foto

Goodies: een Optimus Nova

Optmius NovaDe Optimus Nova is het begin van een nieuwe generatie branders. Compact, betrouwbaar, stevig en 'slim'. Zo bedien je de brandstoftoevoer direct aan de brander (snellere reactie van de brander), is de brandstoffles voorzien van een 'flipstop'-markering zodat je op een veilige manier de fles kunt 'decompressen' en wordt de brander geleverd met een 'magic stick' welke je kunt gebruiken om tijdens het branden met bijvoorbeeld diesel de brander van binnen (tijdens het branden!) te reinigen. Daarnaast heeft deze brander één zeer groot voordeel op nagenoeg alle voorgaande multi-fuel branders: je kunt ook een zeer laag pitje gebruiken. Kortom: warmhouden is vanaf nu mogelijk met je brander!

Backpacker Editors'Choice 2001De Optimus Nova won dan ook niet voor niets dit jaar de Editors'Choice van het befaamde Amerikaanse Backpacker magazine. In het kort zeiden zij zelf: 'Versatile, highly efficient, and nearly indestructible, this multifuel stove primes fast, cranks out the heat, and (gasp!) even simmers.'

Jij kon er eentje zelf winnen door simpelweg te laten zien dat je deze brander waard bent. Hoe? Door onderstaande foto's te bekijken en de beschrijving aandachtig te lezen en vervolgens schatten hoeveel seconden het heeft geduurd voordat het water kookte.

FOTO 1Op de linker foto kun je zien dat er een aluminium pan op de brander staat. In de pan zit precies 0,8 liter water. De temperatuur van het water is 19°C, terwijl de buiten temperatuur 23°C bedraagt. Er staat een matige wind (kracht 3/4) en de hoogte waarop deze foto is genomen bedraagt 150 meter. Er is Coleman Fuel gebruikt als brandstof.

FOTO 2Op de rechter foto zie je dat het water het kookpunt heeft bereikt. Het is dezelfde brander, op dezelfde plaats en in dezelfde weersomstandigheden, maar nu dus een paar minuten later. De grote vraag is echter: hoeveel seconden zijn er precies gepasseerd tussen het moment van aansteken (foto 1) en het moment dat het kookpunt is bereikt (foto 2)?

N.B.: Zoals je ziet is er geen deksel op de pan gedaan en dus heeft de wind vrije hand om het kookpunt uit te stellen. Ook is de brander niet vol open gezet. En dit zijn slechts enkele van de factoren die het efficiënt koken van een brander kunnen beïnvloeden. Toch kun je in de richting van het goede antwoord worden gestuurd als je de site van Optimus eens doorkijkt.

(Foto 2 is geretoucheerd om duidelijker te maken dat het water kookt en dient dan ook puur ter illustratie)

De uitslag
Het juiste aantal seconden betrof precies 1001! Dit is door niemand geraden omdat de meeste mensen uitgingen van 'ideaal omstandigheden' (geen wind, kamertemperatuur, lauw water, deksel op de pan, brander vol aan, etc.) en er dus niet of nauwelijks rekening mee hield dat als je tegen nagenoeg al deze factoren ingaat het behalen van het kookpunt van water vele malen wordt uitgesteld. Dit heeft uiteraard niets met de brander zelf te maken (binnen 3 minuten kun je immers een liter water aan het koken krijgen) maar met de omstandigheden waarin je kookt. Houdt hier dus altijd rekening mee als je op een meerdaagse tocht bent en enkele dagen met 1 fles brandstof moet doen!

Ondanks dat niemand het aantal seconden heeft geraden zat er toch iemand het dichste bij: Rini de Weijze schatte 840 seconden! Rini heeft zijn adres reeds doorgegeven en heeft de brander reeds ontvangen.

Deze prijsvraag werd mogelijk gemaakt door JongeJans Trading.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }