Home » Thema-artikelen » Het belang van goede wandelschoenen

Het belang van goede wandelschoenen

Nu het lekkere weer er weer aan zit te komen, is het maken van een fijne wandeling voor veel mensen een fijne bezigheid. Of je nou even het bos in gaat, een rondje om een meer gaat lopen of gewoon een stukje door de stad, even een frisse neus halen is nooit een slecht idee. Hierbij is het wel erg belangrijk om over goede wandelschoenen te beschikken. Mocht je namelijk grote stukken gaan wandelen in je alledaagse schoenen, dan zul je behoorlijk snel last van je voeten of gewrichten beginnen te krijgen

Het belang van goede wandelschoenen

Naarmate je meer en langere afstanden gaat lopen zul je er steeds meer last van beginnen te krijgen. Met goede wandelschoenen worden je gewrichten en voeten ontlast, zodat je probleemloos lange stukken kunt lopen!

De voordelen van wandelschoenen

Er zitten meerdere voordelen aan wandelen met stevige schoenen, zoals het comfort tijdens het lopen en de grip die je hebt met goede schoenen. Maar er zitten nog meer voordelen aan wandelen met een goede schoen.

Het ontlasten van je lichaam

Een van de grootste voordelen van het gebruiken van goede wandelschoenen is dat je minder last zult hebben van je lichaam. Je voeten doen minder pijn doordat de schoen is ontworpen om langere afstanden te lopen. Naast je voeten is het gebruik van goede schoenen ook goed voor bijvoorbeeld knieën en je rug. Als je langere stukken op onverharde grond gaat lopen kan bij het gebruik van normale schoenen ook snel een enkel verzwikken. Met goede wandelschoenen kan je dit voorkomen, doordat de schoenen een stuk steviger zijn dan gewone schoenen.

Geen kletspoten tijdens je wandeling

Er zijn weinig dingen vervelender dan lopen met natte voeten. Als de binnenkant van je schoen eenmaal nat is, is het niet meer te voorkomen en zul je de hele wandeling jezelf ergeren aan die natte schoenen, natte sokken en koude voeten. Naast dat het erg irritant is, kan wandelen met natte sokken ook blaren veroorzaken. Dit wil je natuurlijk sowieso voorkomen. Goede wandelschoenen zijn vaak geïmpregneerd, waardoor ze waterafstotend zijn.

Goede schoenen hebben een lange levensduur

Een goede wandelschoen kan best een investering zijn. Hierdoor heb je echter wel een goed profiel onder de schoen waardoor je veel grip hebt op de ondergrond. Ook hebben stevige schoenen vaak een goede hielversteviging. Naast deze voordelen gaan goede wandelschoenen vaak erg lang mee, waardoor je niet elk jaar opnieuw naar de winkel hoeft.

Hoe kies je de juiste wandelschoen?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een goede wandelschoen aanschaft. De categorie wandelschoenen kan variëren. Zo heb je A, B, C of D wandel- en bergschoenen (van licht naar zwaar). In de natuur in Nederland kun je het best gaan voor een A of B schoen. Dit zijn lichte schoenen die zeer flexibel zijn, waardoor ze erg geschikt zijn voor lange afstanden op niet al te ruig terrein. Hoe verder je gaat lopen, hoe flexibeler de schoen moet zijn.

Ga je nou een zware bergwandeling maken? Dan kun je beter gaan voor een stugge wandelschoen, van categorie C of D. In de natuurgebieden in Nederland heb je deze categorie schoenen eigenlijk niet nodig. Deze schoenen zijn vaak erg stevig afgewerkt en een stuk stugger dan van een lichtere categorie. Bij een speciaalzaak kun je je altijd laten adviseren. Leg hier uit wat voor wandelingen je graag maakt. Zo weet je zeker dat je een schoen uitzoekt die perfect geschikt is.

Waarom zijn wandelschoenen prijzig?

Wandelschoenen zijn een stukje duurder dan normale schoenen. Hier zijn een aantal duidelijke redenen voor. De allerbeste wandelschoenen zijn gemaakt van mooi en stevig leer. Dit materiaal is prijzig maar zorgt er wel voor dat deze schoenen van zeer hoge kwaliteit zijn. Ook is het profiel van wandelschoenen erg duurzaam waardoor het niet snel zal slijten. Je wil natuurlijk niet dat je binnen de kortste keren door je zool heen bent.

Bij het uitzoeken van echt goede wandelschoenen kun je vaak ook een uitgebreide, professionele voetanalyse laten doen. Zo weet je zeker dat je een schoen krijgt die perfect past bij jouw voet en het type wandelaar dat je bent. Bij zo'n analyse zal een sportpodoloog gaan kijken naar je voet en een goede schoen voor je aanmeten. Op deze manier heb je de grootste kans om blessures en sport gerelateerde voetklachten te voorkomen.

Je kunt natuurlijk ook gaan voor een goedkoop model. Echter zie je dit ook erg terug in de kwaliteit van de schoen. De kans is echter groot dat deze schoenen ook sneller kapotgaan, waardoor je sneller opnieuw schoenen moet kopen. Mocht je lange wandelingen maken, dan is nu wel duidelijk dat je beter kunt gaan voor speciale wandelschoenen van een goed merk. Combineer dit met een voetanalyse bij een speciaalzaak en je zult tijdens je volgende lange wandeling of wandelvakantie geen last van je voeten krijgen!