Tsjechie


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In de kerstvakantie ben ik een week in Tsjechie in het Reuzengebergte geweest. Heel erg mooi met al die sneeuw, maar ook in de zomer lijkt het me er fantastisch.

Dus als je nog een vriendelijk geprijste vakantiebestemming zoekt, denk hier eens aan.

Frank.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

geloof me, in de zomer ís het er fantastisch!!

ten zuiden het reuzengebergte ligt het Boheemse woud, een gebied van kalkzandsteen rotsen, die door rivieren in de oertijd zijn uitgesleten tot grillige rotspilaren in het landschap.

De rotsen staan tussen de bomen in dichte groepjes, je kunt overal tussendoor lopen kruipen, of over trappetjes klauteren. tot 40 meter hoog, paradijs voor klimmers en hikers!

Zeker nog een keer gaan doen dus, ook in de zomer erg mooi!

pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
Ik ben eigenlijk al een hele tijd van plan om eens richting Oost-Europa te gaan. Bijvoorbeeld Tsjechië (andere mogelijkheid: Polen). Maar wat me onder meer tegenhoudt, is dat ik overal lees dat bivakkeren helemaal niet wordt toegelaten. Iemand enig idee hoe het zit in het Reuzengebergte?

-T
 
>Maar wat me onder meer tegenhoudt, is dat ik overal lees dat bivakkeren helemaal niet wordt toegelaten.<

In Nederland wordt bivakkeren ook niet toegelaten, maar dat gebeurt ook.. ;) Het nadeel van een land als Tsjechië is, dat als je door een echte dienstklopper wordt betrapt, je met je beperkte kennis van de taal heel wat moeite zult hebben om je eruit te kletsen. Dit wordt weer gecompenseerd door het feit dat boswachters daar nog iets minder gemotiveerd zijn dan hier, en dus 's nachts liever in hun huisje slivowitz zitten te drinken dan dat ze een patrouille rondje door het bos lopen. :7 Ik heb in tsjechië nooit wild gekampeerd, (en dus ook nooit betrapt) dus ik kan niets zeggen over de strengheid van de sterke arm der wet daar. Wat ik wél weet is dat ze een scherpe neus hebben voor het uitmelken van toeristen: Als je ook maar even een straatje met eenrichtingsverkeer inrijdt, staat er al een agent klaar om je op de bon te slingeren, weliswaar voor het bespottelijk lage bedrag van 1000 kronen (25 €) maar toch... Ik kan me goed voorstellen dat parkwachters (als ze al bestaan) ook misbruik zullen maken van die taalbarrière.

Het reuzengebergte: (Krkonose) Enkele jaren geleden ben ik zelf in het reuzengebergte geweest, en dat gebied is, als je uit de buurt van de toeristische gebieden blijft, groot genoeg voor ongestoord hiken en kamperen. Blijf uit de buurt van Spindlerûv Mlyn (of zoiets) als je ongezien wilt verblijven. Het Boheemse woud is erg mooi, maar toeristisch, en de bossen zijn diep genoeg om niet op te hoeven vallen. Het reuzengebergte is een nationaal park, en over het algemeen zijn ze in zulke parken nog net een tandje strenger en oplettender dan in de "gewone" bossen. Opletten blijft dus de boodschap. Kamperen in Tsjechië is niet goedkoop, ongeveer dezelfde prijzen als bij ons. Maar hé, je hebt wel weer een halve liter smakelijk écht! budweiser (budvar) bier voor 20 kr. (0,50 €) En dat is ook de moeite waard na een lange dag lopen.
Last but not least: als je aan een boer vraagt of je op zijn land mag slapen, dan mag dat vaak wel. Oude tsjechen praten allemaal wel duits, maar vertel er wel even bij dat je geen duitser bent, die hebben zich in 40-45 niet zo populair gemaakt in tsjechië....
Duitsers en toeristen betalen op campings en in restaurants vaak een "besodemieter-tarief" als ze doorhebben dat je het toch wel kunt betalen. Overigens is dit voor onze begrippen nog steeds goedkoop! :)

Veel plezier!
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
Bedankt voor de info! En het is inderdaad iets waar ik geen zin in heb: een boswachter met heimwee naar de dagen van welleer, die enkel Tjechisch spreekt en mij verwart met een geldautomaat ;-)

Aan alle anderen die info over hiken in Tjechië kunnen bezorgen: ga uw gang! Het wordt geapprecieerd!

Groet - T
 
Hmm, ik heb die negatieve ervaringen gelukkig niet.
Geen bekeuringen, geen besodemieter tarief etc.
Een gemiddelde hoofdgerecht in een restaurant buiten de touristische gebieden kost zo'n 50-60 kronen, da's 2 euro, zonder gein!! :9

Spindlerûv Mlyn is HET ski-gebied, erg touristisch dus ook wat duurder. in de zomer ben ik er nooit geweest.
Afgelopen winter zat ik een een klein dorpje Vitkovice, ik ben daar in de buurt en in de bossen geen enkele politieman of boswachter(m/v)tegen gekomen. Ook in de grotere dorpen in de buurt niet.

In Vrachlabi (als ik het goed schrijf) zit een camping.

Cheers
Frank.
 
Kom reeds jaren in Tjechie, s'winters voor te skien en s'zomers voor te hiken. Ik heb nog geen negatieve ervaringen gehad. Prijsniveau is erg aanlokkelijk en de natuur is overweldigend. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Harachov via de kam van het reuzengebergte naar Trutnov lopen in enkele dagen. Onderweg kun je hutten aandoen, maar ook gewoon "illegaal" bivakeren. Zorg wel dat je niet teveel opvalt. Prachtige vergezichten.
In Trutnov kun je overigens goedkoop aan bergsport materialen komen.
Spindleruv Mlyn is inderdaad overladen door toeristen maar de omgeving is zeer zeker de moeite waard.
Veel plezier.

Patrik
 
Mijn naam zegt het al, ik begin nog maar net.
Dus wat heb ik gedaan, jawel de 80 km van Spindleruv Mlyn geboekt.
Samen met mijn 16 jarige zoon. Vorig jaar de 4 daagse van Nijmegen gelopen, nu weer in training voor dit jaar en dus zo'n weekje vakantie. Truttig? Wel een vraagje, wat raden jullie mij voor schoenen aan, ik vind mijn Lowa's niet echt prettig zitten, toch wel zwaar. Ook met jassen heb ik probleem, ik wordt van binnen natter dan van buiten ingeval het regent. Ik heb jas van Vaude van ceplex. Ik wil niet een te zware jas, dat is zo moeilijk opbergen als je hem niet nodig hebt.
Dus ervaren hikers leef je uit op mijn onwetend persoon.:D
 
RE: Tsjechie-klimmen

Het klimmen zou op de tsjechische rotsen nogal een hachelijke onderneming zijn. Blijkbaar komt het heel vaak voor dat op een route van 50m maar 1 of 2 haken zitten en het gebruik van friends en nuts is verboden. Touw rond zandlopers mag wel...

heidi:eek:
 
[laatste wijziging op 09-05-03 om 18:07]Hey Kleun,

Kijk maar eens bij het 'materialen'-forum. Daar staat een hoop info over schoenen, jassen, tassen en allerlei andere soorten materialen, ook onder het kopje 'materialen' op de site zelf kun je een hoop vinden.

Succes!

:)

Gr,
Maarten

www.theanalogproject.tk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan