Home » Thema-artikelen » De grenzen zijn open, maar let op de (inreis)regels

De grenzen zijn open, maar let op de (inreis)regels

Nu de zomer voor de deur staat gaat het bij iedereen weer kriebelen om opnieuw op vakantie te gaan. Meerdaagse tochten in de Alpen of verder weg lonken, nadat deze gedurende enkele jaren verder weg dan ooit leken. Gelukkig zijn voor de meeste landen de grenzen dan ook gewoon weer open, maar het is belangrijk om vóór je reis te kijken wat de eventuele nog geldende restricties zijn.

De grenzen zijn open, maar let op de (inreis)regels
Goed voorbereid op vakantie

Het klinkt zo logisch: als je op vakantie gaat, dan moet je je goed voorbereiden. Een paklijst maken, zorgen dat je conditie op peil is en het juiste materiaal aanschaffen. De route heb je allang in je GPS-ontvanger staan en de kaarten kun je inmiddels wel dromen. Maar helaas komt er tegenwoordig wat meer kijken bij het voorbereiden van je route. Je zult je nu immers ook goed op de hoogte moeten stellen van de eventuele restricties of speciale regels die gelden voor het reizen naar het buitenland. Een stappenplan zoals de overheid dat voorstelt kan je daarbij helpen.

Stappenplan voor reizen naar het buitenland en weer terug

Als je alle praktische zaken voor je meerdaagse tocht geregeld hebt, is het belangrijk om ook te zorgen dat je alle andere COVID-gerelateerde zaken op orde hebt. Zo kun je bijvoorbeeld eerst kijken wat het reisadvies is van het land waar je naartoe gaat. Het zal duidelijk zijn dat als er strenge inreisregels zijn, het wellicht beter is om een andere bestemming te kiezen. Maar voor veel landen zijn de regels in de afgelopen maanden behoorlijk verlicht. En het lijkt erop dat richting de zomer dat voor veel landen ook nog beter wordt. Op nederlandwereldwijd.nl kun je veel informatie lezen over de verschillende regels en restricties van landen waar je naartoe zou kunnen reizen.

Extra opletten op luchthavens en treinstations

Ga je niet met eigen auto, dan is de kans vrij groot dat je ofwel één of meerdere luchthavens passeert of dat je op enkele treinstations van trein moet verwisselen. Juist op deze plekken is het extra alert zijn geen overbodige luxe. De reden is vrij simpel: op deze plekken komen veel mensen van veel verschillende plekken samen en dat vaak ook nog op een manier dat er geen of nauwelijks afstand is. Dat is ook de reden dat op veel luchthavens bijvoorbeeld het dragen van een mondmasker nog steeds verplicht is. Maar ook zonder die verplichting kun je er natuurlijk zelf voor kiezen om een masker te dragen op drukke plekken als je je daar prettiger bij voelt. Niemand kijkt er meer vreemd van op als er mensen met een mondmasker rondlopen.

Coronaregels per land

Er zijn zoveel landen als verschillende Coronaregels. En die regels kunnen ook nog eens veranderen als de situatie daarom vraagt. Dat is ook de regen om altijd te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de geldende regels van het land van bestemming. Maar natuurlijk van de landen waar je eventueel doorheen moet reizen of overstappen. Juist de regels in die landen vergeten mensen vaak te checken, met vrij vervelende situaties tot gevolg. En helaas is het met Coronaregels zo dat er geen mogelijkheid is om "even snel" wat te regelen. Heb je bijvoorbeeld een geldend inentingsbewijs nodig, dan is vaak de regel dat de laatste inenting minimaal 14 dagen eerder uitgevoerd moet zijn.

PCR-test voor vakantie waar nodig

De discussie over wel of niet inenten laat ik over aan anderen, maar belangrijk is te weten dat als je hebt besloten om je niet te laten inenten het nog steeds mogelijk is om te reizen naar sommige landen. In zulke gevallen zul je vaak een speciaal voor de vakantie een PCR-test moeten laten doen. Bedenk daarbij dat het van groot belang is dat je de test niet te ver vóór vertrek doet, want in veel landen geldt de regel dat je test minder dan 48 uur oud moet zijn. Vertrek je bijvoorbeeld vanaf Schiphol, dan is het goed om te weten dat in Amsterdam een PCR-test kunt doen die je binnen een uur de uitslag geeft. Zo kun je met een gerust hart en de juiste papieren op vakantie.

Denk ook aan de terugreis

Wat veel mensen vergeten is dat je ook weer terug moet naar huis en daar eventueel andere regels voor gelden. Zo kent ook Nederland verschillende inreisregels, zeker als je vanuit bepaalde landen het land binnenkomt. Zorg dus dat je ook van die regels op de hoogte bent vóórdat je weer terugreist. Zo voorkom je vervelende situaties die een domper op je vakantie kunnen zijn.