Home » Thema-artikelen » Catalonië » Meerdaagse huttentochten in Catalonië

Meerdaagse huttentochten in Catalonië

Een veel gestelde vraag op het prikbord van Hiking-site.nl is waar men naartoe zou kunnen gaan als men een huttentocht van ongeveer een week zou willen doen. Vrij zelden wordt een route in Catalonië genoemd, simpelweg omdat men veelal niet op de hoogte is van het enorme aantal meerdaagse huttentochten dat er in Catalonië te vinden is. Daarom dit artikel met een overzicht van enkele van de mooiste meerdaagse huttentochten in de Catalaanse Pyreneeën die je prima binnen een week kunt volbrengen.

Carros de Foc (5 - 7 dagen)

Carros de Foc is waarschijnlijk één van de mooiste meerdaagse huttentochten in de Catalaanse Pyreneeën. De gehele route is gesitueerd in het enige nationale park dat Catalonië rijk is: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Dit natuurgebied wordt niet voor niets zo goed beschermd: een enorm groot aantal meertjes, kleine riviertjes en watervallen maken het tot een waar wandelparadijs. De Carros de Foc voert de wandelaar langs negen verschillende berghutten, waarin overigens niet altijd hoeft te worden overnacht. Op sommige etappes passeer je enkel een berghut, om later op de dag in een andere te kunnen overnachten. Met 55 kilometer is de route niet eens zo heel lang, maar in totaal moet je wel ruim 9200 meter hoogteverschil overbruggen op deze afstand. Dat maakt dat men over het algemeen tussen de 5 en 7 dagen doet over de Carros de Foc. Hutten zijn via de website te reserveren. Als je registreert krijg je niet alleen extra informatie en een souvenir, maar ben je tevens verzekerd van een slaapplek elke nacht. Iets dat zeker in de zomermaanden een luxe is op deze bekende en daardoor vrij drukke huttentocht.
Afstand: 55 kilometer
Hoogteverschil: 9.200 meter
Beste tijd: juni-september (route voert door hooggebergte)
Meer informatie: http://www.carrosdefoc.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Cinquè Llac (5 dagen)

Een vrij onbekend gebied ligt even ten zuiden van het nationale park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. De bergen zijn hier minder hoog en minder ruig, maar daardoor niet minder mooi. Wat de route bovendien extra bijzonder maakt is het feit dat de streek bol staat van de lokale legendes. Elke etappe van deze 5-daagse huttentocht is dan ook vernoemd naar een legende die zich afspeelt in de betreffende streek. Dat maakt van het wandelen van deze route een geheel ander soort belevenis. Niet in de laatste plaats omdat het landschap elke dag weer anders is en je je daardoor op deze route zeker niet zult vervelen. Naamgever van de route an sich is het Montcortès meer, het zogenaamde cinquè llac (vijfde meer). Tijdens het wandelen van de route geeft dit meer zich steeds meer prijs, met als toetjes een schitterend uitzicht over het meer dat de kroon zet op de inspanning die geleverd is.
Afstand: 102 kilometer
Hoogteverschil: 12.960 meter
Beste tijd: mei-september (route voert door middengebergte)
Meer informatie: http://www.elcinquellac.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

La Porta del Cel (5 dagen)

Op het randje van de Franse grens kun je La Porta del Cel (poort naar de hemel) vinden, een tocht die twee absolute toppers weet te combineren met een schitterenden 5-daagse huttentocht: de 3143 meter hoge Pica d'Estats (en daarmee tevens de hoogste berg van Catalonië) en het enorme en indrukwekkende Llac Certascan (het grootste natuurlijk meer van de Pyreneeën). Op deze route zul je tevens de grens met Frankrijk oversteken, zo wandel je een deel in het Parc Natural Alt Pirineu aan de Catalaanse kant en een deel in het Parc Naturel Régional Pyrénées Ariégeoses aan de Franse kant. Uitzichten die je op deze route absoluut niet mag missen zijn onder andere de weerspiegeling van de omliggende bergtoppen in Llac Certascan en de uitzicht op het meer met de berghut Pinet, waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde hutten van de Pyreneeën.
Afstand: 65 kilometer
Hoogteverschil: 11.00 meter
Beste tijd: juni-september (route voert door hooggebergte)
Meer informatie: http://www.laportadelcel.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: Cadí Moixeró

Ruta dels Estanyes Amagats (5 dagen)

In vroeger jaren werd de streek waar deze route zich bevindt veelvuldig gebruikt door smokkelaars. En als je zelf besluit deze vijfdaagse route te gaan volgen, dan snap je ook waarom. De Alta Cerdanya is niet alleen een schitterende natuurgebied, maar het heeft ook een overvloed aan landschap waar je je volledig verloren kunt lopen. Geen wonder dat de naam van deze route betrekking heeft op 'verborgen meertjes', want tijdens het wandelen word je steeds weer verrast als er een ander meertje plots opduikt. Niet minder indrukwekkend zijn overigens de vergezichten over de Cerdanya-vallei naar het zuiden, waar de statige Serralada (kam) van de Cadí Moixeró een indrukwekkende barrière vormt. Overigens doe je bij deze route ook Andorra aan, via het hoger gelegen deel van de route dat je door de Madriu-vallei voert. Bergtoppen van meer dan 3000 meter hoog vergezellen je op deze tocht.
Afstand: 73 kilometer
Hoogteverschil: 3.600 meter
Beste tijd: juni-september (route voert door hooggebergte)
Meer informatie: http://www.rutadelsestanysamagats.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: Pedraforca

Cavalls del vent (7 dagen)

Dat je voor een volle week wandelen helemaal niet over een enorm groot gebied hoeft te beschikken bewijst de route Cavalls del Vent. Een route die overigens niet alleen door wandelaars, maar ook door trailrunners veelvuldig wordt gevolgd. Dat heeft alles te maken met het feit dat de wereldberoemde trailrunner Kilian Jornet hier zijn thuisbasis heeft. De route voert door het park Cadí-Moixeró en laat je niet alleen kennis maken met het sprookjesachtige langs de Empedrats-watervallen naar de Refugio Sant Jordi, maar ook met misschien wel de meest emblematische berg van Catalonië: de Pedraforca. In totaal zul je op deze route 8 berghutten tegenkomen, voldoende dus om elke nacht een goede nachtrust te hebben. Als je je tevens registreert voor de route, dan ben je verzekerd van je slaapplaats en krijg je bovendien een leuke souvenir als aandenken aan je wandelavontuur.
Afstand: 90 kilometer
Hoogteverschil: 5.200 meter
Beste tijd: mei-oktober (route voert door middengebergte)
Meer informatie: http://www.cavallsdelvent.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: Refugi Sant Jordi

La ruta del Caracremada (3-6 dagen)

Een relatief nieuwe meerdaagse huttentocht is die van de Caracremada, welke je kennis laat maken met de Pre-Pyreneeën. Niet alleen de emblematische Pedraforca staat ook op het programma, maar ook de schitterende Rasos de Peguera, de Serra del Port de Comte met zijn prachtige uitzicht over het Cadí-Moixeró natuurpark en de zeer indrukwekkende Serradel Busa met zijn steile wanden. Inmiddels zijn er meerdere varianten van deze route, waardoor je zelf kunt kiezen hoeveel dagen je onderweg wilt zijn. Bovendien kun je het wandelen perfect combineren met een bezoek aan enkele van de authentieke bergdorpjes die op de route ligggen of een dagje kayakken op het grote stuwmeer Pantà de Llosa. Maar zorg in ieder geval dat je alle tijd neemt om de zonsondergang te bekijken vanaf het terras van Refugi l'Arp. Genietend van een goed glas wijn en bijvoorbeeld een beetje lokale kaas en ham zie je bij het verdwijnen van de zon steeds meer blauwtinten in de bergen ontstaan. Een absolute aanrader om volledig tot rust te komen nog vóórdat je gaat slapen.
Afstand: 80-160 kilometer (er zijn meerdere varianten)
Hoogteverschil: gemiddeld ruim 1.000 meter per dag
Beste tijd: gedurende het hele jaar door
Meer informatie: http://www.rutacaracremada.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: uitzicht vanaf Refugi l'Arp

Refugis del Torb (5 dagen)

In het oosten van de Pyreneeën zijn er ook een paar meerdaagse huttentochten te vinden en naar mijn idee is die van Refugis del Torb de meest indrukwekkende daarvan. Niet in de laatste plaats omdat je hier de twee meest toonaangevende bergen van deze streek mag aandoen: de Puigmal (2910m) en de Pica del Canigó (2784m) aan de Franse kant van de route. De vrij toeristische vallei van Nuria mag je eigenlijk niet missen, maar de echte wandelaar zal meer genieten van de vallei Coma de Vaca, waar je je heerlijk alleen op de wereld waant. Althans, als je de vele berggeiten in dit gebied niet meetelt uiteraard. De Carança bergmeertjes en het authentieke Mentet maken deze route compleet.
Afstand: 74 kilometer
Hoogteverschil: 5.000 meter
Beste tijd: juni-september (route voert door hooggebergte)
Meer informatie: http://www.refugisdeltorb.com/

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: Refugi Coma de Vaca

Andere meerdaagse huttentochten

Naast de hier genoemde meerdaagse huttentochten zijn er nog een groot aantal vrij onbekende routes die zeker de moeite waard zijn. Ik denk dan onder andere aan Eth Setau Sagèth (5 dagen), de Camin Reiau (10 dagen) en de vrij bekende Camí dels Bones Homs (11 dagen). Een overzicht van de routes kun je terugvinden op http://catalonie.startpagina.nl/. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog veel gemarkeerde GR-routes te vinden in dit gebied, waarvan de bekendste de GR 11 is. Deze voert van over de gehele breedte door de Pyreneeën, van kust tot kust. En natuurlijk mag ik de GR 83 niet vergeten, de GR die start in mijn woonplaats Mataró en je in een nagenoeg rechte lijn naar het noorden tot de Pica de Canigó brengt.

Kaartmateriaal

Uitgeverijen zoals Editorial Alpina of Sua edizioak hebben voor veel van de genoemde routes een uitgebreide gids uitgebracht. Vaak zijn deze gidsen opgebouwd uit een boekwerkje met enige uitleg over de route, de etappes, accommodaties en andere praktische informatie in vier talen (Catalaans, Spaans, Frans en Engels) met daarbij een losse topografische kaart.

Praktische links bij dit artikel

Meerdaagse huttentochten in Catalonië: GR-routes