Home » Thema-artikelen » Catalonië » Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Nog niet zo lang geleden werd in Catalonië een nieuwe meerdaagse route geopend: de Serra de Monestirs. Niet zo maar een wandelroute van 65 kilometer, maar een compleet arrangement waarbij natuur, cultuur en historie op een bijzondere manier zijn samengebracht.

6 dagen genieten dichtbij de Catalaanse Pyreneeën

Serra de Monestirs is een luswandeling van zo'n 65 kilometer welke begint en eindigt in de stad Ripoll. Letterlijk hoogtepunt van de route vormt de Taga, een 2038 meter hoge piek die een schitterend uitzicht biedt naar zowel de hoge pieken van de Pyreneeën in het noorden, als ook de bijzondere en emblematische pieken van de Pedraforca en de Montserrat in het westen en zuiden. Kijkend naar het oosten wordt het uitzicht overheerst door de Serra de Cavallera, welke samen met enkele kloosters centraal staat in deze wandelroute.

Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Volledig verzorgd

Hoewel je als wandelaars natuurlijk de nodige inspanning tijdens deze tocht zult moeten leveren - vooral op de vierde en de vijfde dag - word je verder volledig in de watten gelegd. Zo staat er elke ochtend een uitgebreid ontbijt op je te wachten, wordt je bagage overdag voor je vervoerd en kun je na afloop van elke wandeldag een stevige avondmaaltijd verwachten in de geboekte accommodatie. Bovendien krijg je elke dag een energierijk lunchpakket mee om de wandeldag door te komen. Maar daarnaast biedt deze wandeltocht ook elke dag een bijzondere activiteit met betrekking tot de regionale cultuur, historie en gastronomie, zodat hij bijzonder geschikt is voor mensen die meer willen dan alleen wandelen.

Dag 1: Ripoll

Op de dag van aankomst - eventueel direct met de trein vanuit Barcelona - ontvang je een uitgebreide uitleg over de route en zul je overnachten in hotel La Trobada in Ripoll. Op deze eerste dag staat tevens een bezoek aan het schitterende klooster van Ripoll op het programma, onder begeleiding van een gids die je alles kan vertellen over de historie ervan. Later op de dag maak je tevens kennis met de wijze waarop men in vroeger dagen schreef en krijg je de mogelijkheid om dit ook zelf te ervaren tijdens een workshop.

Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Dag 2: Ripoll - Sant Joan de les Abadesses

De eerste wandeldag, waarbij je deels een oude spoorlijn volgt welke volledige is omgebouwd tot fiets- en wandelpad. De rivier de Ter is je metgezel deze dag totdat je aankomt in het pittoreske Sant Joan de les Abadesses. In dit dorp zul je overnachten in herberg La Ruta del Ferro, maar eerst staat er nog een bijzonder interessante rondwandeling in het dorp op het programma. Hierbij wordt uiteraard het klooster van Sant Joan de les Abadesses bezocht, maar ook enkele andere eeuwenoude gebouwen welke een bezoek waard zijn.

Dag 3: Sant Joan de les Abadesses - Llanars

Voor wat betreft afstand is dit de langste wandeldag, namelijk bijna 20 kilometer. Het hoogteverschil is echter niet zo heel veel, zodat je meer dan genoeg energie overhoudt om van het landschap te genieten. Deze dag geniet je niet alleen van enkele schitterende uitzichten, maar ook van de schaduw van het bosrijke gebied. Een bezoek aan Camprodon met de overblijfselen van haar schitterende klooster sluit de dag af. Of beter gezegd: bijkomen in Can Galló, een zogenaamd 'casa rural' dat uitkijkt over de vallei van Camprodon, is het einddoel van deze dag.

Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Dag 4: Lllanars - Sant Martí d'Ogassa

Omdat je de vorige dag redelijk op krachten bent kunnen komen in Can Galló is het deze dag tijd voor een stevige klim. Met een afstand van ongeveer 15 kilometer is het niet eens zo'n heel lange wandeldag, maar het feit dat je ruim 900 meter moet stijgen en vervolgens aan de andere kan van de Serra weer 700 moet dalen maakt het toch een behoorlijk inspannende dag. Het is echter ook een dag van beloningen. Allereerst als je eenmaal bovenop de Serra aankomt en dan zowel de pieken van de Pyreneeën als de Montserrat kunt zien. Maar later op de dag, na een fikse afdaling, doet ook het warme welkom in Mas Mitjavilla alle inspanning van de dag vergeten. Hier zul je twee nachten verblijven, dus maak het je gemakkelijk.

Dag 5: Sant Martí d'Ogassa - El Taga - Sant Martí d'Ogassa

Op deze dag ben je een beetje vrij in wat je doet. Heb je voldoende energie, kies er dan voor om de Taga te beklimmen. Het uitzicht vanaf de top van deze 2038 meter hoge berg is zeker de moeite van alle inspanning waard. De beklimming voert voor een groot deel langs dezelfde route waar je een dag eerder bent afgedaald, maar later op de dag kun je kiezen voor een wat minder steile afdaling en vervolgens een rustige wandeling door het bos terug naar Mas Mitjavilla. Maar uiteraard kun je er deze ochtend ook voor kiezen om uit te slapen en met een goed boek in de zon te genieten van het uitzicht en de rust. In de middag wordt er voor de innerlijke mens gezorgd: dan staat er namelijk een heuse workshop Catalaans koken op het programma. In de enorm grote en authentieke keuken van Mas Mitjavilla ga je onder begeleiding van de huiskok aan de slag om enkele Catalaanse lekkernijen te bereiden. En niet getreurd als het resultaat niet helemaal is wat je verwacht: gegarandeerd krijg je een heerlijke avondmaaltijd voorgeschoteld alvorens je je bed opnieuw opzoekt.

Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Dag 6: Sant Martí d'Ogassa - Ripoll

De laatste dag alweer, maar een dag waarop je alle tijd hebt om rustig naar het dal te wandelen. De route van deze dag is bijzonder gevarieerd voor wat betreft landschap, maar voert je langzaam maar zeker terug naar het dal waarin Ripoll ligt. Hier kun je op krachten komen in hotel La Trobada, maar ook een bezoek brengen in het oude centrum van Ripoll om eventueel enkele souvenirs te kopen. Heb je alle etappes volbracht, dan ben je in ieder geval verzekerd van één souvenir: een certificaat waarin staat vermeld dat je de Serra de Monestirs hebt volbracht!

Gevarieerd wandelen op de Serra de Monestirs

Praktische informatie

De Serra de Monestir is een volledig verzorgde wandeling, waarbij je dus telkens overnacht in één van de aangesloten accommodaties. In deze accommodaties wordt je niet alleen in de watten gelegd voor wat betreft eten en drinken, maar krijg je ook elke dag een handig routeboek voor de route van die dag. Een kleine dagrugzak is alles wat je nodig hebt, want de overige bagage wordt voor je vervoerd. Boeken doe je beste bij het bureau dat de promotie voor deze route verzorgt: Pirineu Emoció.

Praktische links bij dit artikel