Home » Thema-artikelen » Welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten als je veel op hike-vakantie gaat?

Welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten als je veel op hike-vakantie gaat?

Als hike-liefhebber grijp je ongetwijfeld ieder moment aan om een hike te maken. Misschien stem jij je hele vakantie hier wel op af. In dat geval reis je waarschijnlijk af naar een bergachtig gebied, want hier kun je mooie hikes maken. Omdat je tijdens een hike de nodige risico�s loopt, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Helaas is lang niet iedere hiker op vakantie goed verzekerd. Daarom zetten we hier verzekeringen op een rijtje die handig zijn om af te sluiten als je op hike-vakantie gaat.

Welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten als je veel op hike-vakantie gaat?

Zorgverzekering

Iedereen die op hike-vakantie gaat, heeft een zorgverzekering nodig. Gelukkig kun je hier niet omheen, want deze verzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is. Een zorgverzekering geldt niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Je bent overal ter wereld verzekerd voor zorg, ongeacht bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Wel kan het voorkomen dat je verzekeraar bepaalde kosten niet of slechts gedeeltelijk dekt. Kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland worden vaak wel volledig vergoed. Raak je gewond tijdens een hike-vakantie? Dan hoef jij je meestal geen zorgen te maken over de kosten.

Reisverzekering

Staat er binnenkort een hike-vakantie op het programma? Dan is een reisverzekering afsluiten ook het overwegen waard. Deze verzekering dekt onverwachte kosten door schade of hulpverlening als je op vakantie bent. Je kunt hier onder meer baat bij hebben als je gewond raakt tijdens een hike. Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen voor een kortlopende en doorlopende variant. Als je van hiken houdt, is de kans groot dat je meermaals per jaar de bergen opzoekt. In dat geval raden wij je aan een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je kunt dan het hele jaar door zorgeloos op vakantie. Bovendien hoef je niet voor iedere hike opnieuw een reisverzekering af te sluiten. Dit scheelt je niet alleen tijd en moeite, maar ook geld.

Annuleringsverzekering

Je houdt er misschien geen rekening mee, maar het kan voorkomen dat je hike-vakantie plotseling niet door kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden, gewond raken of je baan verliezen. Daarnaast kan er tijdens je vakantie iets gebeuren waardoor je halsoverkop naar huis moet. Om jezelf hiervoor te verzekeren, sluit je een annuleringsverzekering af. Je kunt deze verzekering afsluiten aanvullend op een reisverzekering, maar veel verzekeraars bieden ook een losse annuleringsverzekering aan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering. Een kortlopende annuleringsverzekering is eigenlijk alleen interessant als je één keer per jaar op hike-vakantie gaat. Ben je langer dan 20 dagen of reis je meerdere keren per jaar? Sluit dan een doorlopende annuleringsverzekering af.

Ongevallenverzekering

Glijd je tijdens een hike uit en val je meters naar beneden? Dan kun je ernstig lichamelijk letsel oplopen. Mogelijk raak je zelfs blijvend invalide. Dit kan grote (financiële) gevolgen hebben voor de rest van je leven. Om deze gevolgen te beperken, kun je een ongevallenverzekering afsluiten. Je ontvangt dan een eenmalige uitkering als je blijvend invalide raakt na een ongeval. Hoeveel je uitgekeerd krijgt, hangt af van in welke mate je invalide raakt. Je krijgt niet alleen een uitkering als je volledig invalide raakt, maar ook bij gedeeltelijke invaliditeit. Als je zelf ernstige schuld hebt aan het ongeval, keert een verzekeraar geen geld uit. Dit geldt ook als er alcohol of drugs in het spel is.