Home » Thema-artikelen » Mythes over messenslijpen

Mythes over messenslijpen

Het is een bekende uitdaging waar veel buitensporters op een bepaald moment voor komen te staan: het botte (keuken)mes. HORL®, geproduceerd in het Zwarte Woud, is een familiebedrijf dat in het leven werd geroepen om dit probleem op te lossen. Na het jarenlang testen, ontwerpen en verfijnen van een innovatieve tool voor het slijpen van messen, weten oprichters Otmar en Timo Horl als geen ander waar de valkuilen liggen. Het merk deelt hieronder de mythes die er bestaan rond het slijpen van messen. Zodat ook jij vanaf nu goed beslagen ten ijs komt, wanneer je (keuken)messen bot zijn.

Mythes over messenslijpen

De snijplank maakt geen verschil (wel dus!)

Snijplanken worden gemaakt van allerlei soorten materiaal, van kunststof tot metaal. Een zachter oppervlak werkt echter het beste. Blijf weg van glazen of keramische snijplanken, deze kunnen ervoor zorgen dat messen verbuigen en snel bot worden. Kies in plaats daarvan voor bamboe- of houtsoorten, zodat je het eten gemakkelijk kunt vastpakken tijdens het snijden, zonder dat het wegglijdt. Bewaar snijplanken met een harder oppervlak bijvoorbeeld voor het kneden van deeg.

Slijpen kan prima uit de losse pols (niet dus!)

Een deskundige slijper is een gespecialiseerd vakman, die met gebruik van gereedschap, kennis van staal, mesconstructie en geometrie de juiste snede voor elk mes creëert. Is het mogelijk om ditzelfde resultaat thuis te behalen? Ja zeker. Maar de meest gebruikelijke oplossing - slijpen uit de losse pols - laat veel te wensen over. Deze creëren geen mooie mesranden, verkorten de levensduur van het mes onnodig en kunnen het mes zelfs flink beschadigen of ruïneren. Onderdeel van de messenslijpers van HORL is de slijphoek op de stabiele en magnetische Angle Support. Zo omvat slijpen met de HORL2 een slijphoek van 15° en 20°, voor precieze slijpresultaten op vrijwel alle Europese keukenmessen, maar ook voor speciale exemplaren, zoals Damascus messen.

Diamant messenslijpers zijn niet gemaakt van echte diamant, dat is marketing (wel dus!)

Ok, de diamanten schijven van messenslijpers zijn niet gemaakt van hetzelfde type diamant dat je in de etalage van de juwelier ziet liggen. Maar ze zijn wel degelijk gemaakt van echte diamanten, namelijk industriële diamanten. Deze lenen zich perfect voor het slijpen van messen met verschillende hardheden, gemaakt van allerlei soorten staal. Diamanten worden zelfs beschouwd als één van de meest efficiënte en duurzame slijpmiddelen die er bestaan. Daarom bevat de HORL® Diamond Standard slijpsteen van monokristallijn in een nikkelbed, een korrelgrootte van 46 Μm voor ultieme precisie bij het slijpen. De slijpsteen is harder dan welk messenstaal dan ook en daarmee geschikt voor een nauwkeurig en hoogwaardig resultaat op messen van elke hardheid, zonder het toepassen van water. Bijkomend voordeel; bij correct gebruik hoeft de standaard slijpsteen op de HORL2 nooit vervangen te worden.

Alle messen kunnen gewoon in de vaatwasser (niet dus!)

Hoewel de vaatwasser als geen ander apparaat tijd bespaart, kun je het beste geen risico nemen als het om messen gaat. Een vaatwasser van hoge kwaliteit kan de vaat wassen op 75 graden, maar dit kan je messen aantasten, waardoor ze bot worden. Warm water en milde zeep is alles wat je nodig hebt om messen af te wassen. Maak ze onmiddellijk na gebruik schoon om corrosie en roest te voorkomen. Leg ze om die reden ook niet in gootsteen om later met de hand schoon te maken. Spoel ze in plaats daarvan direct één voor één af, veeg ze droog en berg ze op.

Mythes over messenslijpen