Home » Thema-artikelen » Korte dagtochten rondom bruisend Valencia

Korte dagtochten rondom bruisend Valencia

Valencia is een bruisende stad ten zuiden van Barcelona, waar de zon (bijna) altijd schijnt en je heerlijke stadswandelingen kunt afwisselen met een bezoek aan interessante musea en het genieten van de lokale culinaire hoogstandjes. Maar als je de bruisende stad even wilt ontvluchten voor meer rust en het opsnuiven van de natuur, dan zijn er ook tal van leuke dagtochten te vinden net buiten de stad. In dit artikel vind je enkele voorbeelden ter inspiratie voor je volgende weekendtrip naar het Spaanse Valencia.

Korte dagtochten rondom bruisend Valencia

Je reis naar Valencia

Tot eind 2024 zijn er nog geen goede directe treinverbindingen tussen het noorden van Europa en steden als Valencia en Barcelona. Tot die tijd ben je aangewezen op de rechtstreekse vliegverbindingen vanaf Schiphol. Vliegtickets van Amsterdam naar Valencia kun je tegenwoordig kopen bij Transavia voor een comfortabele vlucht en maximale tijd om te genieten van de stad tijdens je weekendtrip.

Ruta de los Puentes Colgantes de Chulilla

Een van de meest spectaculaire tochten in de provincie Valencia is ongetwijfeld die van de hangende bruggen van Chulilla. Deze uitdagende route, op ongeveer een uur rijden van Valencia stad, bevindt zich net buiten het plaatsje Chulilla, dat met zijn kasteel en oude centrum zelf al de moeite waard is voor een weekendtrip. De route beslaat een wandeling van bijna 10 kilometer en voert je over enkele hangende touwbruggen boven diepe ravijnen. Dit zorgt voor adembenemende uitzichten, die de route ook erg populair maken onder Instagrammers. Hoewel de route ook geschikt is voor kinderen, is het aan te raden ze stevig vast te houden bij het oversteken van de hangbruggen op ruim 15 meter hoogte.

Fuente de los Baños de Montanejos

Een bijzonder natuurfenomeen zijn de Baños de Montanejos, natuurlijke thermale baden die het hele jaar door een temperatuur van 25 graden behouden. De korte rondwandelingen zijn vooral in de zomer populair onder dagjesmensen die graag een duik willen nemen in het verfrissende water, maar eigenlijk kun je het natuurgebied het hele jaar door bezoeken. Voor wie meer tijd heeft, is er de Ruta de las fuentes, die je over een afstand van 15 kilometer langs oude molens, wasserijen, kabbelende riviertjes en boomgaarden voert. Een aanrader voor wie de hectiek van de stad even wil ontvluchten.

Ruta del Agua bij Chelva

Water is van groot belang voor het dorpje Chelva. Niet vreemd dus dat ze net buiten het dorp een gemarkeerde route hebben aangelegd om het belang van water te benadrukken. Deze route is geschikt voor het hele gezin en combineert prachtige natuur met cultuur: tijdens de wandeling wordt uitgelegd waarom water zo belangrijk is voor de geschiedenis van de streek en nog steeds in de huidige tijd. De route voert onder andere door een kleine tunnel, smalle kloven en uiteraard langs water. Het is een heerlijke tocht om met (kleine) kinderen te genieten van een dagje uit in de vrije natuur zonder voortdurend op een kaart te hoeven kijken, aangezien de route goed gemarkeerd en makkelijk te volgen is.

Ojos Negros, de langste Via Verde van Spanje

Voor wie liever gaat fietsen, is de Ojos Negros een aanrader. Deze Via Verde is met zijn ruim 180 kilometer de langste van Spanje en voert vanaf de Ojos Negros mijnen naar de kust bij Valencia. Dit betekent dat je de route ook prima in Valencia kunt starten en richting Teruel kunt fietsen voor de tijd die je ter beschikking hebt. Het voordeel van de Via Verdes is dat ze goed zijn gemarkeerd en over het algemeen vrij gemakkelijk te fietsen zijn, omdat ze vaak over voormalige treintrajecten lopen en dus niet al te steil stijgen of dalen. Bovendien liggen er veel kleine dorpjes op de route waar je kunt stoppen om op het centrale marktplein te genieten van een lunch met typisch Spaanse lekkernijen.