Home » Thema-artikelen » 4 essentials tijdens het hiken

4 essentials tijdens het hiken

Ga je hiken dan is het belangrijk om altijd een paar essentials mee te nemen: zaken die het hiken niet alleen comfortabeler, maar zeker ook veiliger kunnen maken. En daardoor heb je dan natuurlijk weer plezier van en tijdens je tocht.

4 essentials tijdens het hike

Kleding in lagen

Begin je 's ochtends aan de hike dan kan het nog behoorlijk fris zijn. Maar zodra de zon begint te schijnen kan het al snel warm worden in de bergen. Ook kan het weer in de bergen binnen enkele minuten compleet omslaan. Daarom is het altijd beter om kleding in lagen te dragen als je gaat bergwandelen. Zodoende kun je gemakkelijk iets uit- of aantrekken mocht dat nodig zijn. Denk aan een (afrits)broek of legging + short, t-shirt (merino wol of thermo als het koud is), vestje, Gore-Tex windjack/ regenjas. Het liefst is de kleding zo licht mogelijk zodat je maar weinig gewicht mee hoeft te dragen in je rugzak. Belangrijk is wel dat het comfortabel zit. Goede wandelkleding kan duur zijn, maar bedenk je wel dat het een duurzame investering is waar je jaren plezier van hebt!

De grote merken doen veel aan R&D om hun kleding zo goed mogelijk te maken en het toch licht en comfortabel te houden. En dat willen ze je natuurlijk graag laten weten door advertenties of reclameborden in de stad. De prijs is vaak een beetje hoger, maar de kwaliteit zorgt ervoor dat je er langer plezier van kunt hebben. Wat ook nog eens een plus is voor het milieu.

Kaart

Ook al ken je het gebied of doe je een goed gemarkeerde wandeling, zorg dat je ALTIJD een kaart bij je hebt. Soms zijn de kaarten in je wandelgids vrij gedetailleerd (zoals bij het Twentepad), maar in andere gevallen is het handig om een "echte" wandelkaart van 1:25.000 bij je te hebben, voor het geval je om moet lopen of door andere omstandigheden van het pad af raakt.

Heeft maar één iemand in de groep een kaart bij zich? Neem dan een stuk vloeipapier mee waarop je de kaart kan overtrekken. Op deze manier kan je ook de weg vinden wanneer één kaart kwijtraakt of als de groep is opgesplitst.

Backpack / rugzak

De keuze voor een backpack of een rugzak is heel persoonlijk. Belangrijk is dat je deze vooraf goed uittest in de winkel en dat de gekozen backpack/rugzak lekker comfortabel zit. Voor een trektocht moet je denken aan 50-75 liter. Afhankelijk hoeveel spullen je meeneemt en of je eventueel ook een eigen tent/slaapzak/voeding en dergelijke moet meenemen. Ga je een dagwandeling maken dan is 15-25 liter voldoende. Bekijk dus goed wat je denkt mee te willen nemen en pas daar de rugzak op aan. Denk aan zaken als een camera, persoonlijke spullen, extra kleding, eten en drinken. En het liefst met een regenhoes erbij, want die is multifunctioneel te gebruiken als regenhoes, zitlap en beschermhoes tijdens het transport.

EHBO-kit

Meestal gebeurt er niks, maar je zal maar een keer vallen, je enkel verstuiken, je been openhalen aan een boomstronk waar je overheen klimt… Neem altijd een klein EHBO kitje mee. Minimale zaken waar je aan moet denken:

  • Blarenpleisters in verschillende groottes + naald
  • Rescue deken (zoek een die goud aan de ene kant is en zilver aan de andere)
  • Restje sporttape (multifunctioneel!)
  • Handreiniger met alcohol
  • Paracetamol
  • Diarreeremmers
  • Pincet en veiligheidsspeld