Home » Thema-artikelen » Catalonië » Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

Het Parc Natural del Cadí-Moixeró, gelegen in het centrale deel van de Catalaanse Pre-Pyreneeën, is bij bergwandelaars vooral bekend vanwege de ligging van één van de meest emblematische bergen van catalonië binnen haar grenzen: de Pedraforca. Maar het park heeft veel meer te bieden, zoals een spectaculaire noordwand, authentieke bergdorpjes en veel historische wandelroutes.

Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

De Pedraforca: bakermat van Catalaanse bergsport

Lluís Estasen was één van de eerste Catalaanse bergbeklimmers. Op de flanken van de Pedraforca opende hij dan ook meerdere routes. Tegenwoordig is zijn naam verbonden aan één van de bekendste berghutten van Catalonië, die aan de voet van zijn geliefde Pedraforca. Deze gevorkte (Pedraforca wil zoveel zeggen als stenen vork) berg trekt jaarlijks vele bergwandelaars en bergbeklimmers die graag op de hoogste van de twee toppen willen staan. De normaalroute die via de noordkant als het ware om de berg loopt en vervolgens na de topbeklimming van de hoogste top (Pollegó Superior, 2497 meter) via de Tartera, een vrij steile gruis- en steenvlakte, weer terug naar beneden komt begint en start bij de Lluís Estasen berghut. Maar daarnaast biedt de berg ook ruim 50 klimroutes en wordt hij in de winter gebruikt als leslocatie voor verschillende ijsklimcursussen. Een berg die de moeite van het beklimmen zeker waard, zeker ook gezien de verre uitzichten tot aan de Montserrat nabij Barcelona toe. Maar ook een waarschuwing: mensen met hoogtevrees doen er wellicht beter aan om te kiezen voor de route om de berg (Pedraforca 360), in plaats van het beklimmen van de berg zelf. Daarvoor moeten namelijk regelmatig handen en voeten gebruikt worden tijdens steile klauterpartijen.

Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

Serra de Cadí: de spectaculairste noordwand van Catalonië

Het westelijke deel van Parc Natural del Cadí-Moixeró wordt gevormd door de Serra de Cadí, oftewel de Cadí-graat. Aan de zuidkant biedt deze graat een heerlijke wandeling naar boven, die geleidelijk verloopt en je onder andere voert over enkele hooggelegen weides die uitnodigen om de rugzak af te doen en even gewoon lekker in het gras te liggen luieren. Maar kom je eenmaal aan de noordkant van de Serra de Cadí, dan gaat het hart sneller kloppen. Niet alleen vanwege het spectaculaire uitzicht over de Cerdanya-vallei, waarachter je de hoogste toppen van de Pyreneeën, Andorra en Frankrijk ziet liggen, maar vooral ook vanwege het duizelingwekkende hoogteverschil aan de deze kant. De muur gaat hier namelijk nagenoeg recht naar beneden en is voor bergwandelaars enkel af te dalen via zeer kronkelige bergpaadjes die je al zigzaggend naar beneden brengen. Bovenop de Serra, als je eenmaal op de Pas dels Gosolans staat, kun je precies zien waar de rest van de route naartoe voert. Onder andere naar de Prat d'Agulló. Deze prat (bergweide) is naar mijn idee één van de mooiste plekjes van de Pre-Pyreneeën. Niet alleen staat hier in de lente werkelijk alles in bloei, maar de combinatie van het wijdste uitzicht over de Cerdanya en de steile noordwand van de Serra de Cadí, maken deze plek tot een trekpleister voor fotografen.

Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

Authentieke bergdorpjes

Wat het Parc Natural del Cadí-Moixeró naar mijn idee zo bijzonder maakt is het feit dat je hier nog vele authentieke bergdorpjes kunt vinden die niet eens zo heel hoog liggen. Ze hebben hun authenticiteit dan ook niet te danken aan hun hoogte, maar juist aan hun afgelegen liggen. Jossa de Cadí, Gósol en het net buiten het park liggende Bellver de Cerdanya en Tuixén hebben hun authentieke vorm zo lang kunnen behouden omdat er lange tijd geen goede verbinding was tussen deze dorpjes en bijvoorbeeld steden als Barcelona of Lleida. De straatjes zijn smal en de huizen zijn in veel gevallen nog op de klassieke manier gemaakt met grote natuurstenen. Perfect om een dagje letterlijk te proeven van de cultuur en gastronomie die deze streek te bieden heeft.

Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

Historische wandelroutes

Liefhebbers van meerdaagse wandeltochten komen in Parc Natural del Cadí-Moixeró ook aan hun trekken. Er lopen meerdere routes dwars door het park heen, maar ook is er de Cavalls del Vent. Deze lusvormige route combineert de berghutten van het park in één lange route van 8 etappes, zodat je er een lange wandelweek prima mee kunt vullen. Slapen doe je zoals gezegd in de berghutten, die ook zorgen voor een warm welkomstmaal in de avond en een stevig ontbijt om de wandeldag telkens mee te beginnen. Zoek je een route met een historische achtergrond, dan kun je onder andere kiezen voor de zeer bekende Camí dels Bons Homes die dwars door het natuurpark loopt. Deze route van 10 etappes volgt de vluchtweg van de Katharen uit vroeger tijden en laat je kennis maken met hun manier van leven en doen. Een soortgelijke route is de vrij nieuwe Camí de l'últim Càtar. Ook deze is 10 etappes lang en is gebaseerd op het leven van de laatste en eigenlijk één van de weinig bij naam bekende katharen Guilhem Belibasta. Beide routes zijn bijzonder goed gemarkeerd en bieden de wandelaar luxe accommodaties zoals casas rurales, hotels, pensions en bungalows op een camping. Wie tot slot graag in de voetsporen van schilder Picasso wil lopen kan kiezen voor de Camí de Picasso, welke voert van Guardiola de Berguedà, via Gósol en over de Serra de Cadí naar Bellver de Cerdanya. De schilder woonde enkele maanden in Gósol en dat is ook nog terug te zien in enkele van zijn beroemde schilderijen. Een klein museum in het dorpje Gósol vertelt je er alles over.

Bergwandelen bij de Pedraforca: Natuurpark Cadí-Moixeró

Dagtochtjes met de kinderen

Ook voor de minder geoefende (berg)wandelaar zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om heerlijk te wandelen in Parc Natural del Cadí-Moixeró. Wat te denken van een korte tocht, van nog geen 15 kilometer, waarbij enkele pikdonkere tunnels worden afgewisseld met een lange hangbrug? Op de Via de Colau is het mogelijk. Bovendien dankzij het zeer kleine hoogteverschil ook prima te doen voor kleine kinderen.

Zijn de kinderen iets groter en kunnen ze al wat hoogtemeters maken, dan is een bezoek aan 'Els Empedrats' vlakbij het dorpje Bagà een absolute aanrader. Deze smalle kloof is te bereiken na een korte wandeling vanaf de vrij nieuwe berghut Vents de Cadí. Zeker op een warme zomerdag een heerlijke dagtocht waarbij het wandelen gecombineerd kan worden met de afkoeling van het kabbelende water.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...