Home » Thema-artikelen » Catalonië » Spectaculair hiken in de Congost de Mont-rebei

Spectaculair hiken in de Congost de Mont-rebei

Liefhebbers van een spectaculaire wandeltocht die ook nog eens goed bereikbaar is zullen smullen bij het zien van foto's van de Congost de Mont-rebei. Deze kloof ligt aan de uiterste rand van Catalonië in de provincie Lleida, op de grens met Aragón. Wandelend in een rustig tempo kun je hier de hele dag genieten van adembenemende afgronden, indrukwekkende steile wanden en een zeer gevarieerde fauna van razendsnelle hagedissen tot majestueus vliegende gieren.

Ligging in het Montsec-gebergte

De Congost de Mont-rebei is de naam van een diepe kloof die dwars door het Montsec-gebergte snijdt. Natuurlijk gevormd door de Noguera Ribagorçana rivier is deze smalle kloof op sommige plaatsen minder dan 20 meter breed en meten de indrukwekkende wanden aan weerszijden soms ruim 400 meter hoogteverschil met de bodem van de kloof. De Noguera Ribagorçana is de westelijk stromende rivier van de Montsec, aan de oostzijde van het gebergte snijdt de Noguera Pallaresa op soortgelijke manier ook dwars door de berg, waardoor de Montsec eigenlijk in drie delen wordt verdeeld. Het grote verschil tussen de oostelijk gelegen Congost de Terradets en de westelijk gelegen Congost de Mont-rebei is het feit dat de Mont-rebei er nog betrekkelijk maagdelijk bij ligt: buiten een uitgehouwen voetgangerspad in de wand van de kloof is er op geen enkele manier door de mens iets veranderd aan dit prachtig stuk natuurschoon.

Spectaculair hiken in de Congost de Mont-rebei

Hoe geraak je bij de Congost de Mont-rebei?

Naast het feit dat de Congost de Mont-rebei bijzonder spectaculair is, heeft deze een grote aantrekkingskracht op wandelaars vanwege het feit dat hij betrekkelijk gemakkelijk toegankelijk is. Zo zijn de dorpen Àger en El Pont de Montanyana aan weerszijden van de kloof vrij goed bereikbaar dankzij busverbindingen (Àger zelfs middels trein vanuit Lleida) en kun je van daaruit ofwel wandelend ofwel liftend aan één van beide uitersten van de kloof geraken. Meest populair is de noordkant, waar een kleine parkeerplaats genaamd 'La Masieta' volledig is uitgerust voor het informeren van de bezoekende wandelaars. In het kleine informatiecentrum kun je niet alleen kaarten en routebeschrijvingen kopen, maar geven ze je ook graag uitleg over de lokale flora en fauna. En mocht je op een warme dag op tijd terugkomen bij de parkeerplaats dan ben je blij met het feit dat ze er ook een beperkt aantal gekoelde dranken verkopen. De noordkant is niet alleen vanwege dit informatiecentrum de meest populaire manier om de Congost te bereiken, maar ook gewoon de meest snelle manier. Kies je namelijk voor de zuidkant van de Congost, beginnend bij de parkeerplaats bij het idyllische 'La Pertusa', dan wacht je eerst nog een fikse wandeling voordat je de Congost daadwerkelijk bereikt. Daarbij wandel je dan overigens wel langs de berghut 'Refugi del Mas de Carlets' welke op onregelmatige tijden geopend is.

Wandelen in de Congost de Mont-rebei

Wandelen in de Congost de Mont-rebei is een belevenis op zich. Lang geleden gebeurde dat via een uitgehouwen pad net boven de rivier, maar sinds 1982 is er een hoger gelegen route uitgehouwen in verband met het stijgende waterniveau vanwege de gebouwde dam aan het eind van het grote Pantà de Canelles ten zuiden van de Congost. Ook is er inmiddels een mooie metalen hangbrug die de toegang tot de Congost verder vergemakkelijkt, hoewel deze voor mensen met een beetje hoogtevrees tevens als een barrière kan worden gezien. Het loont echter de moeite om de angst te overwinnen en de brug rustig over te steken om zo na minder dan een uur wandelen oog in oog te staan met de indrukwekkende Congost de Mont-rebei. Het pad is gemakkelijk te volgen en wordt op diverse plaatsen extra veilig gemaakt dankzij een staalkabel welke aan de wand is bevestigd. Op diverse strategische punten waar het de moeite loont om wat langer te genieten van het uitzicht zijn teven houten bankjes geplaatst om heerlijk uit te kunnen rusten terwijl je een koele bries door je haren voelt. Diezelfde bries blaast je op sommige punten van de route overigens ook bijna omver, omdat de Congost als het ware als een schoorsteen werkt en de wind er op die punten behoorlijk hard doorheen waait. Pet vasthouden dus als je op deze punten de bocht om gaat en je de wind pal in je gezicht voelt waaien.

Spectaculair hiken in de Congost de Mont-rebei

In minder dan twee uur kom je bij een informatiebord bij een Y-splitsing. Kies je voor de linker route die naar boven voert, dan kom je uiteindelijk uit bij de prachtig gelegen 'Refugi del Mas de Carlets', welke je een indrukwekkend uitzicht biedt op zowel de oost- als westwand van de Congost de Mont-rebei. En mocht je kiezen voor een overnachting in de zeer eenvoudige berghut, vergeet dan niet om eerst te genieten van de ondergaande zon (spectaculair op dit punt!) en niet veel later een adembenemend uitzicht op ontelbare sterren recht boven je. De rechter route bij het informatiebord voert naar beneden, richting een onlangs geopende toeristische trekpleister aan de Aragonese kant van de Congost de Mont-rebei: een indrukwekkend trappenstelsel dat men tegen de bergwand heeft gemonteerd en dat zeker niet geschikt is voor mensen met ook maar de minste vorm van hoogtevrees. Heb je geen last van angst, dan kun je kiezen voor deze route en eventueel doorwandelen tot aan Montfalcó, een berghut op Aragonese bodem die van alle gemakken is voorzien. Teruglopen naar de auto doe je overigens via dezelfde route, waarbij je oog halverwege de Congost zal vallen op een hooggelegen grot langs het pad, La Colomera. Deze grot is vrij eenvoudig bereikbaar voor mensen met enige klimervaring, omdat het pad dat naar boven leidt is voorzien van handgrepen en kettingen om het klimmen en dalen te vergemakkelijken. Tegenwoordig is de grot echter voor een groot deel afgesloten in verband met de archeologische opgravingen die in de grot plaatsvinden. De opvallende wandelaar zal overigens tijdens de wandeling door de Congost ook de bekende wit/rode markeringen van de GR herkennen: die zijn van de GR 1, welke dwars door het Montsec-gebergte voert.

Spectaculair hiken in de Congost de Mont-rebei

Wil je overigens in plaats van een lijnwandeling liever een luswandeling maken, dan heb je meer tijd en energie nodig. Een aanrader is om te beginnen bij de parkeerplaats 'La Masieta' en op je gemak te wandelen tot aan 'Refugi del Mas de Carlets'. Daar kun je vervolgens overnachten, eventueel in het vrij te gebruiken gedeelte dat altijd open is. De volgende dag kun je kiezen uit twee opties: ofwel vanaf 'Refugi del Mas de Carlets' vrijwel direct naar boven richting Castell de Sant Llorenç de Montsec en vanaf daar via een zandweg die langs de Tossal de Badià (1216m) voert tot aan de bergpas 'Colladó de Coll d'Ares'. De andere optie is vanaf 'Refugi del Mas de Carlets' de GR blijven volgen tot aan het mooie 'La Pertusa' en vervolgens via het kleine gehucht Corça je weg vinden naar de op 1530 meter hooggelegen bergpas 'Colladó de Coll d'Ares'. Vanaf de bergpas kun je kiezen voor ofwel het volgen van de asfaltweg welke je uiteindelijk terugvoert naar de parkeerplaats 'La Masieta' of de gemarkeerde GR 3 welke op sommige plaatsen deze weg doorkruist maar je wel sneller beneden brengt. Op het moment dat de GR 3 bij de kleine hermitage 'Sant Esteve' de asfaltweg opnieuw kruist, buig je af naar links om de asfaltweg te volgen tot aan de parkeerplaats 'La masieta'.

Spectaculair hiken in de Congost de Mont-rebei

Andere activiteiten in en om de Congost de Mont-rebei

Zoals je op de foto's van de Congost kunt zien is de rivier onder in de kloof, de Noguera Ribagorçan, ook prima te bevaren met een kayak of kano. Er zijn dan ook verschillende bedrijven actief in de regio die deze verhuren, mét of zonder begeleiding van een gids. Hou je van klimmen of via ferrata, dan is de Congost de Mont-rebei zeker een bestemming om op je verlanglijstje te zetten. Niet alleen zijn er meerdere zeer goed uitgeruste via ferrata routes in de directe omgeving van de Congost, maar tevens kun je in de Montsec naar hartenlust klimmen, waarbij routes van vele touwlengtes geen uitzondering zijn. Wil je het nóg hoger opzoeken, dan is het goed om te weten dat de Montsec, en dan specifiek het middelste deel van het gebergte aan bij het dorp Àger, wereldfaam heeft voor wat betreft parapente en deltavliegen. In het dorpje Àger is er dan ook een ruime keus als het gaat om parapentescholen en bedrijven die je middels een tandemsprong het vliegen met de gieren laat beleven.

Kaartmateriaal

Editorial Alpina heeft een praktische kaart met bijbehorende gids uitgegeven specifiek voor de Congost de Mont-rebei op een schaal van 1:20.000. De gids bevat uitleg in vier talen: Catalaans, Spaans, Frans en Engels.

Praktische links bij dit artikel