Home » Thema-artikelen » Kans op een verkeersongeluk het grootst in Oostenrijk

Kans op een verkeersongeluk het grootst in Oostenrijk

Oostenrijk en Zwitserland zijn geliefd bij wandelaars en bergbeklimmers. Beide landen hebben namelijk prachtige wandelpaden en hoge bergen. Ze zijn ook goed bereikbaar met de auto. Maar wees er wel voorzichtig op de weg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Oostenrijk het minst veilige land is voor automobilisten. Ook Zwitserland is relatief onveilig voor weggebruikers.

Kans op een verkeersongeluk het grootst in Oostenrijk

Meeste verkeersslachtoffers in Oostenrijk

Ga je met de auto op bergwandelvakantie naar Oostenrijk? Dan is het oppassen geblazen in het verkeer. Oostenrijk heeft namelijk de twijfelachtige eer om het land te zijn met de meeste ongelukken in het verkeer. Per 10.000 inwoners vallen er 42,8 verkeersslachtoffers.

Het gaat zowel om ongelukken met gewonden als ongelukken met fatale afloop. Het Oostenrijkse gemiddelde is zelfs bijna twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde van 21,8 slachtoffers per 10.000 inwoners. Het is dus verstandig om je autoverzekering te vergelijken voordat je naar het Alpenland afreist.

Salzburg gevaarlijkste stad voor automobilisten

Ook de grote Oostenrijkse steden zijn niet echt veilig te noemen. Salzburg is met 50,5 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners zelfs de gevaarlijkste stad om in te rijden. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen doet het met 27,1 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners maar net iets beter dan de vier meest verkeersonveilige Europese hoofdsteden. Dit zijn Berlijn (41,9 per 10.000 inwoners), Rome (31,4 per 10.000 inwoners), Brussel (30,4 per 10.000 inwoners) en Lissabon (28,9 per 10.000 inwoners.

Ook relatief veel verkeersslachtoffers in Zwitserland

Dat er in Oostenrijk relatief veel doden en gewonden vallen in het verkeer, kan te maken hebben met de vele smalle bergwegen in het land en de extreme weersomstandigheden die vooral in de herfst en winter voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Dat kan ook verklaren waarom er in Zwitserland naar verhouding veel verkeersslachtoffers vallen.

In Zwitserland vallen gemiddeld 23,3 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners. Dat is niet eens zoveel minder als de op vijf na gevaarlijkste landen voor verkeersdeelnemers. Dit zijn Turkije en Slovenië met 27,6 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners. In de grootste stad van Zwitserland, Zürich, vallen 25,5 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners. Dat is maar net minder dan in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Veilig op vakantie in Denemarken

Denemarken is het veiligste land voor het verkeer. In het Scandinavische land waren namelijk maar vijf verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners te betreuren. Hier kun je dus relatief veilig de weg op. En natuurlijk schitterend wandelen, want het aanbod an meerdaagse wandelroutes in Denemarken is verrassend groot.