Home » Thema-artikelen » Tips voor het onderhoud van je hiking outfit

Tips voor het onderhoud van je hiking outfit

Hiking is een uitdagende sport, waarbij de meeste hikers door weer en wind buiten lopen. Niet zo gek dus dat je outfit wel tegen een stootje moet kunnen. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je een flink stuk in de regen en ook modder hebt gelopen, het belangrijk is ervoor te zorgen dat alles weer keurig schoon is. Doe je dit niet, dan gaat dit niet alleen ten koste van de kwaliteit van je outfit, maar zul je ook merken dat bijvoorbeeld een waterafstotende laag minder wordt. Belangrijk dus om je kleding op de juiste manier te wassen en te onderhouden. Vooral voor de mensen die net beginnen met hiken, kan dit nog weleens zorgen voor wat problemen. Dus ben jij pas begonnen en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Tips voor het onderhoud van je hiking outfit

Het wassen van je hiking outfit

Het wassen van je outfit klinkt als vanzelfsprekend en dat is het in de meeste gevallen ook. Toch is het wel belangrijk om te zorgen dat je dit op de juiste manier doet. Het lezen en ook volgen van de wasvoorschriften is er hier één van. Je kunt namelijk wel de beste wasmachine thuis hebben staan, maar wanneer je een shirt op 60 graden wast, is de kans erg klein dat deze er hetzelfde uitkomt als dat je deze in de was hebt gedaan. Zorg ervoor dat je je vuile kleding direct wast, zodat vieze geurtjes zoals zweet niet in de kleding kunnen gaan zitten. Laat je tas met kleding dus niet eerst een dag staan, maar gooi het direct in de wasmachine. Dit zorgt ervoor dat alles netjes en fris blijft en het dus vele malen langer meegaat.

Het drogen van je hiking outfit

Het wassen is één, maar je kleding moet natuurlijk ook drogen. Nadat je je kleding in de wasmachine hebt gedaan, is het vaak uit den boze om het in de droger te doen. Doordat de droger op hoge temperaturen droogt, bestaat de kans dat bepaalde laminatielagen beschadigen, waardoor je niets meer aan je kleding hebt. Gewoon ophangen aan een kledinghanger is vaak het beste. Ook heeft bijvoorbeeld Gore-Tex, een veelgebruikt materiaal voor waterdichte jassen en broeken, een speciale behandeling nodig om de waterafstotende werking te behouden. Na het wassen van Gore-Tex kleding moet deze opnieuw geïmpregneerd worden met een speciaal middel. Ook is het belangrijk om geen wasverzachter in poedervorm te gebruiken bij het wassen van Gore-Tex, omdat dit de ademende werking kan verminderen.

Tot slot

Zoals je kunt zien is het wassen en drogen van deze kleding net even iets anders dan het wassen van een paar handdoeken. Het is daarom dus ook belangrijk dat je je kleding direct in de wasmachine doet en ook de voorschriften volgt zoals deze door de fabrikant zijn vermeld. Doet je dit niet, dan loop je dus het risico dat je de kleding beschadigt, waardoor je tijdens een wandeling in de regen ineens nat wordt, omdat de waterafstotende laag is beschadigd. Twijfel je, raadpleeg dan altijd een de fabrikant of ga naar een erkende sportzaak, want ook daar kunnen ze je voorzien van een passend advies en je bijvoorbeeld vertellen over technische wasmiddelen, die bovendien vaak ook nog milieuvriendelijk zijn ook.