherp mes (eerste versie heb ik met een schaar gedaan, maar dat was minder mooi). Als je twee zolen hebt kun je beginnen aan het bovenwerk.

Het bovenwerk

De gemakkelijkste manier is om eerst het midden van de lijn te vinden, vervolgens steek je met twee paracord naalden de eindjes door de zool heen vanaf de onderzijde. Helemaal doortrekken tot dat de lus strak aan de onderzijde van de zool zit. Vervolgens prik je de twee koorden op de plaats tussen je tenen door de zool heen naar beneden en kruis je de lijnen onder de zool om ze weer naar boven te halen.

Zelf slippers knopen

Nu haal je de twee koorden naar de andere zijde van de slipper, ook hier steek je ze bovenlangs door de zool en kruis je ze onder de zool om weer boven uit te komen. Vanaf dat punt gaan we het bovenwerk afknopen. Om dit te doen zorgen we eerst dat de twee lijnen genoeg ruimte overlaten voor de knopen zodat je niet te ver naar achteren komt te zitten op de zool; ik houd zelf als maat de dikte van een vinger aan.

Vanaf de plek waar de lijnen door de zool zijn gekomen begin je met de knoop voor het afwerken van het boven werk. (zie ook http://www.hiking-site.nl/themas/thema_zelf-parabracelets-knopen.php ) Je knoopt door totdat je vrij ver vooraan bent, je houdt hier ongeveer anderhalve centimeter aan voor tussen je tenen (gewoon even passen wat fijn zit) en vervolgens maakt je de oversteek naar de lijnen aan de andere zijde. Hier knoop je dan weer terug naar waar je begonnen bent, daar aangekomen pas je eerst de slipper voordat je de eindjes afknipt. Als de slipper goed zit knip je de eindjes op ongeveer 3 a 4 mm af en smelt je ze vlak af in de knoop.

Nu heb je een leuk eigen slipper geknoopt die in mijn geval ook erg licht is (74 gram voor een paar) en heb je ook een twee tal reserve koorden aan je voeten.

Zelf slippers knopen

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }