Home » Thema-artikelen » Kies schoenen die (bij) je passen

Kies schoenen die (bij) je passen

Elke tocht begint met een eerste stap, maar dan moet je uiteraard wel een goede basis hebben: de juiste schoenen. Het kiezen van de juiste schoenen is één van de belangrijkste zaken als het aankomt op (berg)wandelingen maken. Zonder goede schoenen kom je namelijk niet ver: je loopt niet comfortabel, je raakt geblesseerd of je krijgt blaren omdat ze bijvoorbeeld niet de juiste maat hebben.

Kies schoenen die (bij) je passen

Koop schoenen bij de specialist

Als je de juiste schoenen koopt kun je er jarenlang plezier van hebben. Maar wat zijn de juiste schoenen? Dat is een vraag die een specialist voor je kan beantwoorden. Je moet uiteraard zelf goed weten wat je precies wilt gaan doen, maar met de juiste informatie kan de specialist je adviseren bij het maken van de juiste schoenenkeus. En neem daar ook echt de tijd voor: ga bijvoorbeeld niet op de laatste dag vóór je tocht nog even snel schoenen kopen. Of op een zaterdagochtend als het vaak erg druk is in een winkel en de medewerkers vaak minder tijd vrij kunnen maken om je uitgebreid te adviseren. Neem er desnoods een ochtend vrij voor en ga doordeweeks naar je favoriete buitensportwinkel om rustig je nieuwe schoenen uit te kiezen.

Waar wil je de schoenen voor gebruiken?

Ga je dagelijks met de hond door de wijk wandelen? Of ben je van plan om gedurende twee weken een tocht te maken in het hooggebergte? Het verschil in ondergrond, loopduur/afstand en klimaat maakt veel verschil voor de schoenen. Een tocht in de bergen vraagt vooral schoenen die je goed beschermen. Dan kunnen bijvoorbeeld bergwandelschoenen van Lowa zijn, maar ook lichte trailschoenen als je al wat meer ervaring hebt en het liever juist o licht mogelijk houdt. Belangrijk is dat de schoenen passen bij de tochten die je in gedachten hebt. Denk daarbij aan de juiste grip van de zolen, de bescherming van zowel tenen als hiel en natuurlijk de enkels.

Meerdere schoenen op een tocht

Maak je een meerdaagse tocht dan moet je ook zeker niet krampachtig vasthouden aan één paar schoenen. Bedenk bijvoorbeeld dat niks zo lekker is om laat op de dag je bergschoenen uit te kunnen trekken en dan met hutsloffen je voeten te verwennen en helemaal tot rust te laten komen. Ook kan het handig zijn om bijvoorbeeld een paar sandalen van Teva mee te nemen als je verwacht dat je tijdens de tocht een rivier moet doorwaden. Dan wil je zeker niet dat je gewone bergschoenen nat worden, maar op sokken of blote voeten is het vaak ook geen pretje. Zelfs gewone slippers kunnen soms al een groot verschil maken voor je voeten tijdens tocht.

Probeer de schoenen goed uit

Ga je naar een specialist, zoals bijvoorbeeld een grote buitensportwinkel, dan is er over het algemeen de mogelijkheid om niet alleen veel verschillende merken en modellen te passen, maar ook om deze te proberen op een zogenaamd testparcours. Deze hebben vaak verschillende soorten ondergrond (van sprokkelhout tot rotsblokken) en ook de nodige kleine hoogteverschillen om te zien hoe je schoenen voelen als je bijvoorbeeld een beetje moet klimmen. Daarnaast is het na aankoop altijd een goed idee om je schoenen thuis nog een paar dagen goed in te lopen om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt. De schoenen worden dan niet vies en kunnen over het algemeen zonder problemen nog worden omgeruild.