Home » Thema-artikelen » Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

De Barrow-rivier is een van de langste rivieren van Ierland. In vroeger dagen werden vrachten over water vervoerd en de boten werden voortgetrokken door paarden die langs de waterkant liepen. Tegenwoordig is het pad waar die paarden liepen veranderd in een schitterende langeafstandswandeling: de Barrow Way.

Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

Wandelen door een idyllisch landschap

De directe omgeving van de Barrow-rivier staat bekend als een van de meest idyllische landschappen van Ierland. De flora en fauna die je onderweg tegenkomt, worden afgewisseld met pittoreske dorpjes, indrukwekkende burchten en uiteraard de mogelijkheid om te genieten van de lokale gastronomie. Het landschap is bijzonder afwisselend, met niet alleen de rivier zelf, maar ook uitgestrekte weilanden en schaduwrijke bossen. Het feit dat je langs een rivier loopt, garandeert dat het hoogteverschil geen enkele wandeldag voor problemen zorgt en de tocht meer een gemoedelijk karakter heeft. Daardoor staat het genieten van de omgeving tijdens het wandelen voorop.

Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

Ongeveer een week wandelen

Met een lengte van ongeveer 115 kilometer is de Barrow Way de ideale tocht om in ongeveer een week te wandelen. Walking Holiday Ireland biedt de route aan in hun programma, waarbij je kunt kiezen uit opties van 5 tot 8 dagen. De dagafstanden zijn daarbij steeds precies genoeg voor een stevige wandeling, maar er blijft onderweg nog meer dan voldoende tijd over om de kleine, charmante dorpjes onderweg te ontdekken. Het voordeel van een verzorgde wandelvakantie zoals die van Walking Holiday Ireland is dat je nergens naar hoeft om te kijken: je bagage kan worden vervoerd, je overnachtingen in lokale B&B's worden door hen gereserveerd en een gedetailleerde routebeschrijving behoort uiteraard tot het pakket.

Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

Genieten van historische en charmante dorpjes onderweg

Tijdens het volgen van de Barrow Way kom je regelmatig door kleine dorpjes en stadjes die uitnodigen om ze te verkennen. Zo mag je bij het doorkruisen van Graiguenamanagh een bezoek aan het middeleeuwse klooster zeker niet overslaan. En je zult je ogen uitkijken in Leighlinbridge, waarvan de naam al aangeeft dat het de plaats is met een van de oudste bruggen van Ierland. Het lokale kasteel aan de waterkant doet zijn bijnaam Black Castle eer aan. De restanten van het kasteel steken af tegen de horizon en zijn een geliefd object voor foto's langs de waterkant van de Barrow-rivier.

Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

Ideaal voor beginnende wandelaars

De Barrow Way is een ideale langeafstandswandeling voor beginnende wandelaars. De route is namelijk zeer goed gemarkeerd en gemakkelijk te volgen. Hoogteverschil is er onderweg nauwelijks en bovendien kom je regelmatig door dorpjes en stadjes om de route eventueel te onderbreken als het toch te lastig blijkt. Tegelijkertijd is de route een perfecte kennismaking met Ierland, omdat de route bijvoorbeeld perfect kan worden gecombineerd met een bezoek aan Dublin.

Ontdek de Barrow Way: een idyllische langeafstandswandeling door Ierland

Andere wandelmogelijkheden voor hikers in Ierland: Cooley en Mourne Mountains

Zoals gezegd is de Barrow Way ideaal voor beginnende wandelaars en hikers. Wil je een meer uitdagende tocht maken in Ierland, zonder direct op de bekende langeafstandsroutes uit te komen? Dan zou je kunnen kiezen voor de minder bekende Cooley en Mourne Mountains, een waar paradijs voor hikers. Bergen met even bijzondere als uitnodigende namen zoals 'Pigeon Rock', 'Buzzard's Roost', 'Brandy Pad', 'the Cock and Hen' en 'the Devil's Coach Road' bieden hikers de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende meerdaagse tochten, welke allemaal in het aanbod van Walking Holiday Ireland zijn terug te vinden.