Home » Thema-artikelen » Alpe Adria Trail: hiking in de Garden of Eden

Alpe Adria Trail: hiking in de Garden of Eden

Vanaf de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, naar de Italiaanse kust van Muggia bij Triest: dat is het Alpe Adria Trail. Een schitterende meerdaagse wandelroute bestaande uit 43 etappes over een afstand van ongeveer 750 kilometer, waarbij naast Oostenrijk en Italië ook Slovenië wordt aangedaan. Tijdens deze betrekkelijk nieuwe route wandel je letterlijk door de Garden of Eden.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

De mooiste natuurverschijnselen aan elkaar gekoppeld

Voor het Alpe Adria Trail werden de mooiste natuurverschijnselen van de regio aan elkaar gekoppeld. Denk daarbij aan schitterende vergezichten, kabbelende rivieren, diepe kloven, indrukwekkende watervallen en uitgestrekte (berg)meren. En uiteraard de majestueuze Großglockner en de azuurblauwe Adriatische zee die begin- en eindpunt vormen van de route.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Van gletsjers tot pittoreske (berg)dorpjes

De route begint aan de voet van de Großglockner, aan de rand van de Pasterze-gletsjer in het nationale park Hohe Tauern. De vele pittoreske (berg)dorpjes van de Millstätter Alpen bieden je vervolgens traditionele accommodaties, waarbij je er uiteraard niet onderuitkomt om een verfrissende duik te nemen in de Millstätter See, é én van de grootse meren van Karinthië.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Door het centrum van Karinthië op weg naar Slovenië

Na ruim twee weken wandelen kom je zo in het geografische centrum van Karintië, waarbij je het Nockberge Biosphere-park doorkruist op weg naar de Gerlitzen Alpen. Wat volgt is een aaneenschakeling van schitterende meren die je in de zomer de gelegenheid bieden om het wandelen af te wisselen met een verfrissen duik. Na meerder (berg)meren gepasseerd te hebben steek je vervolgens de grens over om Slovenië binnen te wandelen.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Nationaal park Triglav

Eenmaal op Sloveense bodem volg je gedurende een groot aantal etappes de Soca, een rivier die in Italië van naam verandert (Isonzo), maar welke je een groot deel van de rest van de route zal vergezellen. Nationaal park Triglav, é én van de mooiste natuurparken van Slovenië, vormt gedurende enkele etappes het decor van de route dwars door de Julische Alpen.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Tijd om wijn te proeven

Kon je eerder op de route het wandelen afwisselen met een verfrissende duik in één van de vele (berg)meren die je passeerde, dan kun je nu kiezen voor het proeven van de beste regionale wijnen. De Boriska Brda regio staat bekend om haar wijngaarden die er al eeuwenlang de beste wijnen van het land leveren. Ook internationaal scoren deze wijnen hoge ogen, dus een extra pauze inplannen om een wijngaard te bezoeken en de regionale wijn te proeven is eigenlijk verplichte kost.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Zicht op de Adriatische zee

Cividale Del Friuli, een Italiaans stadje dat inmiddels is uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO, vormt vervolgens het meer culturele en historische deel van de route. Julius Cesar maakt van dit destijds Keltische dorp een stad met alle bijbehorende rechten. En met de Adriatische zee in zicht Mag je vervolgens nog meer genieten van historisch erfgoed, onder andere in Cormòns en Duino, terwijl het indrukwekkende Bora-landschap het uitzicht des te mooier maakt.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Golf van Triest

Met een boog loop je vervolgens om de grote stad Triest heen, op weg naar het eindpunt Muggia aan de andere kant van de Golf van Triest. Hier kun je vervolgens bijkomen van deze schitterende meerdaagse wandeltocht die de wandelaar in veel opzichten positief zal verbazen onderweg.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Proeven aan de route in een week

Is de totale route van 43 etappes je te veel, dan kun je proeven aan de route door te kiezen voor een verkorte versie van 7 dagen. Daarbij doe je wel de 3 verschillende landen aan, maar loop je in een cirkel in hetzelfde gebied om je toch een idee te geven van de route. Bijzondere punten op deze korte meerdaagse route zijn onder andere het onder pelgrims beroemde Monte Santo di Lussari, het schitterende meer genaamd Faaker See en het Italiaanse Tarvisio.

Foto: Copyrights © Alpa Adria Trail

Van alle luxe voorzien

Wil je tijdens het wandelen vooral genieten en je geen zorgen maken om overnachtingsplaatsen en je bagage, dan kun je er voor de gehele route voor kiezen om je bagage te laten vervoeren. Bovendien zijn er in elke overnachtingsplaats die je onderweg aandoet zowel eenvoudige als behoorlijk luxe accommodaties beschikbaar. Op de informatieve site van de route zijn compleet georganiseerde pakketten te bestellen, inclusief bagagevervoer en overnachtingen. Bovendien kun je daar de zeer gedetailleerde routegids kosteloos aanvragen.

Praktische links bij dit artikel