Home » Thema-artikelen » Catalonië » De Camino de Santiago in Catalonië

De Camino de Santiago in Catalonië

Wist je dat je de bekende pelgrimsroute Camino de Santiago ook in Catalonië kunt beginnen? Bijvoorbeeld via het schitterende klooster van Sant Pere de Rodes in het noorden, in Tarragona of in Barcelona. Allemaal hebben ze é én ding gemeen: ze voeren via Lleida naar Santiago de Compostella.

De Camino de Santiago in Catalonië

Camí de Sant Jaume

In Catalonië noemen ze de route uiteraard bij de Catalaanse naam: Camí de Sant Jaume. Na Girona en Montserrat draait de Camí richting het westen om je steeds dichter in de buurt van Santiago de Compostella te brengen. Het bijzondere aan het volgen van de Camí de Sant Jaume is het feit dat je aan zee kunt beginnen en uiteindelijk na Santiago de Compostella door kunt lopen om zo in Finesterre ook aan zee te eindigen. Het Indrukwekkende Sant Pere de Rodes, het oude centrum van Girona en vervolgens de zeer bijzondere Montserrat zijn slechts een voorbode van wat je op de rest van je Camí kunt verwachten in Lleida.

Igualada - Cervera (37,7 km)

Het is tijdens de etappe Igualada - Cervera die je Lleida binnenleidt. Een flinke etappe met een totale afstand van maar liefst 37,7 kilometer, maar gelukkig met slechts een klein beetje hoogteverschil. In Igualada loont het de moeite om een dag extra in te plannen om de stad te bezoeken. Alleen al de indrukwekkende Santa Maria basiliek met de 12 bijbehorende kapellen is de moeite van het bezoeken waard. Een stuk kleiner, maar niet minder bijzonder is de oude Bausili apotheek die ernaast ligt. Deze apotheek stamt uit de vijftiende eeuw en functioneert nog steeds. Daarmee is het de oudste nog in bedrijf zijnde apotheek in heel Europa. Via de bekende wit-rode markeringen van de GR-171 wandel je uiteindelijk Cervera binnen. Meest opvallende van deze kleine stad is de oude universiteit met het grote plein ervoor. Loop je laat op de avond of tijdens de uren van de siësta over de Calle Major, dan voel je de oude tijden herleven. Maar neem vooral ook even de tijd om achter de Santa Maria kerk te genieten van het uitzicht over de grote vlaktes van Lleida. Daar gaat de route namelijk verder.

De Camino de Santiago in Catalonië

Cervera - Tàrrega (11,8 km)

De volgende etappe is met 11,8 km een stuk korter. En bovendien, net als alle volgende etappes tot aan Alcarràs, nagenoeg continu bergafwaarts. Onderweg kun je genieten van de uitzichten over de vele gecultiveerde velden. Als je in de lente wandelt, dan wordt je ondereg verrast door een enorme hoeveelheid klaprozen die alles een mooi felrood accent geven. Aangekomen in Tàrrega gaat de meerderheid van de pelgrims direct door naar 'El Pati'. Dat is koosnaam voor het Plaça del Carme, het kloppend hart van het gewest L'Urgell. Een voormalig pelgrimshospitaal is slechts é én van de oude gebouwen die de eeuwenoude link tussen de Camí en de stad laten zien.

Tàrrega - Castelnou de Seanna (15 km)

Castelnou de Seanna is met haar ongeveer 700 inwoners een gewoon Klein dorpje midden in de vlaktes van Lleida. Wat het dorp echter bijzonder maakt is de 'refugi'. Het is de eerste herberg in Catalonië die exclusief voor pelgrims is opengesteld. Voordat je echter in Castelnou de Seanna aankomt heb je een moeilijk keus moeten maken. Op deze etappe kun je er namelijk voor kiezen om een kleine omweg te maken in de route. Een bijzondere omweg die zeker voor liefhebbers van watervogels absoluut de moeite waard is. Deze variant voert je namelijk langs het prachtige Estany d'Ivars. Een enorm wetland dat inmiddels is uitgeroepen tot en zeer belangrijk natuurreservaat. Middels verschillende bezoekerscentra en uitkijkposten kun je kennismaken met de vele watervogels die dit gebied hebben gekozen als rustplaats tijdens hun trektochten tussen het noorden en het zuiden.

De Camino de Santiago in Catalonië

Castelnou de Seanna - Lleida (32,5 km)

Hoewel je Lleida al van verre kunt zien liggen, zul je deze dag toch een flink aantal kilometers af moeten leggen. Gelukkig zijn de ruim 32 kilometer nagenoeg continu vlak of bergafwaarts, dus heel veel moeite kost deze lang etappe niet. Lleida, hoofdstad van de provincie, is al van verre te zien dankzij de indrukwekkende Seu Vella die boven op een heuvel in het centrum ligt en daardoor ver boven de rest van de stad uitsteekt. Het mooiste van deze etappe zit duidelijk in de staart, wanneer de over de eeuwenoude brug de Segre-rivier oversteekt en zo het oude centrum van Lleida binnenwandelt. De Seu Vella, de oude kathedraal van de stad, is architectonisch een hoogstandje en wordt door velen als é én van de mooiste gebouwen van Lleida gezien. Ben je de Arc del Pont eenmaal gepasseerd, dan wordt je als wandelaar getrakteerd op het ene na het andere monumentale juweeltje. De stad Lleida biedt je niet alleen alle gemakken zoals supermarkten, buitensportwinkels en hotels, maar ook een keur aan restaurants om te proeven van de Catalaanse keuken. Een goede reden om wellicht een rustdag in te plannen?

De Camino de Santiago in Catalonië

Lleida - Alcaràs (14,5 km)

De laatste etappe op Catalaanse bodem voert via Alcaràs naar Aragón. Je volgt hierbij delen van de oude Camino Real, welke in vroeger tijden de hoofdverbinding was tussen onder andere Madrid en Barcelona. De Camí gaat vanaf hier verder naar Fraga en vervolgens via Zaragoza richting Santiago de Compostela. In Spanje staat deze versie bekend als de Camino de Santiago del Ebro, genaamd naar de rivier welke voor een deel de route begeleidt. Een andere optie is een stukje verder naar het noorden, waarbij je vanaf Tàrrega richting Balaguer en Alfarràs richting Monzón en vervolgens Jaca loopt om daar de bekende Camino francés te vervolgen tot aan Santiago de Compostela.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...