Home » Thema-artikelen » Lichtgewicht voedsel voor tijdens het hiken: gevriesdroogde maaltijden

Lichtgewicht voedsel voor tijdens het hiken: gevriesdroogde maaltijden

Wanneer mensen beginnen met hiken, denken ze eerst aan de basisuitrusting, zoals de juiste wandelschoenen, goede kleding en uiteraard een comfortabele rugzak. Ook de tent, slaapzak en matras worden pas na zorgvuldige afweging aangeschaft. Maar wat net zo belangrijk is, zo niet belangrijker, om van een hike te kunnen genieten, is het juiste voedsel.

Lichtgewicht voedsel voor tijdens het hiken: gevriesdroogde maaltijden

Voedingswaarde om energie aan te vullen

Het eerste waar je naar zou moeten kijken bij voedsel is de voedingswaarde, en uiteraard bij voorkeur in relatie tot de smaak en het gewicht (waarover later meer). Tijdens een inspannende dagtocht verbruik je namelijk verrassend veel energie, vooral als er ook hoogteverschillen moeten worden overbrugd of als de temperaturen erg laag of juist erg hoog zijn. Calorieën worden verbrand, en je wilt die dus aanvullen. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel calorieën je verwacht te verbranden, zodat je de voedingswaarde van je voedsel daarop kunt afstemmen.

Smaakmakers om het plezierig te houden

Naast de voedingswaarde is het ook belangrijk dat je voedsel meeneemt dat je lekker vindt. Er is namelijk niets ergers dan na een zware inspanning iets te moeten eten waar je totaal geen zin in hebt. Gedroogd fruit of enkele kruiden om een maaltijd op smaak te brengen zijn favoriet, maar af en toe een zoet snoepje (liefst zonder suiker) is ook prima om in ieder geval je smaakpapillen weer even wakker te schudden tijdens een lange tocht.

Zorg voor variatie

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om tijdens een meerdaagse tocht gewoon 3 pakken gevriesdroogde pasta bolognese mee te nemen, maar na de eerste twee keer zal de verveling tijdens het eten toeslaan. Het is daarom belangrijk om voor variatie te kiezen, niet in de laatste plaats omdat je zo steeds nieuwe maaltijden en smaken kunt ontdekken om het eten tijdens de tocht afwisselend te houden.

Denk aan het gewicht

Voedsel kan veel ruimte en gewicht in je rugzak innemen. Als je echter kiest voor gevriesdroogde maaltijden of noodrantsoenen, zul je al snel zien waarom deze door veel hikers als favoriet worden beschouwd. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden om uit te kiezen, en bovendien beschikken de meeste gevriesdroogde maaltijden over een uitgebalanceerde voedingswaarde. Bovendien kun je kiezen voor hoogwaardige maaltijden die zelfs na langdurige blootstelling aan zeer hoge of juist lage temperaturen hun smaak behouden.

Vergeet niet om voldoende te drinken

Naast voldoende en goede voeding is ook vocht ontzettend belangrijk. Vooral op warme zomerdagen wanneer je flink zweet tijdens een tocht is het noodzakelijk om je vochtbalans aan te vullen om gezond en plezierig te blijven. Met een goede waterfilter kun je onderweg altijd water filteren, niet alleen om te drinken maar ook om je gevriesdroogde maaltijden mee klaar te maken. Probeer suikerhoudende of koolzuurhoudende dranken in ieder geval te vermijden, want deze kunnen meestal voor problemen zorgen. Het is beter om bijvoorbeeld de dag te beginnen met een warme kop koffie of thee en daar wat rietsuiker of honing aan toe te voegen.