Home » Thema-artikelen » Onderhoud van je fiets na een vakantie

Onderhoud van je fiets na een vakantie

Je hebt heerlijk genoten van een welverdiende, sportieve vakantie op de fiets. Je trouwe stalen ros heeft je door prachtige landschappen gevoerd, en je hebt uitgebreid rust, natuur en schoonheid in kunnen ademen. Je fiets heeft echter hard moeten werken, en kan na de vakantie wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Weet je niet precies hoe? Geen nood. In dit artikel leggen we je uit hoe je je fiets het beste klaar maakt voor de naderende herfst!

Onderhoud van je fiets na een vakantie

Ketting en kabels smeren

Natuurlijk is het altijd verstandig je fiets voor de winter even naar de fietsenmaker te brengen, voor een grote onderhoudsbeurt. Maar er is ook veel onderhoud dat je prima zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van de ketting en de kabels. Even de trapper naar achteren draaien, en de ketting inspuiten met een ontvetter. Dit zorgt ervoor dat vuil en stof wordt afgestoten. Maak de kabels droog en schoon met een doek en smeer ze met hetzelfde middel in dat je voor de ketting gebruikte. Maar ook kun je heel goed je eigen remmen controleren. Als je merkt dat je de remgreep te ver in moet drukken, dan moet je de kabel wat aanspannen met de stelschroef op de remgreep, eigenlijk heel eenvoudig!

Bandenspanning

Ook is het erg belangrijk dat je banden de juiste spanning hebben. Dit verlaagt de kans op een lekke band, en je fietst zo soepeler en lichter. De standaard spanning van een gewone fiets moet rond de 3,5 tot 4 bar liggen. Als je dit allemaal hebt gedaan, is je fiets weer klaar om prachtig tochten op te maken. Wat gedacht van de unieke Weerribben- Wieden route, die door een ongerept en opvallend rustig stuk Nederland loopt? Of de populaire lange afstandsfietsroute de Noordzeeroute, waarbij je de Nederlandse kust van zijn allermooiste kant op de pedalen kunt ontdekken. Voor lange fietstochten heb je niet per sé een racefiets of fixie nodig. De klassieke omafiets of een transportfiets zijn ook zeer geschikt, neem eens een kijkje bij de omafietsen van Fietsenopfietsen.nl. Voor een lange fietstocht is het belangrijk dat je beschikt over een comfortabel zadel en versnellingen.

Geniet van de Nederlandse kust. Zee, strand wind en dijken. Heerlijk ploegen tegen de wind in, en je conditie op peil houden met de komende zomer in gedachten. Is je fiets toe aan vervanging? Kijk dan eens bij deze goedkope fietsen. Al met al is het nog heerlijk weer buiten om te genieten van de buitenlucht. Wij wensen je alvast een hele sportieve herfst!

Dit is artikel is ingezonden door Fietsenopfietsen.nl

Reacties op deze pagina: