Home » Thema-artikelen » Slow-walking om intens te genieten van de omgeving

Slow-walking om intens te genieten van de omgeving

Voor sommigen is wandelen zoveel mogelijk kilometers per dag maken, voor anderen is een route enkel compleet als de top van een berg is gehaald. Maar je kunt ook wandelen om helemaal tot rust te komen, bijvoorbeeld te kiezen voor slow-walking met een luxe overnachting.

Slow-walking om intens te genieten van de omgeving

Niet de bestemming, maar de omgeving is het doel

Als je enkel gericht bent op het maken van kilometers vergeet je vaak om te genieten van je omgeving. Of in ieder geval om de omgeving in je op te nemen. Kies je echter voor een langzamere manier van wandelen, dan kun je je veel meer richten op de details van je omgeving. Denk aan de prachtige bloemen waar je normaal direct aan voorbij gaat of de wondere wereld van insecten als je eens de tijd neemt om die van dichtbij en op je gemak te bekijken. Zelfs in je directe woonomgeving kun je zo een wereld van nieuwe dingen ontdekken op plekken waar je wellicht al jaren voorbij wandelt.

Combineer slow-walking met lekker eten

Intens genieten van de omgeving is niet alleen goed om je heen kijken en luisteren, maar kan ook betekenen dat je ook eens echt de tijd neemt om rustig en lekker te eten. Dus niet op een luide brander die het water in minder dan een minuut aan de kook brengt, maar bijvoorbeeld in een lokaal restaurant waar je je laat verrassen door de regionale gastronomie. Zo kun je ervoor kiezen om te overnachten in een hotel met een goed restaurant en je te laten verrassen met een menu van de chef.

In contact met de dierenwereld

Als je tijdens het wandelen meer aandacht hebt voor je omgeving ga je ook automatisch langzamer lopen en maak je minder geluid. En dat heeft vaak als resultaat dat je veel meer ziet van je omgeving. Bedenk bijvoorbeeld dat een tocht langs de bosrand in de ochtend of juist in de avonduren vaak gepaard gaat met het spotten van (groot) wild. Maar ook het luisteren naar vogels die fluiten of een specht die tegen een boomstam aan het tikken is kunnen een wandeling heel anders maken. Of wandel eens heel voorzichtig naar de rand van een sloot of ven en sta versteld van de hoeveelheid kikkers, libellen en andere kleine diertjes je kunt spotten als je gewoon even rustig blijft zitten.

Onthaasten is ook even niet wandelen

Wil je tijdens een (lang) weekend helemaal tot rust komen dan kun je er ook voor kiezen om het wandelen eens af te wisselen met iets anders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hotel met zwembad, zodat je aan het eind van je wandeling je lichaam even helemaal kunt laten bijkomen. Een sauna of simpele hangmat kunnen ook helpen om even het werk of studie uit je gedachten te krijgen en helemaal tot rust te komen. Vergeet daarbij dan natuurlijk niet om ook gewoon je mobiele telefoon uit te zetten of in de hotelkamer te laten liggen.

Wereld Drenteldag

Wist je dat er zelfs een speciale Wereld Drenteldag is om het slenteren, slow-walking te promoten? In 1979 in het leveren geroepen door W.J. Rabe als tegengeluid aan de rage van joggen destijds waarbij mensen juist steeds vaker naar buiten gingen om even snel een rondje te doen zonder op hun omgeving te letten. Elk jaar op 19 juni wordt de 'International Sauntering Day' gevierd om iedereen er aan te herinneren even gewoon rustig aan te doen en te genieten van het leven.