Home » Thema-artikelen » Catalonië » Op zoek naar de verborgen meren van La Ruta dels Estanys Amagats

Op zoek naar de verborgen meren van La Ruta dels Estanys Amagats

In de Pyreneeën zijn er honderden bergmeren verborgen, van een klein plasje tot enorme waterreservoirs die complete bergdorpen voorzien van drinkwater. De meerdaagse huttentocht genaamd 'La Ruta dels Estanys Amagats' (de route van de verborgen meren) laat je talloze van deze prachtige meren van dichtbij zien.

Op zoek naar de verborgen meren van La Ruta dels Estanys Amagats

Meerdaagse huttentocht van 5 etappes

La Ruta dels Estanys Amagats is een meerdaagse huttentocht die je in 5 dagen kunt volbrengen als je een gemiddeld wandeltempo aanhoudt. Er zijn mensen die ervoor kiezen om tijdens de tocht ook nog enkele van de emblematische bergtoppen onderweg mee te pikken, zodat hij tegenwoordig ook vaak wordt aangeduid als 6-daagse tocht. De route is gelegen in de Pyreneeën, tussen de grote Cerdanya-vallei en de Franse grens en gaat ook een stukje de grens met Andorra over om daar een nacht in een berghut te vertoeven. In totaal heeft de route een lengte van 73 kilometer, moet je zo'n 3599 meter stijgen in totaal en worden er gemiddeld 24 wandeluren gerekend voor de route. De dagetappes variëren van zo'n 4 tot 6 uur, exclusief pauzes.

Méér dan 40 bergmeren in één route

De wandelroute heeft zijn naam te danken aan het feit dat er maar liefst 40 bergmeren worden gepasseerd tijdens het wandelen. Enkele van de berghutten waar wordt overnacht liggen dan ook direct aan een bergmeer, want voor schitterende plaatjes zorgt vroeg in de ochtend en laat op de avond. Vooral (onbeheerde) Refugi de l'Illa en Refugi dels Estanys de la Pera hebben een bevoorrechte locatie als het gaat om uitzicht op bergmeren. Maar ook onderweg ontkom je niet aan de bergmeren. Vooral de etappe tussen Refui de Malniu en Refugi de l'Illa is dusdanig mooi dat velen er zelfs voor kiezen om een extra nacht in te lassen in de onbeheerde Refugi Joacuim Folch i Girona, zodat ze de volgende ochtend kunnen genieten van de opkomende zon bij de Engorgs, één van de mooiste bergmeer-verzamelingen van de Pyreneeën.

Op zoek naar de verborgen meren van La Ruta dels Estanys Amagats

Maar ook hoge pieken...

Refugi de Malniu ligt daarentegen juist dichtbij één van de hoogste pieken die tijdens de route kunnen worden beklommen: de Puigpedrós (2914m). Andere hoge pieken op de route zijn de Tossa Plana de Llés (2916m), de Pic del Pessons (2864m) en de Pic de Perafita (2752m). De verschillende hoge pieken liggen niet direct aan de route zelf, maar zijn vaak wel in te bouwen voor de liefhebbers van hoogtemeters. Zo worden de Puigpedrós en de Tossa Plana de Llés vaak ook als aparte dagtocht vanaf een berghut op de route gedaan, waarbij de zware rugzak gedurende dag dan in de berghut (respectievelijk Refugi de Malniu en Refugi de l'Illa) kan blijven liggen en de top met een kleine daypack beklommen wordt. Bergwandelaars die over een goede conditie beschikken en zeer vroeg in de middag aankomen in Refugi de l'Illa kunnen ervoor kiezen om nog dezelfde middag de Pic dels Pessons te beklimmen (op ongeveer 3,5 kilometer, zo'n 400 meter stijgen. Het is daarbij wel goed om te bedenken dat deze berghut onbeheerd is en dus de kans bestaat dat je geen slaapplek hebt op het moment dat je vermoeid weer terug komt!

...en verre uitzichten

Refugi Cal Pere Sidro en Refugi de Cap del Rec liggen beiden een stuk lager, maar hebben het voorrecht om over de uitgestrekt Cerdany-vallei uit te kijken, met aan de overkant de imposante Serra de Cadí bergketen. Beide berghutten zijn met de auto goed bereikbaar en worden dan ook vaak als begin- en eindpunt van de route gebruikte. Officiële beginpunt van La Rut adels Estanys Amagats is Refugi Cal Pere Sidro, gelegen in het dorpje Talltendre. De Refugi de Cap del Rec is vooral onder liefhebbers van langlaufen en sneeuwschoenwandelen erg populair. In de winter kun je vanuit deze berghut namelijk talloze gemarkeerde routes volgen. Ook bestaat de mogelijkheid om dan materiaal te huren zoals ski's en sneeuwschoenen.

Op zoek naar de verborgen meren van La Ruta dels Estanys Amagats

Reserveren van je accommodaties

Voor La Ruta dels Estanys Amagats bestaat de mogelijkheid om alle hutten bij voorbaat te reserveren, zodat je verzekerd bent van een plek om te slapen. Dit doe je door een zogenaamd pack aan te schaffen via de centrale website. Bij aanschaf van de pack ontvang je onder andere ook een gedetailleerde kaart en een zogenaamd paspoort. Laat je deze bij elke beheerde hut afstempelen, dan krijg je na het voltooien van de volledige route een speciale drinkfles met het logo van de route cadeau.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...