Home » Thema-artikelen » Catalonië » Meerdaagse tochten in Catalonië
Meerdaagse tochten in Catalonië
Een veelgestelde vraag op het prikbord van Hiking-site.nl gaat over mogelijke bestemmingen voor meerdaagse wandeltochten. In dit artikel wil ik enkele meerdaagse tochten in Catalonië (noordoost Spanje) voorstellen.
La Porta del Cel (5 etappes)
Deze route speelt zich af in het natuurpark 'Alt Pirineu', in de directe omgeving van de Pica d'Estats, de hoogste berg van Catalonië. De route voert langs verschillende hutten en een camping, zowel aan de Catalaanse/Spaanse als Franse kant van de Pyreneeën. In totaal heeft de Porta del Cel een lengte van bijna 48 kilometer en je krijgt te maken met ruim 4800 meter stijgen op het parcours. De tocht voert langs Graus, Certascan, Pinet, Vallferrera en Baborte. Onderweg kun je verschillende 'uitstapjes' maken door pieken die langs de route liggen te beklimmen. De hoogste daarvan is uiteraard de Pica d'Estats (3143m), maar er zijn ook andere interessante 3000-ers die je tijdens het wandelen tegenkomt.
Ruta dels Estanys Amagats (5 etappes)
De route van de verborgen meren is een betrekkelijk nieuwe route die is uitgezet tussen Puigcerdà en Andorra. De tocht gaat over een afstand van zo'n 75 kilometer en blijft betrekkelijk laag vergeleken met veel van de andere routes in dit artikel. Je komt niet boven de 3000 meter uit en een groot deel van de route wandel je zelfs onder de 2000 meter hoogte. Daardoor is deze route ook geschikt voor mensen die liever niet al te ver het hooggebergte in willen. Een deel van de route volgt de GR-11 en ook kruis je een enkele keer de GR-107, die van Frankrijk dwars door de Pyreneeën naar Catalonië voert. Zoals de naam al doet vermoeden laat de Ruta dels Estanys Amagats je kennis maken met enkele van de mooiste bergmeren van dit gebied. Wil je liever met een tentje op pad, dan is dit dan ook een uitstekende route om met tent of bivakzak te doen en de etappes dusdanig aan te passen dat je nagenoeg telkens bij een bergmeer kunt overnachten. Hou er in da geval wel rekening mee dat overnachten in een tent officieel niet is toegestaan, maar men het vaak oogluikend wel toestaat als je geen rommel achterlaat en je de natuur respecteert.
Cavalls del Vent (8 etappes)
De Cavalls del Vent is een tocht die is uitgezet door enkele beheerder van berghutten in het natuurpark Cadí-Moixero. De Pedraforca neemt een centrale plaats in in deze route, die in een grote cirkel in om het park voert. Overnachten doe je in de hutten, waar je tevens een stempelkaart kunt kopen om je voortgang van de route bij te houden. Deze ingevulde stempelkaart geeft recht op een plaats in de hutten waar je tijdens de tocht wilt overnachten, maar tevens krijg je er enkele extra producten bij die beschikbaar zijn gesteld door sponsors van de route (in het verleden een tshirt en een Buff-sjaal, maar het verschilt per jaar). Uiteraard ben je niet verplicht om het inschrijfgeld te betalen en de stempelkaart met het routepakket te kopen, maar op die manier help je natuurlijk wel om de route in stand te houden. De route voert je overigens over schitterende bergtoppen en langs de machtige Cadí-graat die 'het mooiste uitzicht' over de Catalaanse Pyreneeën biedt. Voor de liefhebbers bestaat er overigens ook een wedstrijdvorm van deze route: er zijn namelijk mensen die de route in minder dan 36 of zelfs minder dan 24 uur volbrengen, wat uiteraard elk jaar weer tot verwoede pogingen leidt om het voorgaande record te verbeteren.
Carros de Foc (9 etappes)
Carros de Foc is wellicht de bekendste meerdaagse route van Catalonië. Deze route is gesitueerd in het schitterende Nationale Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. De route van Carros de Foc heeft een totale lengte van bijna 62 kilometer en in totaal stijg je bijna 4500 meter. Het is dan ook een vrij zware tocht, maar biedt schitterende uitzichten over de vele meertjes en riviertjes van het Nationale Park. Er zijn mensen die de route binnen 2 dagen (31 uur) kunnen 'afwerken', maar als je daadwerkelijk wilt genieten tijdens het wandelen dan kun je beter kiezen voor de optie van 5 of 9 dagen. Omdat het een cirkelvormige route betreft kun je de route eventueel ook inkorten als je minder dagen de tijd hebt. Op verschillende punten in de route wordt de mogelijkheid geboden om een alternatief te kiezen. Hou je meer van een uitdaging, dan kun je je ook inschrijven als zogenaamde 'skyrunner'. Je dient het totale parcours dan binnen 24 uur af te leggen, waarbij je elke berghut moet aandoen om een stempel te bemachtigen. Dit is echter alleen weggelegd voor atleten die met minimale uitrusting de route hardlopend afleggen.
Ruta de l'Ermità
Een vreemd eend in dit rijtje met meerdaagse tochten betreft de nieuwe Ruta de l'Ermità in Alt Berguedà. Deze route is namelijk nog niet helemaal volledig gemarkeerd met dezelfde markeringen, maar is bovendien ook niet alleen voor wandelaars. Deze route kun je namelijk prima met je mountainbike of zelfs te paard volgen. De totale lengte van de route bedraagt bijna 100 kilometer, maar op veel plaatsen is de route in te korten en aan te passen. Het hoogste punt van de route ligt op bijna 2400 meter, terwijl het laagste punt op zo'n 850 meter ligt. Het zal daarmee duidelijk zijn dat er veel hoogteverschillen in deze route zijn te vinden. De route bevind zich ten oosten van het natuurpark Cadí Moixero en voert langs verschillende berghutten en kapelletjes (Ermità=kapel). Het is een route die gekenmerkt wordt door veel lange stukken ongerepte natuur waar je weinig tot geen andere wandelaars tegen zult komen. Voor deze route is het overigens ook van groot belang dat je goed kaart kunt lezen, juist vanwege het feit dat de markering (in september 2008) nog niet volledig klaar is. Je kunt op hun website echter de volledige GPS-track gratis downloaden om het vinden van je weg makkelijker te maken.
Bereikbaarheid en kaartmateriaal
Alle bovengenoemde routes zijn goed tot redelijk goed te bereiken met openbaar vervoer. In de meeste gevallen kun je vanuit Barcelona een rechtstreeks trein/bus verbinding vinden. Het lastigste is de eerste route (La Porta del Cel), waarbij je met de bus slechts tot aan Llavorsí kunt komen. In alle andere gevallen kun je veel dichterbij komen, hoewel je er uiteraard rekening mee moet houden dat het tochten in de bergen zijn en je dus altijd te maken hebt met een zekere aanlooproute. Kaartmateriaal/gidsen is over het algemeen enkel in Catalaans en Spaans verkrijgbaar, hoewel steeds meer organisaties nu ook een Franse en Engelse versie uitbrengen. Hun websites zijn vaak meertalig, maar hou er rekening mee dat de buitenlandse talen niet altijd goed up-to-date worden gehouden.