Home » Thema-artikelen » Catalonië » Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

De provincie Lleida in Catalonië is é én van de meest diverse streken van het noordoosten van Spanje. De vele campings in de regio hebben dan ook veel te bieden. Niet alleen als accommodatie om te overnachten, maar ook heerlijke gastronomie, veel activiteiten en natuurlijk een uitzonderlijke kennis van hun omgeving.

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Veel overnachtingsmogelijkheden

Lleida heeft als provincie enorm veel te bieden: de meest indrukwekkende kloof van Spanje (Congost de Montrebei), de hoogste berg van Catalonië (Pica d'Estats, 3143m), é én van de beste ski-resorts ter wereld (Baqueira Beret), de grootste wetlands (Estany d'Ivars i Vila-sana) en de langst bevaarbare wildwaterrivier (Noguera-Pallaresa) zijn zo maar een paar van de vele mogelijkheden. Het is daarom niet vreemd dat er ook flink wat campings te vinden zijn in deze provincie. En dan bedoel ik niet enorme campings zoals je langs de kust vaak ziet, maar campings waar je de ruimte hebt met je tent en waar je direct vanaf de camping de bergen in kunt wandelen of een fietsroute kunt volgen. Bovendien bestaat er het hele jaar door de mogelijkheid om te ovenachten. Kies je in de zomer nog voor je eigen tentje, dan kun je in de wintermaanden vaak kiezen voor verwarmde bungalows of hutten die je verblijf net even wat aangenamer maken.

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Actief kamperen

Wat het kamperen in Lleida voor mij zo leuk maakt is het feit dat je direct vanaf de camping kunt buitensporten. Vanaf de camping met een kajak het meer op, vanaf de camping een stuk van de befaamde GR11 volgen, tegenover de camping een klimbos in? Allemaal mogelijk. Het grote voordeel van de betere campings is bovendien dat ze je vaak graag helpen met het reserveren van je activiteiten als dat nodig is. Denk daarbij aan het huren van mountainbikes, het huren van een berggids of het reserveren van je plekje in een raft om over de witte koppen van een rivier te peddelen. Zeker campings die aan het initiatief Bike & Run deelnemen zijn daarbij een aanrader.

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Bike & Run campings

Het initiatief Bike & Run is ontstaan binnen het samenwerkingsband van Campings de Lleida, een groep samenwerkende campings in de provincie Lleida. Wat deze zogenaamde Bike & Run campings bijzonder maakt is hun extra enthousiasme om bezoekers te faciliteiteren die op zoek zijn naar de mooiste routes om te hiken, mountain biken of te trail runnen. Elke camping heeft een zogenaamde 'groene route' uitgekozen die in de directe nabijheid van de camping ligt. Sterker nog: vaak gaat het om een route die direct langs de camping loopt. Denk daarbij aan gemarkeerde routes met de mooiste downhills voor je mountainbike, de mooiste uitzichtpunten om even je rugzak af te doen en de beste paden om in een flink tempo al trail runnend je conditie op peil te houden. Inmiddels zijn er meer dan 50 van deze 'groene paden' geselecteerd door meer dan 15 deelnemende campings aan Bike & Run.

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Enthousiast advies

Niet alleen de deelnemende campings van Bike & Run kunnen je adviseren over de vele mogelijkheden van hun directe omgeving. In bijna alle gevallen heb je te maken met mensen die trots zijn op hun regio en je graag kennis willen laten maken met de mooiste plekjes. En dat hoeft echt niet elke dag een zware inspanning te kosten, want ook in Lleida kun je bijvoorbeeld schitterende culturele uitstapjes maken. Bijvoorbeeld aan de oude kalkovens, zoutplateaus, Romaanse bouwwerken van de Boí-vallei of het hart van het oude centrum van de stad Lleida zelf. Door advies te vragen aan de campingeigenaar laat je niet alleen zien dat je graag meer wilt weten over de regio, maar zal je vaak ook verrast worden door de kennis en het enthousiasme waarmee je wordt geadviseerd. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat ze vaak ook de beste deals voor je kunnen regelen als het gaat om toegangsprijzen of beste gidsen.

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Naast actief kamperen ook glamping en slow camping

Een dag je flink in het zweet trappen op de pedalen tijdens een flinke mountainbike route kun je prima afwisselen met een dagje genieten van slow camping. Denk daarbij niet alleen aan bijvoorbeeld een ochtend rustig peddelen in de kajak op é én van de vele spectaculaire stuwmeren, maar bijvoorbeeld ook aan de gastronomie die deze regio te bieden heeft. Ga een middag langs bij een bodega (wijngaard) en laat je alles uitleggen over hoe wijn wordt gemaakt. Of bezoeken een kaasboerderij met honderden geiten en geniet van de volle smaak van een heerlijke geitenkaas. Maar ook op de camping zelf kun je vaak prima terecht voor bijvoorbeeld 'carn a la brasa' (vlees van de grill), met een goed glas wijn. Reisgids erbij en je kunt al weer voorpret hebben voor de volgende dag.

Actief kamperen in Lleida (Catalonië/Spanje)

Campings de Lleida

Het al eerdergenoemde samenwerkingsverband 'Campings de Lleida' is een groep van bijna 50 campings uit de provincie Lleida die de koppen bij elkaar hebben gestoken om de kwaliteit van hun campings te vergroten. Dat doen ze niet alleen door te kijken naar wat bezoekers willen op hun campings zelf, maar ook door samen te werken met andere organisaties in de directe omgeving en zo activiteiten aan te kunnen bieden die aansluiten bij de wensen van de bezoekers. Het zijn vaak de kleine details die een camping net even beter maken, zoals bijvoorbeeld een werkplaats voor je mountainbike of de aanwezigheid van informatiemateriaal over routes in de directe omgeving. De samenwerkende campings van 'Campings de Lleida' werken ook samen aan promotie om zo ook kleinere campings, met een beperkt budget, de mogelijkheid te geven om bekendheid te geven aan hun accommodaties via bijvoorbeeld beurzen en advertenties.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...