Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandelen in en om Barcelona

Wandelen in en om Barcelona

De bruisende hoofdstad van Catalonië biedt meer dan alleen Gaudí en de Ramblas. Wandelaars kunnen hun hart ophalen tijdens het wandelen in de stad zelf en wijde omgeving ervan. Barcelona is goed bereikbaar vanuit Nederland. Verschillende maatschappijen als Transavia en KLM vliegen dagelijks naar Barcelona. Een overzicht van de mogelijkheden voor hen die enkele dagen in het zuiden willen doorbrengen.

In Barcelona zelf

Barcelona staat bekend om de schitterende gebouwen van de hand van Gaudí, de meester zelf. Gebouwen als de gigantische Sagrada Familia, la Pedrera en het Parc Gëell zijn op zich al de moeite waard om langs te lopen, maar de stad biedt meer. Zo kun je vanaf het hoog gelegen Parc Gëell een mooie route uitstippelen naar de Olympische haven of het strand. Verdwalen is haast niet mogelijk, want je moet gewoon zorgen dat je bergafwaarts blijft lopen. En de olympische berg, de Montjuïc, biedt voor de liefhebbers van uitzichten voldoende mogelijkheden om het drukke stadsverkeer te mijden en een schitterend pad te volgen rondom de berg. Maar even buiten de stad zijn er ook zeer veel mogelijkheden in de vorm van verschillen natuurparken

Collserola

Collserola is zo'n schitterend park dat letterlijk tegen de stad aanligt. Vanuit Barcelona zelf kun je duidelijk een belangrijke trekpleister van het park zien: Tibidabo. Dit mini-pretpark, gebouwd op de top van de berg, trekt elk jaar weer veel mensen uit de directe omgeving. Niet alleen om zich een dagje te vermaken in de attracties, maar bijvoorbeeld ook om te genieten van het schitterende uitzicht over de stad zelf. Het park wordt verder begrensd door de rivieren Llobregat en Besòs en de A7, beter bekend als de Autoroute du Soleil. Binnen deze grenzen zijn de wandelmogelijkheden eigenlijk grenzeloos. Zo zijn er diverse wandelroutes die starten bij het informatie-centrum (Carretera de l'Església, 92, tel: 932803552) welke zeer de moeite waard zijn.

Montserrat

Een stukje verder van de stad, maar eigenlijk even goed bereikbaar is het park van de beroemde Montserrat. Deze bijzondere berg heeft eigenlijk nog het meest weg van een gigantisch druipkasteel en steekt als een vreemde eend op eens uit in het landschap. Voor klimmers is het een paradijs, voor wandelaars die houden van goed begaanbare paden evenzeer. Bezoekers doen er echter goed aan om de berg vooral niet te bezoeken in het weekend. Het klooster van Montserrat, waar de voor de Catalanen heilige Montserrat is te bezoeken, is dan immers een trekpleister voor vele duizenden dagjesmensen. Als wandelaar loop je dan tamelijk verloren, terwijl op doordeweekse dagen de berg een ware oase van rust is. Helemaal naar de top kun je zowel via een soort treintje ('Funicular de Sant Joan'), maar veel leuker is om één van de routes te volgen die tevens in staat stellen om te genieten van de schitterende uitzichten (op heldere dagen zowel op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën als de schittering van de Middellandse zee). Ondanks zijn behoorlijke hoogte van zo'n 1200 meter wordt de berg vaak onderschat. Vooral toeristen schijnen soms te denken dat het weer hier niet kan omslaan, wat elk jaar weer zorgt voor reddingen van totaal verkleumde wandelaars die zowel het weer als de berg onderschatten.

Montnegre en Montseny

Als je vanaf Barcelona de kust richting het noorden volgt kom je in de Maresme uit, de regio waar ook de auteur van dit artikel woont. Vanuit de Maresme heb je een schitterend uitzicht op de Montseny, een berg van grote betekenis voor de lokale bevolking. Zoals de naam immers al doet vermoeden gold de top van deze berg in vroeger dagen als een teken/signaal voor de vissers dat ze bijna thuis waren. De Montseny was immers al van ver op zee te zien en wees zo de weg aan de vissers. De Montseny is een schitterende wandelberg. Het is dan ook niet echt verbazend dat onder andere de bekende GR-5 en de kustroute (GR-92) beiden de top van deze berg meepikken. Beide routes lopen verder naar het noordoosten ook door de Montnegre, een natuurpark dat voornamelijk uit dichtbegroeide bossen bestaat. Juist die begroeiing zorgt voor de nodige verkoeling als een wandeling in de heetste dagen van jaar plaatsvinden.

Bereikbaarheid

Barcelona is tegenwoordig voor een prikkie te bereiken per vliegtuig. Prijsstunters als Ryan Air vliegen al enkele jaren op deze bestemming. Vanuit Barcelona zelf is er voldoende openbaar vervoer om je naar één van de parken te brengen. Collserola kun je bereiken middels de stads-metro of de 'funicular'. Montserrat, Montnegre (Arenys de Mar) en Montseny (Sant Celoni) zijn gemakkelijk met de trein te bereiken vanaf het centrale station op Placa Catalunya in hartje Barcelona.

Links: