Home » Thema-artikelen » Trans Canada Trail

Trans Canada Trail

Met een lengte van ruim 24.000 (yes, vierentwintig duizend!) kilometer is de Trans Canada Trail of ook wel The Great Trail, één van de langste routes ter wereld. Het bijzondere van de Trans Canada Trail is dat je in alle provincies van het land komt door de route te volgen en zo een kijkje in het leven van de Canadezen kunt krijgen. Maar daar moet je uiteraard wel de nodige kilometers voor afleggen. En niet vergeten om vooraf je eTA voor Canada aan te vragen.

Hergebruikte spoorwegen

Een groot deel van de Trans Canada Trail bestaat uit hergebruikte spoorwegen. Daardoor kom je vaak langs oude spoorweggebouwen en zul je onderweg nog wel een eens een halfvergane trein tegenkomen die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Een mooi voorbeeld hiervan is het stuk genaamd de T'Railway Trail, wat over een lengte van bijna 900 kilometer door Newfoundland en Labrador voert.

Uitwaaien lange de kust van Nova Scotia

Nova Scotia heeft voor buitensporters een enorme aantrekkingskracht. Om flink uit te kunnen waaien aan de kust van bijvoorbeeld het spectaculaire Cape Breton eiland volg je het gedeelte dat de naam Celtic Shores Coast Trail heeft. De combinatie van ruige wildernis en uitnodigende stranden maakt dit een zeer uitnodigende langeafstand hike voor mensen die het hiken willen afwisselen met een frisse duik.

Charmante dorpjes langs het Confederation Trail

Voor liefhebbers van charmante dorpjes en pittoreske dorpjes langs de kust is er de ruim 400 kilometer lange Confederaration Trail. Niet te missen op de tocht is uiteraard Charlottetown, waar de oorsprong van Canada ligt. Deze route is niet echt lastig of inspannend en daardoor geschikt voor een zeer breed publiek.

Waterliefhebbers kiezen voor de Fundy Trail Parkway

Wil je het hiken graag afwisselen met bijvoorbeeld een kayaktocht langs de kust of een strandwandeling, dan is de Fundy Trail Parkway wellicht de beste optie. Kijk wel uit voor de extreme getijden bij New Brunswick, want deze zijn niet voor niets berucht.

Ook Québec en Ontario liggen aan de route

Natuurlijk ontbreken ook de bekende steden Québec en Ontario niet op de Trans Canada Trail. Zo kun is er de vrij korte La Montérégiade die de voorsteden van Québec aandoet en ook prima geschikt is om op de fiets te doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Caledon Trailway, welke over een afstand van ongeveer 25 kilometer Ontario aandoet. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een oude treinrails die nu de ideale wandel- en fietsroute is om de streek te ontdekken.

Overnachten onderweg

Tijdens het hiking kun je natuurlijk overnachten in je tentje op de daarvoor bestemde kampeerplekken of juist kiezen voor wat meer luxe in een cabin of hotels. Vind hotels in Canada met cozycozy als je liever elke avond een warme douche en comfortabel bed wilt om te slapen.

De Centennial Trail voor stevig stoempen

Hou je van steile paden en klauteren over rotsen, dan is de 35 kilometer lange Centennial Trail een goede optie. De ruige wildernis van Manitoba heeft een enorme aantrekkingskracht op hen die van een ruig landschap houden en graag stevige hikes maken die het nodige uithoudingsvermogen vergen.

Baffin Island is niet voor koukleumen

Ben je niet bang voor lange temperaturen en lijkt het je wel wat om sneeuwschoenwandelen bijvoorbeeld af te wisselen met een rit op de sneeuwscooter, dan is de Itijjagiaq Trail voor jou. Breng wel een GPS mee, want markeringen zul je zeker als er een laagje sneeuw ligt niet vinden. Kom je echter in het warme seizoen, dan is een deel van de route ook prima per kayak af te leggen.

Canadese zandduinen

Ook in canada kun je hoge zandduinen tegenkomen en wel in het Good Spirit Lake Provincial Park. En met hoog bedoel ik ook echt hoog, want de duinen reiken hier soms tot ruim 10 meter de hoogte in. Er loopt een gemarkeerde route van 18 kilometer, maar bedenk goed wanneer je gaat: als er een dik pak sneeuw ligt of juist als alles in bloei staat.

Niet te missen: Banff en Yukon Territory

Er is een reden dat bij buitensport in canada veel mensen vooral aan Banff en de Yukon Territory denken. De "Canadian Rockies" maken hun faam waar: dit is het echte hikers paradise. Zeker de Dempster Hikeway in Yukon is legendarisch onder hikers die graag hun eigen grenzen willen opzoeken.

Reizen met een electronic Travel Authorization (eTA)

Wil je naar Canada om te gaan hiken, vergeet dan niet om je eTA voor Canada op tijd aan te vragen. Een eTA is een electronische toestemming om zonder visum naar Canada te kunnen vliegen. Canada gebruikt het eTA om vooral te bepalen of een bezoeker een veiligheidsrisico zou kunnen vormen. Lees daarom goed de voorwaarden van het eTA voor Canada door en vraag deze op tijd aan. Misschien niet het meest spannende onderdeel van de voorpret, maar misschien wel het belangrijkste om zorgeloos van je reis te genieten.

Wil je meer weten over de Trans Canada Trail, bezoek dan de website op: https://tctrail.ca/.