minimale breeksterkte noklijn/scheerlijnen tarp


Ik wil lijnen kopen voor mijn tarp: voor de noklijn en voor de scheerlijnen.
Daarvoor heb ik even bij http://www.nauticshop.nl/contents/nl/d6095.html rondgekeken. Om te voorkomen dat mijn tarp wegwaait op het moment dat ik 'm het hardst nodig heb: weet iemand welke breeksterkte minimaal nodig is voor respectievelijk de noklijn en de scheerlijnen (3x3, minimaal 4 scheerlijnen)? De LIROS D-Pro 1 mm heeft een breeksterkte van 130 daN, dat klinkt in mijn leken-oren ruim voldoende. Maar eigenlijk heb ik geen idee met welke kracht de wind aan een tarp rukt. Of is dat helemaal niet relevant omdat ik een minimale dikte nodig heb om een beetje makkelijk te kunnen knopen? Ik las al e.e.a. over het slippen van de scheerlijn bij te dunne lijnen. Ik heb een aantal van die metalen ringetjes (ben de naam even kwijt) en denk dat dat daar niet zo speelt?

Verder heb ik touw nodig om wat te knutselen met wilgentenen. Het resultaat blijft buiten staan dus dit moet goed weers/uv bestendig zijn (het touw dat ik 2 jaar geleden heb gebruikt is inmiddels verteerd :() en niet te duur. Wat kan ik hier het beste voor kopen?

Alvast bedankt!!

Groeten,

Iris Boot
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

OK, here we go:

Ik ben sinds een jaar of 5 1-2 maal per jaar (voornamelijk winter) met een tarp en tegenwoordig ook hangmat op stap, dus ik weet wel ongeveer waar ik het over heb, temeer daar ik een jaartje geleden heel mijn touwen handel aan de tarp vervangen heb na enige studie over wat er beschikbaar is.

Mijn eerste setup was lekker budget maar toch degelijk DD-hammocks tarp met een noklijn van 550 MilSpec paracord wat een debiel hoge breeksterkte zou moeten hebben. Nooit problemen mee gehad en de noklijn wordt echt strak gezet. Ik maak gebruik van een zogenaamde structural ridgeline, dus de tarp hangt los met de lussen aan een strak gespannen noklijn. Tarp wordt daarna dmv een of andere schuifknoop op de noklijn gespannen. Dit kan met Prusik knoop, maar ik gebruik een zogenaamde taut line hitch waarbij ik het touw niet geheel door de knoop trek, maar eindig met een lus, zodat hij met een ruk aan het losse eind weer losgetrokken kan worden, zie diverse youtube filmpjes.

Ik knoop alles met eenvoudige knopen die met een ruk aan het touw weer te verwijderen zijn. Ik gebruik geen hulpmiddelen van metaal ofzo die het touw kunnen beschadigen, zelf kunnen breken of te onhandig in gebruik zijn omdat ik steeds weer vergeet hoe het touw ook alweer erdoorheen geleid moest worden (zoals bij de niteize figure 9).
Noklijn doe ik aan de ene boom met een Evenk Hitch, andere eind lekker opspannen met een trucker's hitch (eerste knoop uit dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=ywqx_3TLSd8) of een taut line hitch.

Scheerlijnen knoop ik ook met taut line hitch, zo heb je geen schuivertjes nodig op je touw en kun je je scheerlijn ook makkelijk om een boom knopen.

550 milspec paracord pro/con:
+ mega sterk (vraag me even niet hoeveel DaN, maar ruim voldoende om een ridgeline te spannen)
+ online ruim verkrijgbaar
+ relatief goedkoop
+ laat zich perfect knopen en ontknopen
+ duurzaam
- relatief zwaar (zeker als je 10-15m voor je ridgeline wil gebruiken)
- neemt water op
- Rekt flink (en dat is wellicht nog het grootste nadeel)

Dus ging ik voor bij mijn nieuwe tarp (RAB siltarp 3) op zoek naar iets lichters, wat toch sterk genoeg moet zijn. Ik vond dit na de nodige hammockforums e.d. afgestruind te hebben in de vorm van Dyneema koord met een polyester buitenmantel.

Dyneema is een leuk goedje, gigantisch sterk (1,5mm touw met polyester mantel geeft 125DaN treksterkte), rekt niet, neemt nauwelijks water op. Het nadeel is dat het zonder mantel van polyester redelijk fragiel is in de zin van ophalen/aders eruit plukken als het langs ruwe oppervlakte schuurt. Daarnaast is het zonder mantel niet heel schuurvast. De vezels zijn wel heel erg taai, je moet ze snijden met een heel scherp mes op een snijplank als je secuur werk moet doen zoals bij het splicen van het koord, een gemiddelde Fiskars schaar heeft er redelijk wat moeite mee.
De polyester mantel heeft zeer goede UV-bestendige eigenschappen.

Mijn favoriete touw voor nu is het 2mm dyneema/polyester koord voor de noklijn http://www.extremtextil.de/catalog/Dyneema-Polyester-cord-2mm-three-coloured::515.html

en het 1,5mm dyneema/polyester koord voor de hoeklijnen van de tarp (3m per hoek genomen) http://www.extremtextil.de/catalog/Dyneema-Polyester-cord-1-5mm-16-windings::777.html

Het enige nadeel van dit spul is dat je sommige knopen en dan vooral de schuivende lussen om een enkel koord, indien zeer strak getrokken, er toch wat moeizaam uit krijgt. Je moet dan gewoon erg hard trekken aan beide eindjes.

Hammock camping is in de VS erg populair, daar gebruikt men voor de hangmat suspensie vaak zogenaamde whoopie slings die van kaal dyneema of dynaglide (of amsteel) gemaakt zijn. Je kunt het dyneema koord met wat handwerk/geknutsel in zichzelf knopen (zogenaamde bury of spliced loop maken), omdat de kern van het dyneema koord hol is. Zoek maar eens op YouTube naar DIY whoopie slings, dan zie je wat ik bedoel. Ondergetekende heeft zo zijn eigen hangmat met zelfgemaakte whoopies gemaakt. Werkt subliem. Maargoed dat is niet je vraag, kan er wel nog een schermpje over voltypen.

Voor je wilgenproject zou ik gewoon UV- en rotbestendig koord halen van -bij voorkeur- polyester. Dit hebben ze bij de gemiddelde goede bouwmarkt van verschillende diktes op kleine klosjes. Hornbach heeft een relatief groot assortiment hierin.

Mocht je nog iets willen weten, dan hoor ik het graag.

Succes!
 
Laatst bewerkt:
Ik doe veel met 3mm dyneema lijn van exped. Erg sterk en reflecterend (kan zijn dat je dit juist niet wil). Hun lijnspanners zijn ook erg interessant. Je kan ze makkelijk om een lange paal leggen zonder knopen.

Getypt met veegtelefoon
 
Hoi Sander,

Die Tension Lock van Exped kende ik nog niet, interessant ding. Vraag me alleen af of het ook met dunner dyneema koord zal werken. Vooralsnog vind ik het geen probleem om te knopen (scheelt gewicht en kan niet stuk gaan), maar kan me voorstellen dat niet iedereen dit wil. Dan zou die tension lock een prima alternatief zijn. Weet niet of die dingen sterk genoeg zijn om een noklijn mee te spannen, maar voor de scheerlijnen vast wel.

Voor wat betreft line lockers ben ik erg tevreden over de locks die aan de scheerlijnen van mijn Hilleberg tenten zitten: ClamCleat line-Lok http://www.extremtextil.de/catalog/Tent-Fastener-Clamcleat%AE-Line-Lok::697.html
Zijn er ook in een mini maat voor dunner touw en zelfs een glow in the dark versie.
Nadeel is wel dat je ze niet makkelijk los kunt knopen om ergens omheen te slaan. Voor een tent met haringen prima, maar niet om om een boom heen te slaan dus.
Ze werken ook perfect bij extreme kou met sneeuw en ijs op je scheerlijnen. Ook met dikke handschoenen prima te bedienen, zowel vasttrekken als losmaken.
 
Ha Leonard ik zou het ook niet aandurven om de exped tension locks voor de noklijn te gebruiken. Wel voor de scheerlijnen van de tarp. Ze werken ook met 1mm dyneema. Voor het ophangen van de mat en dus ook de static nokkijn gebruik ik een stalen ring in de ophanglijn waar ik weer het uiteinde aan vast knoop. Als ik 2 slagen kan maken dan heb je een katrol!

Getypt met veegtelefoon
 
Reuze bedankt voor de info!

@ babelfish: het gaat om een vierkante 3-3 tarp (DD tarp UL), eergisteren binnen gekomen! Kijken of ik van het weekend een nachtje in de natte sneeuw kan gaan hangen. Ik heb een Hennessy UL backpacker hangmat. Daar zit een ieniemienie tarpje bij. Het is gelukkig nog steeds goed gegaan maar ik heb er niet veel vertrouwen in dat de boel droog blijft bij regen met zijwind (donzen UQ!). Bovendien lijkt het me leuk om wat te gaan experimenteren met een tarp voor 2 personen op de grond.

@ Sebastiaan: zo, wat een uitgebreide uitleg. Ook de knopen uitleg is handig, dank! Ik denk dat ik een kaartje ga maken met de belangrijkste knopen er op, dan kan ik dat meenemen naar het bos.
Structural ridgeline: ik wist niet dat dat zo werd genoemd. Dat is zo te zien ook de bedoeling voor mijn nieuwe tarp (lussen zitten er al aan). Wat is het voordeel van zo’n lijn boven directe bevestiging aan de tarp? Dat het minder doorzakt ofzo? Mijn oude tarpje moest direct aan lijn van de hangmat worden bevestigd. Misschien wel licht maar ik vind het zelf niet handig want je tarp lijkt mooi strak gespannen te zijn en als je dan in de hangmat gaat liggen zie je toch dat het hier en daar inzakt (en als het regent al helemaal).
Whoopie slings: ja die zijn geniaal, ik heb ze kant en klaar gekocht ter vervanging van de gewone bevestigingslijnen van mijn hangmat. Zo simpel en doeltreffend! Zo makkelijk afstellen! Ik zat te denken om whoopie slings zelf te maken voor de spanlijnen maar ik weet niet of dat te doen is voor dunne lijnen.

Samenvattend heb je nu dus voor de noklijn 240 daN en voor de spanlijnen 125 daN. Mag ik hieruit opmaken dat de noklijn meer kracht te verduren krijgt dan de spanlijnen en dus sterker moet zijn? Ik kan het niet zo beredeneren maar zou denken dat er overal even hard aan getrokken wordt afhankelijk van waar de wind vandaan komt? Of is dat omdat de wind meestal meer van boven komt? Of is dat specifiek zo voor een structural ridgeline omdat er kracht op staat om hem strak tussen de bomen te spannen?

Groeten,

Iris Boot
 
240 daN kan je omrekenen naar ongeveer 24 kg trekkracht

dan kan je er rekening mee houden.
Bedenk dat sterke draad niet breekt, maar je tent of tarp wel.
Nylon touw heeft iets rek, wat mechanisch gezien beter is.
 
Hallo Bertus,

Ik dacht dat 240 daN 240 kg trekkracht was?
1 Newton = 0,1 kg, 1 decaNewton is 1 kg?
Of heb ik dat verkeerd gegoogled?
Vandaar dat ik 130 daN aardig wat vond. Als je tot 130 kg aan een lijntje kan hangen zonder datíe breekt lijkt me dat redelijk stevig. Maar rukwinden is natuurlijk iets heel anders.... Geen idee hoe hard er dan aan getrokken wordt. Vandaar ook eigenlijk mijn initiële vraag

Groeten,

Iris
 
Bedenk dat sterke draad niet breekt, maar je tent of tarp wel.
Daar heb ik nog niet eens over nagedacht. Bedoel je dat je beter een lijn kan hebben die net iets zwakker is dan je tarp zodat je lijn kapot gaat ipv tarp?


Nog even omgerekend op internet:
240 Decanewton [daN] = 244,731 891 114 7 Kilogram-force [kgf]
 
Nope in nylon zit veel rek dat heel veel tolerantie heeft. Als je bang bent voor scheurend doek kan je beter nog een elastiek tussen lijn en doek doen. Wind op lichtgewicht doek geeft over het algemeen geen enorme krachten. Over het algemeen wordt eerder de haring uit de grond getrokken dan dat een lijn breekt of tarp scheurt.

Getypt met veegtelefoon
 
Daar heb ik nog niet eens over nagedacht. Bedoel je dat je beter een lijn kan hebben die net iets zwakker is dan je tarp zodat je lijn kapot gaat ipv tarp?

Het lijkt me dat je liever hebt dat je lijn breekt dan dat je tarp scheurt.
Da's nog een reden om voor een structural ridgeline te kiezen :)
 
@irisboot inderdaad noklijn dikker dan scheerlijntjes. Ik kan wat Sander zegt bevestigen: de haring gaat vaak toch eerst uit de grond. Verder zal de bevestiging van de lus aan het doek van je tarp altijd de zwakke schakel zijn.
Als het weer zodanig is dat je gewone cheap ass scheerlijnen al breken, wil je echt niet in het bos hangen hoor. Die 125DaN voor de scheerlijnen is waarschijnlijk echt overkill. Tentdoek zal altijd zwakker zijn dan de scheerlijn als het om ultralight gaat. Trouwens ik vermoed dat elke beschikbare scheerlijn sterker is dan het tentdoek waaraan hij is bevestigd.
Rukwinden? Waar wil je gaan hangen? Meestal ergens tussen 2 bomen, liefst beschut in een bos ofzo. Bij slecht weer of hevige sneeuwval trek ik de tarp helemaal tegen de grond aan, liefst door een haring of stok door de tarplussen te steken.

Off topic:
Ik kan je nog wel een "anekdote" vertellen hoe mijn hilleberg nallo 3GT letterlijk aan stukken werd gescheurd bij 180km/h windstoten op een berg in de Schotse Cairngorms in de winter. 900m hoogte, +2 graden, stikdonker half 2 's nachts en regen. Dat was pas wind en een heftig nachtje voor mijn broer en mij. Lopen was namelijk niet meer mogelijk omdat je omver werd geblazen. Het doek was het zwakke punt en scheurde onderlangs de zoom bij de grond gewoon af. Dat was dus een 800 euro kostende Hilleberg in een windtunnel van moeder natuur.

On topic:
Het ging me met name om het feit dat het touw licht, duurzaam en sterk is en weinig tot geen water opneemt. De noklijn wil ik gewoon lekker strak kunnen zetten zodat je tarp niet zakt en ik ook nog wat dingen aan de lijn kan hangen zoals mijn rugzak of iets dergelijks als het niet op de grond mag of kan liggen.
De lussen aan de tarp vinden die spanning niet echt leuk denk ik als ik de noklijn daar direct aan zou knopen. De tarp is ook vrij groot en van silnylon, wat uitzet bij kou en nattigheid, dan wil je een eenvoudige manier om de tarp wat strakker te zetten. Dat kan voor mijn gevoel makkelijker met een vaste noklijn.
Voordeel van een aparte noklijn is ook nog dat je de tarp mooi kunt centreren over je hangmat.
Er zijn overigens ook zat mensen die het zonder noklijn doen en de tarp aan de hangmat suspensie of apart aan een boom knopen. Je kunt op youtube in het kanaal van Shug Emery heel veel info vinden over hammock camping en verschillende manieren om je tarp en hangmat op te hangen. Zijn filmpjes zijn daarnaast ook nog erg vermakelijk om naar te kijken. https://www.youtube.com/user/shugemery

Om nog even terug te komen op de whoopie slings: ik heb die in het verleden zelf gemaakt en een tijdje gebruikt. In oktober heb ik zelf een hangmat gemaakt van een grote lap ripstop nylon, daar heb ik ipv whoopies gebruik gemaakt van een utility constrictor rope (UCR). Dit is ook van dyneema en werkt volgens hetzelfde principe. Alleen heb je minder touw nodig. Je kunt hier lezen hoe dat precies in elkaar zit: https://www.hammockforums.net/forum...rial-How-To-Make-an-UCR?p=1534534#post1534534

Zijn uiteraard ook weer filmpjes van.

Grt

Sebastian
 
Ik moet iets van mezelf corrigeren: ik haal 2 dingen door elkaar.
een noklijn waar de tarp aan hangt wordt continuous ridgeline genoemd. De structural ridgeline is de noklijn die aan sommige hangmatten zit.
 
Gisteren de tarp uitgeprobeerd. Geprobeerd whoopieslings te maken van 1 mm dyneema SK75 lijn. Niet gelukt, te dun. Na 5 cm bleef ik maar door de draad heen prikken. ik sluit niet uit dat het met een hele goede draadtrekker wel kan maar het luistert erg nauw bij zo'n dunne draad. Dus maar even de bijbehorende scheerlijnen gebruikt. Hetzelfde draad gebruikt als noklijn. Haha, ook veel te dun. Ik kreeg de knopen er niet goed uit. Uiteindelijk hing de tarp goed met de truckers hitch van Sebastiaan. Wat een slagschip vergeleken met mijn andere tarp! Daarna de tarp wel weer weggehaald om naar de sterrenhemel te kunnen kijken. Voor de noklijn ga ik de 2mm kopen waar Sebastiaan naar verwees.
Hoop dat dat nog binnen komt voor de WWH.
Ik zit nog wel te twijfelen of ik voor de continuous ridgeline ga of dat ik de lijnen direct aan de buitenkant aan de tarp bevestig (whoopie slings). Ik vind dat laatste veel makkelijker ophangen/afstellen. Samenvattend zijn de voordelen van de continuous ridgeline dus minder doorzakken en minder kracht op de tarp (begreep ik uit de reactie van Lijn?).


Groeten,

Iris
 
1mm is ook wel erg dun. Mijn dyneema whoopies aan mijn hangmat zijn 2,5mm dik. Dat is dus gewone dyneema zonder polyester omwikkeling. http://www.extremtextil.de/catalog/Dyneema-cord-2-5mm-100-Dyneema::1667.html
Voor de tarp gebruik ik bewust die met polyester mantel omdat dat slijtvaster is. Die knoop ik namelijk rechtstreeks om een boom heen en schuurt zodoende langs de bast.
De whoopies aan mijn hangmat worden aan de boom bevestigd middels een treestrap die ik van 2,5cm brede autogordel (polyester webbing) heb gemaakt. Dit rekt absoluut niet.
http://www.extremtextil.de/catalog/Security-webbing-Polyester-25mm::1184.html
Treestrap is 2m lang met aan beide uiteinden een lus. Kan zo met een carabiner of een Dutch clip http://www.dutchwaregear.com/dutch-clip.html aan zichzelf worden bevestigd. Eventueel kun je het ook zonder hardware doen en gewoon door de lus halen. Dan leg ik een marlin spike hitch in het losse uiteinde met een stukje tak ca duimdikte als toggle.
De whoopie wordt dan om de knoop van de marlin spike hitch bevestigd.
Zie hier vanaf 3:25min https://www.youtube.com/watch?v=d7NZVqpBUV0

Gewoon blijven spelen ;)
 
Daar heb ik nog niet eens over nagedacht. Bedoel je dat je beter een lijn kan hebben die net iets zwakker is dan je tarp zodat je lijn kapot gaat ipv tarp?


Nog even omgerekend op internet:
240 Decanewton [daN] = 244,731 891 114 7 Kilogram-force [kgf]

als je een dunnere lijn hebt, kan die wat meer rek hebben.
Als je een sterke lijn hebt die niet meegeeft, dan gaat bij grote kracht de naad of doek stuk. Scheuren zal niet snel gaan als je gewone haringen gebruikt.
Maar een boom blijft wel staan.

Lekkerveel ruimte zo'n grote tar, succes ermee.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zit nog wel te twijfelen of ik voor de continuous ridgeline ga of dat ik de lijnen direct aan de buitenkant aan de tarp bevestig (whoopie slings). Ik vind dat laatste veel makkelijker ophangen/afstellen. Samenvattend zijn de voordelen van de continuous ridgeline dus minder doorzakken en minder kracht op de tarp (begreep ik uit de reactie van Lijn?).

Dat is correct.
Ieder moet voor zich kijken wat hij het prettigst vindt, dat kan ik niet voor je beslissen. Ik ben handig met knopen, dus voor mij geen probleem om even die tarp aan de noklijn te knopen. De tarp gaat tegenwoordig trouwens in een sleeve ipv de RAB stuffsack (waar hij echt met geen mogelijkheid terug in te krijgen was). Sleeves zijn echt supersnel bij het inpakken/afbreken. Tarp blijft aan de noklijn bevestigd. Sleeve is over noklijn geschoven en blijft daar ook gewoon hangen. Dan rol je de tarp wat op, schuift de sleeve over noklijn en tarp en hup opgeruimd. Sleeve+tarp wordt dan opgevouwen tot een klein pakketje en noklijn wordt op een niet-in-de-knoop-raak-manier gewikkeld en uiteindelijk om het pakketje tarp/sleeve gedraaid. Is zo ook heel snel zonder gedoe uit te pakken en op te hangen.

Sleeve kun je trouwens ook gebruiken als je geen continuous ridgeline hebt.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan