Home » Thema-artikelen » De 10 'Great Walks' van Nieuw-Zeeland

De 10 'Great Walks' van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een paradijs voor hikers. De natuur is er even spectaculair als divers en je kunt zowel op het Noordereiland als het Zuidereiland schitterende meerdaagse tochten ondernemen. Tien daarvan worden ook wel aangeduid als de Great Walks of New Zealand omdat ze niet alleen het meest spectaculair, maar tegelijkertijd ook het meest populair zijn. De naam walks is hierbij overigens misleidend, want ze bestaan niet allemaal enkel uit hiken, maar ook uit kajakken en mountainbiken. In dit artikel een overzicht van die tien Great Walks ter inspiratie voor wellicht je volgende hiking-vakantie.

Je reis naar Nieuw-Zeeland

Hoewel Nieuw-Zeeland hoog op de bucket-list van veel hikers staan maken slechts weinigen de stap om ook daadwerkelijk te gaan. Niet vreemd, want tickets naar Nieuw-Zeeland zijn niet goedkoop en velen zien ook op tegen de vlucht van 24 uur. Travelessence kan je helpen bij het voorbereiden van je vliegreis naar Nieuw-Zeeland, zij werken samen met meerdere vliegmaatschappijen en geven bovendien het juiste advies om het meeste uit je vakantie naar Nieuw-Zeeland te halen.

Tongariro Northern Circuit (Ruapehu)

De Tongariro Northern Circuit omcirkelt Mount Ngauruhoe in het Tongariro National Park. Hoewel slapend, is het de meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland. De route begint bij Whakapapa Village en omvat de Tongariro Alpine Crossing. Wandelen buiten het Great Walks-seizoen vereist ervaring of een ervaren gids.

Whanganui Journey (Ruapehu)

Deze vijfdaagse kanotocht volgt de Whanganui-rivier door het ongerepte Whanganui National Park. Met 290 kilometer is het de langste rivier van Nieuw-Zeeland, beschermd door een unieke wet die haar dezelfde rechten geeft als een persoon. Een van Nieuw-Zeeland's tien Great Walks, onderscheidt deze reis zich doordat je de rivier afvaart in plaats van te wandelen. Hutten en kampeerplaatsen langs de rivier vereisen vooraf reserveren tijdens het hoogseizoen.

Lake Waikaremoana Track (Hawke's Bay)

De Lake Waikaremoana Track heeft het grootste gebied van inheems bos op het Noordereiland. Deze regio is het oorspronkelijke thuisland van de Māori iwi (stam) Ngāi Tūhoe - de 'Kinderen van de Mist'. Binnen de grenzen van Te Urewera volgt het pad grotendeels de oevers van het grote meer.

Abel Tasman Coast Track (Nelson Tasman)

De Abel Tasman Coast Track, een van de Great Walks van Nieuw-Zeeland, is de perfecte manier om de onvergelijkbare schoonheid van het Abel Tasman National Park te verkennen. Vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid voor boten, heb je de optie om een deel van het pad voor één dag of de volledige lengte over 3-5 dagen te lopen.

Paparoa Track (West Coast)

De Paparoa Track voert je mee op een reis over het spectaculaire Paparoa-gebergte van Nieuw-Zeeland. Het pad doorkruist gevarieerde landschappen, van subtropisch regenwoud tot alpiene toppen, tot de dramatische kalkstenen kloof van de Pororari-rivier. Onderweg loop je in de voetsporen van vroege goudzoekers en kolonisten.

Heaphy Track (West Coast)

De Heaphy Track, een van de Great Walks, biedt een diversiteit aan landschappen over zijn 82 kilometer lange route. Het pad doorkruist prachtig regenwoud, subalpiene tussockgraslanden, ruige bergen en stranden met palmbomen. Het Kahurangi National Park, waar het pad doorheen loopt, herbergt de Grote Gevlekte Kiwi en biedt adembenemende uitzichten.

Routeburn Track (Fiordland)

De Routeburn Track biedt spectaculaire landschappen en diverse flora en fauna. Met majestueuze bergpieken, diepe valleien, watervallen en meren verbindt het pad Mount Aspiring National Park met het Fiordland National Park. Het pad kan in beide richtingen worden gelopen en biedt overvloedig vogelleven en adembenemende uitzichten.

Milford Track (Fiordland)

De Milford Track, beschouwd als een van de mooiste wandelingen ter wereld, biedt adembenemende landschappen en een onvergetelijke ervaring. Het 53 kilometer lange pad leidt wandelaars langs meren, bergpieken en indrukwekkende watervallen. Met een gemiddelde jaarlijkse regenval van zeven meter, ervaar je de watervallen in hun volle glorie.

Kepler Track (Fiordland)

De Kepler Track, geopend in 1988, is ontworpen om wandelaars alle beste kenmerken van Fiordland te laten zien. Het pad doorkruist beukenbossen, bergketens, watervallen en gletsjers uitgehouwen valleien. Gemakkelijk lopen wordt mogelijk gemaakt door overbrugde beken, houten vlonders en trappen. Het biedt een prachtig uitzicht op deze mooie hoek van de wereld.

Rakiura Track (Stewart Island)

Stewart Island / Rakiura biedt een rustige en tijdloze omgeving. De Rakiura Track slingert langs kustlijnen en beboste heuvels, met prachtige stranden zoals Māori Beach. Ondanks modderige stukken biedt het pad een uitdagende charme, verrijkt door nachtelijke vogelgeluiden.