Home » Thema-artikelen » Buitensport opleidingen in de lift

Buitensport opleidingen in de lift

Vanaf augustus 2022 bieden de Yuverta mbo locaties Geldermalsen, Helmond en Velp de nieuwe opleiding Buitensport instructeur aan. Dit is een sportieve mbo-opleiding op niveau 3 waarin je leert mensen te begeleiden tijdens buitensporten zoals kajakken, boogschieten, mountainbiken en klimmen. Deze nieuwe opleiding biedt Yuverta aan naast de bestaande opleiding Buitensport coördinator (niveau 4), die in Geldermalsen en Helmond al langer draait en die komend schooljaar ook start op Yuverta mbo Velp.

Buitensport opleidingen in de lift

Goed gekwalificeerde buitensportmedewerkers zijn een vereiste voor veel bedrijven. Buitensportdocent Vince van Miltenburg constateerde door gesprekken met het werkveld dat studenten meer en andere kwalificaties en competenties nodig hebben om volwaardig mee te kunnen draaien in het bedrijfsleven. Door een goede samenwerking met de opleidingscommissie van de Vebon is een aantal jaar geleden een geheel vernieuwd opleidingsprogramma ontwikkeld op niveau 4. Vanaf schooljaar 2022/2023 wordt hier de opleiding Buitensport instructeur op niveau 3 aan toegevoegd.

Overeenkomsten en verschillen niveau 3 en 4

De rode draad in beide opleidingen is het begeleiden van buitensportactiviteiten zoals mountainbiken, klimmen, kajakken, boogschieten en survivalparcoursen in binnen- en buitenland. De focus ligt hierbij op kwaliteit en veiligheid. Het verschil tussen de opleidingen is dat Buitensport instructeur studenten opleidt om groepen te begeleiden en ervoor te zorgen dat mensen op een veilige en leuke manier buitensporten beoefenen. Bij Buitensport coördinator ligt de nadruk op het coördineren van activiteiten en de aansturing van de instructeurs die groepen begeleiden. Daarnaast leren ze over de voorbereidende en afrondende zaken buiten de activiteiten om zoals inventarisaties van terrein en materialen, wet- en regelgeving en het opstellen van buitensportprogramma's.

Centraal in de opleidingen: thema's bewegen, mens en natuur

Bewegen, mens en natuur zijn de drie hoofdthema's waar de opleidingen op gebouwd zijn. Onderwerpen als klantgerichtheid, groepsdynamiek, teambuilding en sportdidactiek komen uitgebreid aan bod. Om jaarrond inzetbaar te zijn, leren de studenten over aanleg en onderhoud van het buitensportterrein en faciliteiten, natuurbehoud en duurzaamheid.

Kennismaken met de opleiding

Op de drie locaties kunnen geïnteresseerden kennismaken met de opleidingen Buitensport instructeur en Buitensport coördinator. De scholen organiseren meeloopdagen en open dagen. Bekijk alle kennismakingsmomenten op Yuverta.nl/kennismaken:

Aanmelden

Aanmelden voor beide opleidingen kan via yuverta.nl. Vragen over de opleiding kunnen gesteld worden aan de betreffende vestigingen: mbo.geldermalsen@yuverta.nl, mbo.velp@yuverta.nl en mbo.helmond@yuverta.nl.