Home » Thema-artikelen » Wandelen in warm weer

Wandelen in warm weer

Als de temperaturen stijgen komen ook steeds vaak de wandelschoenen uit de kast. Maar als het te warm wordt, dan kan wandelen ook gevaarlijk worden als we niet de juiste maatregelen treffen om problemen te voorkomen.In dit artikel een paar tips over wandelen in warm weer.

Wandelen in warm weer

De juiste kleding kiezen

Voor het wandelen in de zon zouden we eigenlijk speciale kleding moeten kiezen. Kleding die aan enkele voorwaarden voldoet. Zo moet de kleding allereerst goed ademen. Tijdens het wandelen zullen we immers meer transpireren en dus willen we dat de kleding het vocht goed afvoert en ons lichaam als het ware droog houdt. Als de kleding zelf ook snel droogt, dan is dat uiteraard alleen maar een pluspunt omdat dan de wind geen spelbreker kan spelen door ons weer te snel af te koelen. Een ander punt is de UV-bescherming. Moderne outdoor-zomerkleding beschermt het lichaam tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Op die manier hoeven we niet bang te zijn dat we ondanks het dunne shirt toch nog verbranden. Kijk ook naar extra features die voor extra comfort kunnen zorgen bij warmte, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om middels ritsen een betere ventilatie te krijgen of bijzondere features van de stof die ervoor zorgen dat bij transpiratie voor extra verkoeling wordt gezorgd (denk aan OmniFreeze van Columbia bijvoorbeeld).

Wandelen in warm weer

Drinken, drinken en drinken

Een ander belangrijk aspect tijdens het wandelen in de zon is onze vochthuishouding. We verliezen tijdens het wandelen in de warmte immers meer vocht en zullen dus ook meer vocht moeten opnemen. Sommige mensen doen dat door zelf met enkele liters water te slepen, anderen kiezen voor het meenemen van een lichtgewicht filter of het inplannen van enkele horecastops. Welke keuze je ook maakt: zorg dat je ruim voldoende vocht tot je neemt en een reserve voorraad hebt voor het geval dat het laatste stukje van de tocht net iets langer duurt dan je verwacht had of dat die bron op de kaart blijkt te zijn opgedroogd. En je zou de eerste niet zijn die tijdens een hete zomerdag met een beteuterd gezicht en een bezwete rug en voorhoofd door het raam kijkt van het gesloten café dat voor verkoeling had moeten zorgen. Zelf geef ik de voorkeur aan het drinken uit een Camelbak (waterzak) door tijdens het lopen kleine slokjes te nemen. Maar dan juist bij riviertjes en watervalletjes te pauzeren om middels een waterfilter nieuw fris water op te pikken. Vaak ook het ideale moment om bijvoorbeeld een sjaal te bevochtigen en om je nek of pols te hangen.

Wandelen in warm weer

Zonnebril, cap en smeren

Ook de ogen vragen om speciale aandacht. Overigens niet alleen als de zon fel schijnt, maar als het een beetje bewolkt is. (Onzichtbare) straling van de zon maakt onze ogen immers niet alleen sneller vermoeid, ook is het schadelijk en kan het voor brandende pijn zorgen als we bijvoorbeeld een lange dag in de schittering van het water hebben gekeken tijdens een lange strandtocht. Neem daarom altijd een goede zonnebril mee. Een bril die je ogen voor 100% beschermt tegen schadelijke (UV) stralen. Ook een cap kan helpen tegen directe zonnestralen van boven. Niet alleen voor je ogen, maar ook tegen de warmte op je hoofd. En alleen trouwe cap-dragers kunnen je vertellen hoe verkoelend het is om een vol met fris water geschepte cap op te zetten om er weer een uurtje tegen aan te kunnen. Maar vergeet nooit om voldoende (liefst biologisch afbreekbare) zonnebrand-creme te gebruiken. Smeer daarbij vooral delen van het lichaam aan die blootstaan aan direct zonlicht, zoals de nek, het gezicht, de schouders en de benen. Belangrijk hierbij is dat je gedurende de wandeling regelmatig opnieuw zult moeten smeren. Een vuurrode nek of benen zijn anders het gevolg. Een plek die vaak wordt vergeten bij het smeren zijn de kuiten. Terwijl die jusit heel gevoelig zijn voor de zon.

Wandelen in warm weer

Wandelsiësta

Tijdens het wandelen in de zon zou je een ander tempo moeten aanhouden. Niet alleen kleinere stappen of kortere routes, maar eventueel ook door middel van het inplannen van een korte siësta in de middag wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Zoek een mooie schaduwrijke plek op (bijvoorbeeld een dikke boom middel in het veld) en doe je ogen een half uurtje dicht. Of neem een mooi wandelboek mee om te genieten van andermans wandelbeschrijvingen terwijl je zelf even uitrust.

Wandelen in warm weer

Zomerroute versus winterroute

Loop je in de winter een bepaalde route van 30 kilometer met gemak tijdens één dag, hou er dan rekening mee dat je in de zomer een geheel andere snelheid hebt. De zon maakt dat vermoeidheid sneller om de hoek komt kijken en je zult vaker willen stoppen om even iets te drinken. Zorg dus dat je de route voor de zomer net iets korter maakt dan je gewend bent en hou het wandelen op die manier leuk. Niets is immers zo vervelend als half uitgedroogd en dood op aan het eind van de tocht thuiskomen, zonder echt te hebben genoten van de omgeving waar de tocht door voerde.