Home » Thema-artikelen » Buiten zijn is goed voor je gezondheid

Buiten zijn is goed voor je gezondheid

Buiten zijn is goed voor de gezondheid, dat weet eigenlijk iedereen. Wanneer je iedere dag een half uurtje wandelt bouw je een beter immuunsysteem op, je cholesterolgehalte en je bloeddruk blijven hierdoor lager en het is goed voor organen zoals het hart en longen. Daarnaast zorgt buiten zijn ervoor dat je veel vaker een geluksgevoel ervaart en de natuur de hersenfunctie verbetert. Wie dol is op tuinieren zal beamen dat het gewroet in de grond stress verlagend werkt. Kortom, veel buiten zijn heeft veel voordelen voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Toch zijn er nog voldoende mensen die niet of te weinig buiten komen. Behoor jij ook tot die groep? Ga dan wandelen. Daardoor ben je veel in de buitenlucht en ook nog eens gezond bezig.

Buiten zijn is goed voor je gezondheid

Wandelen en onderweg genieten

Wandelen is dé manier om lekker buiten te zijn en te bewegen. Wanneer je hele dagen werkt is het erg verleidelijk om 's avonds op de bank te ploffen en er pas vanaf te komen als je naar bed gaat. Gooi het roer om en ga na de avondmaaltijd wandelen. Na verloop van tijd zul je merken dat je er echt plezier in krijgt. Probeer iedere keer een andere route te lopen en ontdek de allerleukste plekken. Want wat ook zo fijn is aan wandelen: je leert veel meer van de natuur te genieten. Dat zet aan om ook op andere momenten de wandelschoenen aan te trekken en er op uit te gaan. Er zijn zoveel leuke wandelroutes die je langs allerlei natuurschoon leidt in ons mooie land.

Elkaar motiveren

Vind je het echt moeilijk om jezelf te motiveren om regelmatig te gaan wandelen? Probeer dan een wandelmaatje te vinden. Dat kan de buurvrouw zijn, je partner of een vriend. Wanneer je samen gaat ben je minder snel geneigd om af te haken. Je haalt het beste in elkaar naar boven door ook tijdens de winterse kou of een stortbui toch een rondje te lopen. Hebben jullie meteen een goede reden om de wandeling af te sluiten in een horecagelegenheid en te genieten van een dampende mok chocolademelk of een lekker herfstbokje. Met collega's kun je ook afspreken om tijdens de lunchpauze even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen tijdens een wandeling. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de onderlinge samenwerking. Je werkgever zal zo'n gezonde onderbreking van een werkdag vast waarderen. Een goede reden om bedrukte paraplu's of mutsen bedrukt met bedrijfslogo ter beschikking te stellen. Niet alleen beschermt het tegen neerslag en kou, je maakt ook nog eens op een mooie manier reclame voor het bedrijf.

Wandelen kun je overal

Niet alleen in ons land kun je prachtige wandelingen maken, dat kan eigenlijk overal ter wereld. Neem bijvoorbeeld de Ardennen. Het is niet al te ver reizen, dus goed te doen qua afstand. Een ideale wandelbestemming tijdens een lang weekend weg. Ontdek de allermooiste wandelroutes, geniet van de prachtige omgeving en adem de gezonde lucht in. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt zul je vast op zoek gaan naar andere landen waar je heerlijk kunt wandelen in de vrije natuur.