Home » Thema-artikelen » 7 dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van wandelschoenen

7 dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van wandelschoenen

Ga jij binnenkort op vakantie richting de bergen? Dan mogen een paar goede wandelschoenen niet ontbreken in je koffer! Want als je in de buurt van bergen bent, wil je natuurlijk genieten van een heerlijke wandeling en een prachtig uitzicht. Maar waar moet je op letten wanneer je wandelschoenen gaat kopen? Op die vraag geven we je in dit artikel een antwoord. Om alvast een klein voorzetje te geven: er zijn zeven essentiŽle punten waar je van tevoren over na moet denken!

7 dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van wandelschoenen

Pasvorm

De pasvorm van de schoen is één van de belangrijkste punten waar je op moet letten. Wil je wandelschoenen kopen, dan heb je namelijk keuze uit heel veel verschillende merken en soorten. Net als bij sneakers heeft elk merk wandelschoen zijn eigen karakteristieke pasvorm. Zo is de één juist wat smaller, terwijl de andere breder is. Ook zit er vaak een verschil in de schachthoogte, waardoor de ene schoen heel anders aanvoelt dan de andere. Welke pasvorm 'goed' is voor jou, is erg persoonlijk en is een kwestie van passen en aanvoelen.

Maat

Het kiezen van de juiste maat klinkt erg logisch, maar is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Bedenk je namelijk dat het doel van wandelschoenen is om er veel op te lopen. Je wilt dus dat de schoen ruim genoeg is, zodat je enige ruimte hebt om te schuiven zonder dat je tenen tegen de voorkant aankomen. De juiste maat is dus de maat die genoeg comfort biedt om lekker op te kunnen lopen, maar niet te groot is, waardoor je zo erg gaat schuiven dat je blaren krijgt. Vind je het moeilijk om in te schatten welke maat de juiste is? Laat je dan adviseren door een ervaren wandelschoen expert.

Profiel

Het profiel van de schoenen is het volgende punt waar je op moet letten. Ga je voornamelijk in een droge omgeving wandelen, dan zijn schoenen met een wat minder diep profiel prima. Minder profiel kan in dat geval het comfort zelfs ten goede komen. Verwacht je echter een hoop regen tijdens een wandeling in een bosrijke omgeving? Dan zijn wandelschoenen met een wat grover, dieper profiel de juiste keuze.

Waterdichtheid

Ook waterdichtheid is een punt om mee te nemen in je besluit. Natte sokken en voeten leiden namelijk sneller tot blaren op je voeten. Verwacht je tijdens je wandelingen dus nattigheid door regen of doordat je door rivieren, plassen en beken gaat lopen? Neem dan wandelschoenen met een grote waterkolom. De waterkolom meet de druk die een stof kan weerstaan voordat water erdoorheen begint te sijpelen. Hoe hoger de waterkolom, hoe meer waterdicht je wandelschoenen zijn!

Demping

Verwacht je veel kilometers op een harde ondergrond te maken? Dan is de demping van je nieuwe wandelschoenen een belangrijk overwegingspunt. Voldoende demping zorgt ervoor dat je je lange wandelingen comfortabel kunt afleggen, doordat je geen last van je enkels, knieën en heupen krijgt.

Hoe weet je of je schoenen over voldoende demping beschikken? Door ze te testen! Natuurlijk kan een deskundige verkoper je ook een hoop over de demping en de samenstelling van de zool vertellen, maar onze ervaring is dat je dit het beste zelf kunt beoordelen door er gewoon een stukje op te lopen.

Vetersysteem

Zoveel variatie er in merken en soorten wandelschoenen bestaat, zoveel variatie bestaat er ook in de vetersystemen van de wandelschoenen. Deze verschillende vetersystemen hebben allemaal hun eigen unieke functie en voordelen, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal ideaal voor jou zijn! Welke jij het meest handig vindt, is een kwestie van testen en uitproberen.

Gewicht van de schoenen

Als laatste punt is het gewicht van de schoenen erg belangrijk. Ver en lang kunnen wandelen is een kwestie van veel training. Ben je nog niet zo ervaren of om een andere reden even minder goed getraind, dan vind je het waarschijnlijk prettiger om wat lichtere schoenen te dragen. Dat maakt het afleggen van lange afstanden nét even iets makkelijker.

Ben je een doorgewinterde, goed getrainde wandelaar, dan zijn lichte schoenen minder belangrijk en wil je misschien juist de zwaardere schoenen omdat die gemaakt zijn van het materiaal waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Tot slot

Je weet nu met welke punten je rekening moet houden wanneer je nieuwe wandelschoenen gaat kopen. Tot slot willen we je als tip graag meegeven om de schoenen bij een erkende outdoor winkel te kopen. Waarom? Je weet dan zeker dat je een goed en eerlijk advies krijgt over de beste schoenen voor jou. Bovendien mag je er dan vanuit gaan dat je schoenen van goede kwaliteit zijn en dat je aanspraak kunt maken op garantie, mochten de schoenen om wat voor reden dan ook snel kapot gaan.