Drinksysteem


Graag advies. Voor mijn Osprey Tempest 30 wil ik een drinksysteem aanschaffen. In praktijk zal ik denk ik niet meer dan 1,5 liter meenemen. Maar is een drinkzak van 1,5 liter dan een goede aanschaf of toch een 2 liter die ik dan niet helemaal hoef te vullen? En dan een drinkzak van Camelbak of Osprey? Kan overigens ook niet vinden wat het verschil is tussen Osprey blauw en rood. Wel dat ze een harde zijde hebben, maar ben je die perse nodig? Alvast bedankt voor de reacties.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb voor mijn dagrugzak ook de 1.5l Osprey, voor mij voldoende. Fijne systemen met de mogelijkheid om de slang los te klikken. Maar ben dan ook niet bekend met camelbag. 2l kan ook prima, zal de keuze laten afhangen van hoeveel je drinkt en je gebruikt. Ik drink vrij veel maar gebruik mijn dagrugzak niet voor grote afstanden of met skiën en dan heb ik aan 1.5l voldoende.

Verschil tussen rood en blauw is inderdaad de harde zijde. Het geeft de zak was meer vormvastheid, wat vooral in een grote /halflege tas profijt geeft. Een zak zonder structuur kan anders 'een hoopje' onderin het drinkzak vak worden. Ook krijg je hem er makkelijker in met bijvullen in een volgepakte tas. Heb trouwens met mijn rode zak in mijn dagrugzak overigens nooit de nadelen ondervonden, kan mij wel voorstellen dat de rode zak in mij aether lastiger zou werken.
 
Heb alleen ervaring met Camelbak aangezien ik na bijna 10 jaar nog steeds mijn eerste 2L zak gebruik. Ze gaan dus in ieder geval lang mee :)
Wij wandelen 6-7 uur per dag en dan neem ik een volle zak mee en mijn vrouw nog een nalgene fles met 1L water. Da's dan meestal net genoeg tenzij het echt serieus warm is.
Deze zomer een wandeldag van 10 uur gehad, toen hadden we het laatste uur geen water mee....
Waarschijnlijk is dus 1.5L voldoende, maar het hangt af van hoeveel je drinkt op een dag. Als 1.5L voldoende is zou ik geen 2L zak kopen, waarom extra gewicht meenemen als het niet nodig is?

Groetjes,
Dennis
 
Persoonlijk vond je mijn camelbak niet prettig, omdat de draaidop te stroef is en moeilijk goed dicht te draaien (al wat natte rugzakken van gehad) en schoonmaken door zo een ronde gat is wat lastig.

Persoonlijk voorkeur voor een bouw en plastic ding die er over geen schuift. Geen ervaring met die van osprey. Zelf fan van Source (ook verkocht door Deuter). Ook met zo een sluiting, snelkoppeling en wat ik heel prettig vind; een plastic dopje die je op de bijt ventiel kan doen. Blijft dat ding tenminste schoon.
 
Gewicht is idd een dingetje, loop met een Tempest van 30 liter en wil onder de 10 kg blijven (zonder water en eten). De 2 liter blauw van Osprey is 210 gram. Dat valt mee. Mijn laatste wandeltocht heb ik met flesjes 1/2 liter gedaan en dat is niks. Te weinig waardoor ik vaak moest bijvullen. En onder het lopen steeds die met die flesjes vogelen vond ik ook niks. Of anderhalve liter echt genoeg is, zeker op wat langere tochten, daar twijfel ik dus aan. Vandaar dat ik de 2 liter overweeg.
 
Wij hebben de Source (of Deuter Streamer) van 2 en 3 L en die bevallen heel goed. Je hoeft ze niet volledig te vullen, maar het kan wel als je een lange dag hebt. Vooral het drinktuitje (Helix valve) vinden we erg prettig. Ook de slang kan losgekoppeld worden.
Mijn zoontje van 8 heeft de Osprey 1,5 L. Ook die bevalt goed. Deze heeft een tussenschot waardoor de zak een slank profiel houd, zelfs als deze volledig gevuld is. Bij Osprey zit er geen kapje over het drinktuitje, deze is wel apart aan te schaffen.

Mocht je interesse hebben, dan heb ik de Source WXP LP 3L voor je voor een zeer schappelijk prijsje -felblauw, groene slider- (ben een beetje enthousiast geweest door voor mijn hele gezin drinkzakken aan te schaffen, maar mijn oudste dochter houd niet van wandelen/hiken). Gewicht is 250gr.

kijk voor meer informatie op de site van Source www.sourceoutdoor.com
 
Ik heb een Osprey Hydraulics 1.5 liter (rood). Ik ben er erg tevreden mee. Mooi, en geur- en smaakloos water.

Daarvoor had ik een Osprey Hydraulics 2.0 liter (blauw). Daar was ik ook erg tevreden mee, maar deze ging na enige tijd lekken bij de harde plaat. Ik heb begrepen dat hij daarom uit de handel zou zijn gegaan. Ik kon in ieder geval geen nieuwe meer kopen. Gelukkig heb ik wel het aankoopbedrag terug gehad.

In de praktijk heb ik aan dit waterreservoir eigenlijk genoeg. Ik heb ook nog een waterreservoir van Camelback van 3.0 liter, maar dit gebruik ik eigenlijk nooit (te groot).

Vrgr. Carlo
 
Heb alleen ervaring met Camelbak aangezien ik na bijna 10 jaar nog steeds mijn eerste 2L zak gebruik. Ze gaan dus in ieder geval lang mee :)
Wij wandelen 6-7 uur per dag en dan neem ik een volle zak mee en mijn vrouw nog een nalgene fles met 1L water. Da's dan meestal net genoeg tenzij het echt serieus warm is.
Deze zomer een wandeldag van 10 uur gehad, toen hadden we het laatste uur geen water mee....
Waarschijnlijk is dus 1.5L voldoende, maar het hangt af van hoeveel je drinkt op een dag. Als 1.5L voldoende is zou ik geen 2L zak kopen, waarom extra gewicht meenemen als het niet nodig is?

Groetjes,
Dennis
Grappig hoe verschillend mensen drinken. Op een lange afstandswandeling (zware tas 15 a 40km op een dag) drink ik 1 a 3x mijn 2 liter zak leeg. Ben dan ook blij dat ik een 2l zak heb voor mijn grote tas.

De tip van een grotere drinkzak maar niet volledig vullen gaat natuurlijk ook op! Qua gewicht schelen de zakken volgens mij niet zoveel..
 
Tja,

zelf hebben wij een aantal verschillende zakken die we gebruiken, zlef pak ik als ik een rondje op de mtb doe een liter zak van platypus mee. Mijn oudste systemen zijn ook van platypus. Erg sterk polycarbonaat zakken, mondstukken gaan lang mee en drikken het fijnst. Verder hebben wij beide nog een camalback, en ik nog een defensite 2 1/2 liter zak van source met een wel handige draaidopvulopening en een geisoleerde slang, daarvan is het mondstuk niet zo. Geen bite-valve maar een draai trek ding. wel handig is de dop die eroverheen gaat tegen stof. En een setje zakken "van" osprey, ook 2 1/2 liter. Hiervan hebben we de slangen aangepast met een waterfilter erin. bij beiden de originele bikte-valve vervangen door een platypus variant. Op de platypus zakken gaan ook standaard frisdrank doppen, dus een slang mee en een paar zakken helpen je makkelijk een erg warme dorstige dag door.

Verder ook een grote 6 liter msr dromedary waar een drinkslang op past. Makkelijker met water tappen en als deze op de bagagedrager ligt kun je er ook gewoon uit drinken.

Over het algemeen gaan er tijdens wandeltochten met bepakking 2 of 2 1/2l zakken mee. En inderdaad, die hoeven niet helemaal vol. In de winter nemen we overigens gewoon een paar thermosflessen mee. Veel sneller als je wat warms wilt drinken en een keer per dag minder prutsen met je brander is ook wat waard.

btw, de filter is van careplus, de standaard slang doorgesneden, in heel heet water gestoken en dan gaat deze redelijk gemakkelijk over de twee uiteindes van de filter. Aanzuigen gaat iets zwaarder maar doenbaar. Verder is de slang van de opsrey zak los te koppelen en kun je de slang ook direct in een waterbron gebruiken met de filter.

Bas
 
Ik heb een osprey hydraulics 2,5ltr met harde achterkant, en ben er erg blij mee. Ik gooi hem meestal alleen helemaal vol als ik een lange en zeer warme dag voor de boeg heb met veel klimmen. Gewoon op een dagwandeling in Nederland van max 20km dan gaat hij maar voor de helft vol.

Overigens ben ik ook erg blij met de harde achterkant, daarmee kan ik hem redelijk soepel in mijn volle rugzak stauwen.
 
B@se - "Verder ook een grote 6 liter msr dromedary waar een drinkslang op past. Makkelijker met water tappen en als deze op de bagagedrager ligt kun je er ook gewoon uit drinken." - Hoe heb je dat gedaan of gebruik je een MSR hydration kit hiervoor? - En heb je misschien foto's om het te verduidelijken?
 
Osprey hydraulics 2 liter besteld. Het is beter om aan het eind van de wandeling wat water over te hebben dan tekort te komen, zoals geschreven. Al met al vind ik de hele wandeluitrusting bij elkaar scharrelen voor een redelijk bedrag nog een hele kunst. Hoop maar dat een drinksysteem me bevalt, want dat geklungel met flesjes is niet mijn ding en ik zou het anders niet weten. In ieder geval bedankt voor de reacties/meedenken.
 
Bas - top dank je wel. Die heb ik nog liggen ga ik de volgende keer dat ik de zak nodig heb erop schroeven.
Om water te tappen gebruik je dan de drinkslang zonder mondstuk?
 
Een 2 literzak is ook praktischer voor als je gaat wild kamperen.
Als je hem ergens weet te vullen heb je genoeg water om de volgende dag op te starten
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan