Home » Thema-artikelen » Samen buitensporten steeds populairder

Samen buitensporten steeds populairder

Sinds het begin van de pandemie zijn wandelen en andere buitensporten steeds populairder geworden. Ging het in het begin nog om een blokje om in de woonplaats om even frisse lucht te kunnen happen, vandaag de dag zijn er steeds meer groepjes die samen tochten ondernemen of bijvoorbeeld gaan klimmen om de fiets te pakken.

Samen buitensporten steeds populairder

De kracht van groepsmotivatie

Natuurlijk kun je prima in je eentje op pad gaan, maar in de regel is het verstandiger en leuker om samen met vrienden naar buiten te gaan. Zo kan het in sommige omstandigheden, zoals bijvoorbeeld op bergtochten, veiliger zijn om niet in je eentje te lopen voor het geval je valt of geblesseerd raakt. En tegelijkertijd helpt het op lange tochten om de motivatie van de groep te voelen als je benen en voeten dreigen de handdoek in de ring te gooien. Zeker voor mensen die trainen voor hun conditie of gewichtsverlies is de motivatie van het dagelijks rondje wandelen groter als ze weten dat er anderen op hen wachten om mee te lopen.

Kleuren bekennen als groep

Heb je met vrienden een groep gevormd om bijvoorbeeld samen een sponsorloop te doen, dan is wel zo leuk om iets herkenbaars te dragen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan truien bedrukken, zodat iedereen kan zien voor welk goed doel jullie op pad zijn. En wie herkent niet de bekende kleuren van Unox, die voor de nieuwjaarsduik kwam met het idee van mutsen borduren in hun merkkleuren en logo. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de eigen T-shirts, vlaggen en Buffs van Hiking-site.nl die met het logo zijn bedrukt en nog steeds door veel van de bezoekers van de site worden gedragen en gebruikt.

Wandelvergaderingen als nieuwe trend

Er zijn verschillende gezegdes over het verschil tussen snel (alleen) lopen en langzaam (samen) lopen. En natuurlijk heeft iedereen daar zo zijn eigen gedachten over. Feit is dat je soms tijdens het wandelen gewoon even niemand om je heen wilt hebben en liever even lekker met je eigen gedachten wilt zijn. Maar aan de andere kant is het niet voor niets dat wandelvergaderingen als trend steeds populairder worden: tijdens het lopen, dat op zich al gezonder is dan aan een tafel zitten, voelen mensen zich vrijer om hun mening uit te spreken.

Klimclubs, bootcamps en wandeldates

Het is geen toeval dat er ook steeds meer clubjes ontstaan, van klimclubs die samen naar de Ardennen gaan of elke week in de klimmuur hangen, tot bootcamps om even helemaal los te gaan. Ook wandeldates, waarbij de nadruk ligt op het leren kennen van andere mensen tijdens gezamenlijke wandeltochten, zijn niet meer weg te denken uit het moderne leven. Het samen werken aan de conditie en genieten van de buitenlucht neemt een enorme vlucht.

Zolang je maar geniet

En ondanks dat alles zijn er ook ontzettend veel mensen die er toch voor kiezen om juist in hun eentje de stilte op te zoeken. Die juist niets liever willen dan in hun eentje te genieten van de opkomende zon, van het fluiten van de vogels of de kans om in stilte van hun omgeving te genieten. En dar is zeker niks mis mee, zolang je maar geniet. Want of je nu samen met een groep of in je eentje er op uit trekt: de natuur blijft de ideale plek om even helemaal los te komen van dagelijkse beslommeringen van werk of opleiding.