Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

De Serra de Montsant is vreemd genoeg een vrij onbekend natuurgebied dat ontzettend veel schitterende wandelmogelijkheden biedt voor mensen die een strandvakantie eens willen afwisselen met een uitdagende wandeling. Dit betrekkelijk kleine natuurpark is namelijk gelegen vlakbij bekende badplaatsen als Cambrils en Salou aan de Costa Dorada bij Tarragona.

Uniek landschap

Bij een eerste blik op de Serra de Montsant (vrij vertaald: de Graat van de Montsant) zie je direct dat het hier gaat om een uniek landschap. Steile wanden markeren de grens van het gebied, waarbij smalle zigzaggende paadjes omhoog lopen om je naar de hoogvlakte te brengen vanwaar je uitzicht hebt op zowel de witte pieken van de Pyreneeën als de stralend blauwe Middellandse zee. Het gebied wordt bovendien omringd door een grote hoeveelheid kleine wijngaarden. Wijngaarden die zeker in de afgelopen paar jaar enorm in opkomst zijn voor wat betreft kwaliteit en naamsbekendheid. Een beperkt, maar voldoende, aantal berghutten in de directe omgeving en de aanwezigheid van meerdere goed gemarkeerde wandelroutes maakt het geheel compleet als paradijs voor een korte wandelvakantie voor buitensportavonturiers.

Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

Sporen uit het verleden

Wat het wandelen in de Montsant een extra dimensie geeft is de aanwezigheid van de vele sporen uit het verleden. Bekendste daarvan is wellicht wel de hermitage van Sant Bartomeu even ten westen van het dorpje Ulldemolins aan de noordkant van het park en het schitterende museumklooster rond Escala Dei, aan de westkant van het natuurpark. De vele grotten die het park rijk is laten zien dat in het verleden zelfs op de meest afgelegen plekken sprake was van bewoning. Ofwel van mensen die probeerden om landbouw te bedrijven ofwel van herders die een schuilplek zochten voor de soms verraderlijke weersomstandigheden in deze streek.

Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

Meerdaagse huttentocht: La Ruta dels Refugis

La Ruta dels Rufugis is een gemarkeerde huttentocht welke deels door het natuurpark van de Serra de Montsant voert. Zo'n 90 kilometer lang is deze lusroute, beginnend bij Refugi Cornudella de Montsant, vervolgens Refugi Mussar, Refugi Mont-Ral, Refugi prades en weer terug naar Refugi Cornudella de Montsant. De route is gemakkelijk in 4 dagen te lopen, maar je kunt hem ook 3 of 2 dagen lopen. Er zijn zelfs trailrunners die de totale tocht binnen 24 uur weten te volbrengen. Overigens betreft het niet alleen een wandelroute, want je klimt tijdens de tocht ook een stukje van een via ferrata. Daarnaast is het totale hoogteverschil zo'n 5000 meter, wat het tot een middelzware tocht maakt. Het beste kun je bij elke refugi (berghut) een stempel vragen voor op je kaart. Tevens kun je bij elke refugi je doorkomst vermelden in het aanwezige routeboek.

Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

Van wandelen tot klauteren, van via ferrata tot puur rotsklimmen

Zoek je net even wat meer uitdaging dan een prachtige wandeling boven langs de afgronden of zelfs midden in de wand langs smalle paadjes die je rond het park leiden, dan kun je kiezen uit een enorme hoeveelheid via ferrata- en klimroutes. Met name aan de zuidkant van het park, waar de meeste steile wanden zijn te vinden zijn er diverse uitdagende via ferrata routes te vinden. Vaak gecombineerd met schitterende wandeltochten die je naar de mooiste uitzichtpunten bovenop de berggraat brengen. Maak je aan de oostkant de oversteek richting het zeer pittoreske Siurana, dan kom je in het klimmerswalhalla van de wijde omgeving. Dit gebied staat zelfs internationaal bekend om zijn vele routes in een vrij klein gebied. De aanwezigheid van enkele berghutten, een camping die zich speciaal op klimmers richt én een lokale bakkerij met gratis wifi (in het centrum van Cornudella de Montsant) zorgen gedurende het hele jaar door voor een stroom aan bezoekers. Zeker in de zomer vind je langs de wegen en op de parkeerplaatsen in deze streek een groot aantal van de bekende Volkswagenbusjes van klimmers die er hun basiskamp hebben opgeslagen voor een uitgebreide klimvakantie.

Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

Gemarkeerde GR-wandelroutes

Het natuurpark Serra de Montsant wordt doorkruist door 3 verschillende Grote Route wandelpaden. Deze bekende wit-rood gemarkeerde routes zijn gemakkelijk te volgen en voeren zowel van noord naar zuid als van oost naar west door het park. Aan de noordkant is een deel van de GR 65-5 te vinden. Via Ulldemolins komt de route het park binnen, om deze al na een klein stukje via de prachtige hermitage van Sant Bartomeu te verlaten. Dit kleine stukje laat je echter wel in essentie de schoonheid van de Montsant zien. Niet alleen heb je uitzicht op prachtige vergezichten die doen denken aan oude westerns, maar ook voert het je door de indrukwekkende kloof van de Sant Bartomeu nadat je een kleine hangbrug bent overgestoken. Een route die de moeite waard is voor mensen die maar een dag de tijd hebben en toch een avontuurlijk wandeling (bijvoorbeeld met de kinderen) willen maken. Een ander (deel van een) GR-route die zeker de moeite waard is, maar beduidend meer tijd kost is dat van de GR-171, dat onder andere langs Scala Dei en het pittoreske La Morera de Montsant voert. Samen met de GR-174 voert deze GR van oost naar west door het park, waarbij de GR-171 echter ook nog meer de hoogte van de centrale hoogvlakte van het natuurpark opzoekt. Overigens zijn er in het natuurpark ook meerdere PR- en SL-routes te vinden, wat respectievelijk staat voor Petit Recorregut (korte wit/geel gemarkeerde routes) en Sender Local (lokale wit/groen gemarkeerde routes).

Wandelen in het natuurpark van de Serra de Montsant

D.O. Montsant

Zoals gezegd zijn de regionale wijnen van de Montsant sterk in opkomst. Vanwege het landschap is het lastig voor de wijnboeren om in grote aantallen druiven te verbouwen, waardoor een bodega vaak verdeeld over vele kleine wijngaarden zijn druiven verbouwt. Het feit dat het hier vaak gaat om betrekkelijke jonge bodega's en kleine wijngaarden wil echter niet zeggen dat de kwaliteit minder is. Sterker nog: de wijnen in die het label DO Montsant (Denominaci&oacuute; d'Origen) dragen zijn internationaal sterk in opmars. Op de lijst van de bekende wijnkenner Robert Parker hebben meerdere wijnen uit deze streek méér dan 95 punten weten te behalen. Iets dat natuurlijk inmiddels ook terug is te zien in de prijzen van enkele van de wijnen: ze kiezen er bewust voor om een niche markt te bedienen. De enorme trots die de lokale wijnboeren voelen voor hun wijnen resulteert echter ook in een leuke toeristische attractie: veel wijngaarden zijn te bezoeken, waarbij een rondleiding en proeverij vaak al voor slechts 10 euro is te reserveren. Een combinatie van wandelen en wijnproeven is dus snel gemaakt.

Praktische links bij dit artikel