Zelf dehydrateren?

  • Onderwerp starter Raymond Koome
  • Startdatum

Status
Niet open voor verdere reacties.
R

Raymond Koome

Guest
Hoi,

In verschillende Amerikaanse buitensportboeken lees ik over het zelf dehydrateren van voedsel en dat dit heel goedkoop/makkelijk is.
In Nederlandse boeken lees je hier nagenoeg niets over.:-(

Iemand ervaringen hiermee of een idee of die apparaten in Nederland verkocht worden?

Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

huh...kun je uitleggen wat dit dan inhoudt, mij zegt het namelijk niets.

groetjes
 
Wat is dehydrateren...

Dehydrateren is (volgens mij) het wegtrekken/koken van vocht uit voedsel waardoor het in volume en gewicht afneemt.

Als er kenners zijn die een betere/volledigere uitleg kunnen geven...

Raymond
 
Vriesdrogen

Vriesdrogen wordt veel gebruikt om biologische materialen (en dus ook eten) lang en makkelijk houdbaar te maken. Deze techniek vereist wel speciale apparatuur (cryostaat + vacuumpomp) die niet iedereen zomaar in huis heeft. Zelf doen lijkt me dus knap lastig, maar ja, als het in Amerika kan.....
Zoek eens via Altavista.nl op "vriesdrogen", dan krijg je een aardig idee van wat het inhoudt.
En Summer Season schijnt niet meer te worden gemaakt. Jammer...
 
Ik heb zelf na lang zoeken een dehydrator uit Nieuw-Zeeland laten overkomen (via vrienden die daar op vakantie waren). Het is een "American Harvest". In Nederland is hij een tijdje te koop geweest, maar de importeur is er mee gestopt. In mijn zoektocht kwam ik er achter dat HET merk voor dehydrators “American Harvest” is. Ik heb de betreffende URL’s niet bij de hand, maar als je in zoekmachines “dehydrator” en/of “American Harvest” intikt, kom je beslist bij de juiste winkels terecht (allen in US). Een nieuwsgroep waar veel over hydrateren wordt gepraat is rec.food.preserving. Overigens heb ik thuis ook nog een URL voor een importeur in Londen (scheelt transportkosten), als je interesse hebt mail ik het je. Als je in Amerika gaat bestellen, hou er dan rekening mee dat je een apparaat moet hebben dat (ook) geschikt is voor het Nederlandse stroomsysteem, 230 V, 50 Hz (of was het nou juist 60 Hz). Mijn apparaat kostte 300,-. Als je de boel moet laten opsturen uit US moet je rekenen op een soortgelijk bedrag aan transport-, invoer- en btw-kosten

Ik ben erg blij met mijn apparaat. Ga elke vakantie met enkele kilo’s zelfgemaakte en gedroogde sausen en groentes op stap. Onderweg koop ik alleen nog de koolhydraten (rijst, aardappelmeel, pasta). Een paar avonden werk moet je er wel voor uittrekken.

Groeten,

Rik (rvanderh@xs4all.nl)
 
Nog even ter aanvulling. Een dehydrator is een in essentie zeer simpel apparaat. Het is een plat rond apparaat waaruit met een fohn warme lucht wordt geblazen. Op het apparaat worden 1 tot 10/30 (afhankelijk van type)schalen geplaatst waarop de producten kunnen worden gelegd. De “schalen” zijn geperforeerd en zo vormgegeven dat de warme lucht op een efficiente manier langs de te drogen materialen worden geleid. Het duurt 10-24 uur voordat het product is gedroogd. Het betreft hier dus geen vriesdroogapparaat. Dergelijke apparatuur is vele malen duurder en zover mij bekend niet voor consumenten beschikbaar.

Rik
 
Voordat je 300,- of meer uitgeeft voor een dehydrateer-apparaat, kan je het ook eerst in je eigen oven uitproberen. Dit heb ik ook een beetje gedaan en ik vind dat het best aardig is gelukt, alleen zal een speciaal daarvoor bedoeld apparaat waarschijnlijk wel beter zijn.

In maart/april had ik ookal iets hierover geschreven, maar blijkbaar is dat verhaaltje weggevallen om de een of andere reden.

In ieder geval, wat ik doe is simpelweg het eten in de gewone oven drogen. Wel op een zeer laag temperatuur, 30 - 60 graden, en het duurt soms een nacht, soms een etmaal voordat het goed gedroogd is. Het is wel belangrijk dat de deur van de oven op een kiertje staat, zodat het vocht kan ontsnappen uit de oven. Je moet ook weinig vet gebruiken als je het van te voren bakt.

Het is gewoon een kwestie van uitproberen. Zelf heb ik op deze manier vlees gedroogd en ook hele gerechten. Ik bak het dan eerst bijna gaar in zeer weinig vet en leg het daarna als het kan op een rooster of anders in een ovenschaal vrij hoog in de oven, vlak onder de warmtepanelen die in mijn oven alleen aan de bovenkant zitten. De deur op een kiertje zetten en dan maar afwachten.

Sommige gerechten wil je gewoon niet helemaal drogen omdat het dan moeilijk weer vocht opneemt als je het laat weken. Vlees bijv. is niet lekker als je het helemaal droogt, maar groente dat kan je drogen zoveel als je maar wilt. Probeer het uit bij verschillende temperaturen en droogtijden, want het varieert natuurlijk ook van oven tot oven.

Zoals Rik ook al schrijft; het duurt een tijd om het allemaal te doen. Maar als je de maaltijden van Adventure Food zat bent, is dit een goede manier om eens wat variatie te krijgen.

Sander Alten
 
Hai,

Omdat ik een poosje graag kanoode heb ik daar heel wat mensen leren kenne die wel een hydrater(hoe schrijf je dat) gebruiken.
Je kan demonstraties zien,proeven en bestellen op het kano-symposium wat elk jaar wordt gehouden.Als je de TKBN belt weten die wel waar en wanneer.De organisator van het symposium was volgens mij Mark-Jan Dielemans maar of hij het nu nog doet weet ik niet.
Ik heb ook kennisen die zelf hydrateren en die zijn er zeer,zeer over te spreken.
Op de op pad beurs vorig jaar heb ik ze niet gezien maar er ook niet op gelet.Wel kon je van dat vieze adventure-food proeven(maar als je honger hebt eet je alles!)
Dit jaar niet naar de op-pad beurs geweest want ik vond het vorig jaar veeeeeel te saai zeg.Folderbeurs ipv op pad beurs.
Mocht iemand nog meer info willen dan kan ik wel eens bij die kennissen langs gaan of vragen of er kontakt opgenomen mag worden.
Met groet
Bieb
 
Hoi Raymond,

Wij hebben vorig jaar voor het eerst onze dyhydrator kunnen gebruiken en met sucses.
Het is een lijdensweg om een winkel te vinden die er een verkoopt.
Onze dehydrator komt uit den Bosch "de Kookwinkel" je moet het wel goed omschrijven anders snappen ze er niks van.Hun verkopen er ook maar 2 per jaar dat is ook de reden dat ze niet weten waar je het over hebt.
Mocht je er nog serieuse intresse in hebben dan mail maar, dan kan ik het adres en verdere infomatie aan je zenden.
Ons E-mail marcsan@iae.nl

groetjes Marc en Sanneke
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan