Home » Thema-artikelen » Dit is het verschil tussen wandelen en hiken

Dit is het verschil tussen wandelen en hiken

Wandelen en hiken wordt in veel gevallen in één en dezelfde adem genoemd. Toch is dit absoluut niet hetzelfde. De enige overeenkomst tussen beiden is in principe dat het om wandelen gaat, maar dan anders! Snap jij het nog? Wij wel! Omdat we je graag willen meenemen in het verschil tussen hiken en wandelen, hebben we een aantal voorbeelden voor je, die het verschil gemakkelijk duidelijk zullen maken, waardoor je voor eens en altijd weet wat nu hiken is.

Dit is het verschil tussen wandelen en hiken

Wandelen

Wandelen behoeft eigenlijk geen verdere uitleg, maar om het verhaal compleet te maken voor je, doen we het toch even. Wandelen is een ontspannende activiteit die je in staat stelt om te genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen. Het tempo is over het algemeen rustig, wat perfect is voor mensen die graag op hun gemak de omgeving willen kunnen herkennen. Tijdens het wandelen kun je genieten van het gezelschap van anderen of gewoon alleen zijn met je gedachten. Belangrijk is wel dat je ook tijdens het wandelen zorgt voor een goede uitrusting, zoals een paar stevige wandelschoenen, goede wandelsokken die je voeten ondersteuning geven en een topografische kaart om ervoor te zorgen dat je weet waar je langs wilt kunnen lopen. Vaak zien we dat mensen wandelen in het bos, in een park of gewoon een rondje door de stad.

Hiken

Waar wandelen vrij rustig is, is hiken eigenlijk het tegenovergestelde. Hiken vraagt namelijk een stuk meer van je, zowel fysiek als mentaal! Belangrijk daarbij is dat je zorgt voor de juiste schoenen met goede grip, een paar wandelsokken voor extra ondersteuning en bescherming voor het geval je nat wordt en natuurlijk voldoende drinken om goed te kunnen blijven hydrateren. Tijdens het hiken beklim je vaak verschillende heuvels en bergen, maar ga je ook over bijvoorbeeld een beek of door een dichtbegroeid gebied. Waar je bij het wandelen vaak een bepaalde route volgt, is dit bij het hiken dus niet (altijd) het geval. Belangrijk daarbij is wel dat je de natuur respecteert. Vaak zijn er wel verschillende routes, ook voor hikers waaruit je kunt kiezen.

Het verschil in uitrusting

Naast de verschillen die we inmiddels hebben kunnen lezen tussen het hiken en wandelen, is er dus ook wel degelijk een verschil in uitrusting. Doordat je tijdens het hiken een uitdagende route volgt, heb je ook andere schoenen nodig. Zo kan het zelfs zijn dat je in bepaalde gebieden stijgijzers nodig hebt voor extra grip. Wat wel in beide gevallen belangrijk is, is om goed na te denken over de sokken die je draagt. Het dragen van wollen sokken zorgt er namelijk voor dat je voeten lekker warm blijven, zowel tijdens het wandelen als tijdens een flinke hike. Omdat je bij het hiken net even wat intensiever bezig bent, is het wel verstandig om een rugzak vol drinken en snacks mee te nemen. Mocht je dan onderweg trek of dorst krijgen, dan heb je in ieder geval iets bij je om je energieniveau weer op peil te krijgen.