Home » Thema-artikelen » Catalonië » La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

La Vall de Lord, oftewel de Lord-vallei, is gelegen even ten zuiden van de centrale Catalaanse Pyreneeën. Grofweg midden in de driehoek van de steden Berga, La Seu d’Urgell en Solsona. Bekendste plaats en tevens hoofdstad van de vallei is Sant Llorenç de Morunys. Dit dorp vormt de centrale ontmoetingsplek van de bevolking van de vallei en is tevens de ideale basis voor verrassend veel verschillende uitstapjes die je als buitensporter in de Vall de Lord kunt maken.

La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

Sant Llorenç de Morunys, hart van la Vall de Lord

Het dorp Sant Llorenç de Morunys heeft zo’n 1000 vaste inwoners. Een groot deel van de huizen in en om de dorpskern zijn namelijk zogenaamde ‘tweede huis’ en worden enkel in weekenden of in het hoogseizoen bewoond. Tegenwoordig moet het dorp het vooral hebben van het toerisme, maar in vroeger tijden stond het tot in de verre omtrek bekend vanwege haar textielindustrie. Culturele bezienswaardigheden van het dorp zijn onder andere het plaatselijke museum dat is gevestigd in het claustrum van de kerk en het bijzondere Santuari de Lord, een oude tempel die vandaag de dag vooral bezoekers trekt vanwege het spectaculaire uitzicht over de dorpskern van Sant Llorenç de Morunys, het in de vallei gelegen stuwmeer Llosa del Cavall en de majestueuze bergwand Port del Comte die voor de meeste inkomsten zorgt tegenwoordig.

La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

El Pedró dels quatre batlles, berg met een geschiedenis

El Pedró dels Quatre Batlles is het hoogste punt van de Vall de Lord en bevindt zich op de berggraat van de Port del Compte. Om naar de top van deze 2384 meter hoge bergtop te komen zijn er verschillende routes. De makkelijkste is tegenwoordig die via het skistation, waarbij je de auto o peen hoogte van ongeveer 2100 meter en op zo’n 2,5 kilometer van de top kunt parkeren. Veel leuker is het echter om de berg via de andere kant te beklimmen, startend bij Refugi de l’Arp en vervolgens eerst de net iets lagere Tossa Pelada (2379m) om daarna via de graat naar de top van de Pedré dels quatre battles door te wandelen. Een schitterend uitzicht tot aan de Montserrat wacht je bij de vlag op. De naam van de berg is afkomstig van de geografische ligging ervan: het is een punt waar vier gemeentegrenzen samenkomen.

Een bezoek aan de Puda-bron (Font de la Puda)

Wie het liever lager in de vallei zoekt doet er goed aan om de Puda-bron te bezoeken. Vanaf Sant Llorenç de Morunys kun je de markeringen van de bekende wit/rode-markeringen van de GR7 ofwel de Camí dels Bons Homes volgen, welke door dit deel van de vallei loopt. Je loopt zo langs de oevers van de Cardener-rivier en loopt richting het noorden naar het dorpje La Pedra. Vlakbij een kleine houten brug die over de rivier ligt zie je vervolgens aan je rechterhand de bron liggen. Het kan niet missen, want inmiddels is er onder andere een picnic-plaats en parkeerpaats in de buurt aangelegd. De bron dankt zijn naam aan het feit dat het water dat uit de bron komt bijzonder veel zwavel bevat. Pudor is dan ook Cataans voor stank. De legende is dat je gedurende negen opvolgende dagen het water uit de bron moet drinken om de medicinale effecten ervan te voelen. Grote vraag is echter wie er zin heeft om op deze plek ongefilterd water uit een bron te drinken. Beter is het om te genieten van het uitzicht en daarna door te lopen naar La Pedra of het iets hoger gelegen La Coma om daar te lunchen alvorens dezelfde route terug te volgen naar Sant Llorenç de Morunys.

La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

Voor de doorstappers: GR 1 en GR 7

Mensen die graag meerdere dagen op pad willen gaan kunnen kiezen uit de twee belangrijkste doorgaande routes van deze streek. Zo is er de GR 1 die het gebied van oost naar west doorkruist en de GR 7 (op dit traject ook wel bekend als de Camí dels Bons Homes) die van zuid naar noord door de regio loopt. Beiden zijn gemarkeerd met de bekende wit/rode verfstrepen en elk hebben ze hun charme. Het mooie van de GR 1 is dat hij helemaal door loopt tot aan de spectaculaire Congost de Montrebei, aan de westgrens van Catalonië. De GR 7 heeft voornamelijk een culturele en historische achtergrond en volgt de vluchtweg van de Katharen uit vroeger tijden. Beide routes lopen overigens door het centrum van Sant Llorenç de Morunys, dus delen ervan zijn ook prima te combineren.

La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

Klimmen in la Vall de Lord

Wie van klimmen en klauteren houdt heeft in de Vall de Lord meer dan genoeg om te doen. Of beter gezegd: op de flanken van de bergen die zich aan de rand van de vallei bevinden. Zo kan er onder andere geklommen worden op de flanken van de Mola de Lord, de berg waarop het Santuari de Lord is gevestigd. Maar ook de Cingle de Busa, een steile bergwand in het oosten van de vallei trekt veel klimmers en klettersteigers. Bergwandelaars moeten er in dit gebied rekening mee houden dat sommige routes zijn voorzien van stalen trappen om hoogteverschillen gemakkelijker te overbruggen. In de omgeving van het gehucht Canalda zijn er meerdere klimroutes uitgezet, onder andere op de Roca de Canalda en in de buur van de Sallent de la Perdiu, een waterval waar men ook cannyoning doet.

La Vall de Lord, een verrassend veelzijdige vallei voor buitensporters

Ook voor mountainbikers en kajakkers

Tot slot nog een woord van geruststelling voor buitensporters die het ‘zittend’ doen. Er zijn een groot aantal gemarkeerde mountainbike-routes in de vallei en omringende bergen uitgezet. Informatie en tracks kunnen direct worden gedownload van de informatie-site van de vallei zelf of die van AraLleida. Daarnaast leent het stuwmeer Llosa del Cavall zich perfect voor een dagje kajakken. Je kunt kajaks huren aan de rand Sant Llorenç de Morunys en zo een hele dag peddelen op het water. Het stuwmeer kent een groot aantal verborgen hoekjes en zeker mensen die tot het uiterste oostelijke punt van het meer weten te komen zullen verrast worden door het landschap om hen heen. Bossen van verschillende pluimage en bijzonder gekleurde rotswanden wisselen elkaar hier continu af. Bovendien bieden de vele kleine inhammen prima aanlegplaatsen voor een zelf gemaakt lunch of even luieren in de zon.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...