Binnentent stappenplan


Hi allemaal,

Ik ben aan het werk met een 6 zijdige pyramid tent. De basis is 175cm. Als het goed is kan ik dan een rechthoekige Binnentent maken van 170*250cm.

Weet iemand grofweg wat de beste volgorde van werken is? Wat ik van Ivo's site begrijp eerst de "wanden" aan elkaar verbinden en dan het aan het grondzeil vast naaien.
Heeft iemand hier tips voor? Zoals hoe weet je zeker dat alles past op elkaar, hoe verbind je alles met een felled seam etc.

Alvast bedankt voor alle hulp!!
Joost
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In het algemeen: Voor werken met een felled seam moet je voor iedere naad een toeslag gebruiken van 1 cm.

Ik denk dat ik eerst zou beginnen met het maken van de badkuip zeil. Dit omdat dit de breedte maat onderin gaat bepalen van de panelen. Dan de panelen eerst aan elkaar zetten en dan pas dat geheel aan het grondzeil vastzetten.

Het helpt altijd om eerst in de echte maten eerst iets met papier uit te proberen of het echt zo gaat uitkomen als je denkt dat het uit moet komen. Regel een rol patroonpapier oid. Je hoeft niet alles in papier te doen, bij gelijke stukken hoef je eigenlijk alleen maar 2 delen uit te proberen.
 
Hoe ik het nu zou doen:
(bij de bouw van mijn soulo was dat lastiger dan voor de rechte hoeken van jouw plan)
maak eerst de buitentent en zet ze op.
Bepaal hoeveel cm ruimte je wil tussen buitenzeil en binnenzeil.
Wat ik niet weet is hoe je de binnentent op wil hangen in de top.
Bepaal die hoogte
Wil je een echte "badkuip" met opstaande randen van 90 graden of mag de opstaande rand van het grondzeil in dezelfde hoek liggen als de ribben van de binnentent? De eerste optie ziet er mooier uit maar het vraagt meer opspanpunten opdat hij zijn vorm blijft houden
Bij de eerste optie steek je wat stokjes in de grond op de plaats waar je de badkuip wil laten eindigen. Je meet de afstanden op tussen de stokjes
Met wat touwwerk en een centrale stok maak je een 1:1 model van de binnentent.
Zie bv https://ivovanmontfort.blogspot.com/2016/05/shelter-in-tramplite-style.html
maar dan aangepast aan jouw vorm.
Je hebt een centrale stok op de juiste hoogte van binnenten en dan steek je rechte stokjes (minstens de hoogte van de badkuiprand) op de juiste plaats in de grond
span dan vanuit de centrale stok spandraden richting stokjes.
Meet dan hoe groot de verschillende panden moeten zijn (zorg voor genoeg overlap om de naad te maken). Denk ook na hoe je de naad wil maken in de overgang van grondzeil en wanden want je zal waarschijnlijk ook ergens een rits hebben lopen.
Maak eerst de wanden en werk de rits in.
Dan begin je aan het grondzeil. de lengte en de breedte zal je wel kunnen bepalen.
Bij rechtopstaande wanden moet je in de hoeken een plooi maken. Zet die eerst voorlopig vast met wat spelden
Zie daarvoor het papier model tussen de foto's op
https://ivovanmontfort.blogspot.com/2014/06/trailstar-binnentent.html
De afstand tussen de verschillende ribben van de binnentent kan je meten. De kunst is om ook in de hoek te eindigen (opstaande randhoek)van je grondzeil. Als je met spelden werk vanuit het midden en zo naar de buitenkant kan je wat spelen met de plooi. Dan doe je hetzelfde aan de tegenovergestelde zijde om dan de kopse kanten af te spelden. Dan kan je de plooi afwerken. (vergeet niet de opspanbandjes tegen de grond in te werken)
Als je heel nauwkeurig werkt hoeft het niet zo omslachtig en maakt de twee losse delen om ze dan samen te voegen.
Ik heb in mijn hoofd de verschillende stappen overlopen mogelijk zit er hier en daar een klein hiaat in mijn redenering maar het is alvast een begin en moet je onderweg wat bijsturen
 
Ik bedacht me net dat ik het resultaat nog niet gepost had...
Zie hier mijn diy hexpeak met Binnentent.
20200416_115352.jpg
 
Ziet er super profi uit! Wat voor materiaal heb je gebruikt voor grondzeil en wanden? Is dat het 20D binnentent materiaal van Extremtextil? Ik wil ook een binnentent maken, voor onder de Hexamid pocket tarp die ik tweedehands de kop het getikt, en ben nog op materiaal zoektocht.

Marieke
 
Ziet er super profi uit! Wat voor materiaal heb je gebruikt voor grondzeil en wanden? Is dat het 20D binnentent materiaal van Extremtextil? Ik wil ook een binnentent maken, voor onder de Hexamid pocket tarp die ik tweedehands de kop het getikt, en ben nog op materiaal zoektocht.

Marieke
Dankje!

De gele stof is deze
En voor de grond

Let op de gele stof rafelt gigantisch! Ik heb nu een hot knife gemaakt van een soldeer pistool. Dat zou hiervoor ideaalzijn geweest.
Het grondzeil is dik materiaal. Ik heb dit gedaan omdat ik weleens wild kampeer en dat beetje extra wel fijn vind. Maar het pakt niet klein weg! Volgende keer ga ik toch voor silnylon. Dan maar een Polycryo zeiltje mee voor de zekerheid.
Voor de top heb ik een sluiting bedacht die in hoogte aanpasbaar is en toch dicht te maken is tegen muggen. Dit is nog een beetje een concept. Ik heb het nog niet verder en netter uitgewerkt sinds alle vakantie plannen zijn gecanceld .... :cautious:
hier een foto van.
20200417_134959.jpg

Ik heb een Pole cup gemaakt met lusjes. Ook aan de binnentent zitten lussen. Daar tussen heb ik koord geregen.p met een cordlock als je die aantrekt komt de binnentent omhoog. Plus een tunnel voor het dicht trekken van de binnentent tegen de wandelstok. Ik heb hier alleen te dik webbing gebruikt wat niet helemaal mee werkt. Die moet ik nog uithalen en een nieuwe aan maken denk ik.
Zo kan je dus de hoogte aanpassen en toch insecten buiten houden.
verder heb ik aan de binnenkant boven de naad van het grondzeil dit toegepast (foto van tramplite)
1597078012170.jpeg

afgekeken van tramplite :) Hiermee kan je doorzakkende panelen strak spannen.
Maar ik vind het niet heel veel doen. De naad Krijg je mooi strak maar het hele paneel zakt nog steeds wat door. De volgende versie krijgt dit ook aan de top. Misschien dat dat meer doet.
Ik hoop je een beetje extra info gegeven te hebben. Als je vragen hebt mag je me altijd een berichtje sturen of het hier posten.
 
Laatst bewerkt:
Hoi Joost, dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Precies de info die ik nodig had! Je hebt net de twee stoffen gebruikt die ik ook bij Extremtextil op het oog had, met twijfels bij het vrij zware grondzeilmateriaal...dat wordt hem dus niet. Nifty systeem van Tramplite. Ik zat eraan te denken om voor elke naad een afzonderlijk instelbaar ophanglusje (aan de wandelstok) te gebruiken, maar misschien is dit eenvoudiger.
Marieke
 
Graag gedaan, je zou dit filmpje ook nog eens kunnen bekijken. Het systeem om de panelen op spanning te krijgen via de top begint bij 24:30


Hij gebruikt een lus en haakjes systeem voor de wandelstok. Misschien heb je er wat aan.
Volgens mij heeft hij elke naad tussen de panelen met edgebinding gedaan. Misschien wel makkelijker maar ik heb flat felled seams gebruikt en de hoeken van de vloer heb ik verstevigd met carbon zodat die rechtop blijven staan.
20200416_115512.jpg


Verder heb ik aan de achterkant een halve boog rits gemaakt. Zodat ik die ruimte nog kan benutten. Schoenen etc.
20200416_115403.jpg

En aan 1 kant 2 vakken gemaakt en aan de top zit rondom muggen gaas voor ventilatie.
 
Je zou deze stof kunnen gebruiken voor het grondzeil.
https://backpackinglight.com/forums/topic/hh-test-of-extremtextil-20d-silnylon/
Lekker licht en volgens die test zeer goede waterdichtheid.

Ik heb er geen ervaring mee hoor, even voor de zekerheid ;)
 
keurig
beetje lastige periode om nu aankopen te doen bij extremtextil.
Veel silnylon stoffen zijn uitverkocht
Zelf zou ik nooit silnylon gebruiken als grondzeil. Veel te glad en niet erg duurzaam in vergelijking met de hierboven gebruikte stof
 
Dat zijn wel erg ingewikkelde systemen om de binnentent strak te krijgen. Terwijl de tent er van zichzelf al een prima systeem voor heeft: de stokken. Die kan je iets uitschuiven om te spannen. Bij wildkamperen staat de binnentent trouwens lang niet altijd strak. Bv. als je in een kommetje staat.

In dat filmpje heeft hij halve hoogte dicht doek en daarboven gaas. Ik vind dat een ideale combi, heb het ook bij mijn Locus.
 
Het was mijn eerste binnentent. Ik wilde het liefst de volle breedte van de gele stof gebruiken om het iets makkelijker te houden. Een volgende krijgt idd ook half om half.
Het opspannen van de binnentent doet ook niet veel. Maar dit kon ik toepassen zonder al te veel gedoe. En ik was benieuwd als het echt werkte. Bij mijn trailstar zou het handig zijn omdat die op veel verschillende hoogtes opgezet kan worden. Maar hem dan helemaal strak te krijgen zie ik niet gebeuren. Overigens is deze tent niet voor m’n trailstar geschikt:)

Ik heb een as tucas bivy en die gebruikt silnylon als grondzeil en een vrij dunne fragiele variant. Vandaar mijn suggestie silnylon. Maar het zal wat extra zorg nodig hebben en het glibberige is inderdaad vervelend....
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan