Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

In het Catalaanse natuurpark Cadí Moixeró, aan de voet van de Pyreneeën, kun je een indrukwekkende meerdaagse huttentocht genaamd Cavalls del Vent wandelen die maar liefst 8 berghutten met elkaar verbindt over een afstand van 82 kilometer en met ongeveer 5000 positieve hoogtemeters om te overbruggen.

Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

Meerdere ecosystemen in één route

Wat de Cavalls del Vent zo bijzonder maakt is dat je in een betrekkelijk klein gebied meerdere ecosystemen doorkruist en zo een zeer afwisselende route kunt wandelen. Loop je de ene dag nog in de schaduw van de bomen op de flanken van een berg, daar zul je de volgende dag enkel tussen puin, gruis en grote rotsblokken lopen op grote hoogte. Verre uitzichten wisselen af met verfrissende watervallen. Het doorwaden van beekjes met koel stromend water kan worden afgewisseld met een bezoek aan één van de vele oude gebouwen en ruïnes die je onderweg tegenkomt. Een gids is dan ook onontbeerlijk. Niet alleen omdat je daarmee direct een goede topografische kaart bij de hand hebt, maar je in de gids ook meer informatie kunt lezen over de natuur en andere bezienswaardigheden die je tijdens het lopen kunt zien. Overigens is de naam afgeleid van de Tibetaanse gebedsvlaggetjes die je dan ook regelmatig op de route tegen zult komen.

Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

Forfait

Heb je eenmaal besloten om de Cavalls del Vent te ondernemen dan hoef je nog geen kaart te kopen. Als je namelijk een forfait aanschaft via de website krijg je niet alleen de nieuwste kaart, maar tevens enkele andere praktische zaken. Daaronder toegang tot de wifi van de hutten, de mogelijkheid om de mobiele telefoon op te laden, een speciale Buff van de route en de nodige versnaperingen voor onderweg. Het forfait geeft je nog geen recht op overnachten in de hutten, deze zul je apart moeten reserveren. Voordeel is echter wel dat je dat via de website van de route in één keer kunt doen waarbij alle hutten tegelijk worden gereserveerd, inclusief de gewenste maaltijden. Je bent daarbij overigens niet verplicht om in elk van de 8 hutten onderweg te overnachten. Er zijn veel mensen die deze route in vijf etappen lopen en dus slechts bij 4 of 5 hutten overnachten.

Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

De hutten

In totaal liggen er 8 berghutten op de route Cavalls del Vent, daarvan ligt Refugi del Gresolet het laagst (1243m) en Refugi Niu de l'Àgila het hoogst (2520m). De hutten variëren behoorlijk in grootte en services die ze bieden, waarbij sommigen beschikken over warme douches en wifi, terwijl anderen meer primitief zijn ingesteld en enkel de noodzakelijke dingen bieden die je als bergwandelaar voor een overnachting nodig hebben. De Refugi Lluís Estasen is waarschijnlijk de bekendste van alle hutten, simpelweg omdat deze tevens aan de voet van de bekende Pedraforca ligt. Het is met 81 slaapplaatsen tevens ook de grootste hut met een groot aantal voorzieningen. Refugi de Rebost is naar mijn idee één van de hutten met het mooiste uitzicht. Deze hut heeft namelijk een prachtig uitzichtterras dat je laat uitkijken over het natuurpark. Een stuk hoger ligt vlakbij de Refugi Niu de l'Àgila (Catalaans voor adelaarsnest), want ook een schitterend uitzicht biedt richting de Frankrijk.

Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

Zwaarte van de route

De Cavalls del Vent is geschikt voor elke bergwandelaar die een beetje ervaring heeft met het overbruggen van hoogteverschillen. Juist omdat er op een betrekkelijk korte afstand veel hutten bij elkaar liggen kunnen etappes gemakkelijk worden aangepast als dat nodig is. De markeringen zijn goed op orde en de route is dan ook makkelijk te volgens zonder kompas. Toch is het gebruik van de bijbehorende topografische kaart sterk aan te bevelen, al is het maar voor geval van nood. Onderweg is er voldoende gelegenheid om water te filteren vanuit natuurlijke bronnen. Dat maakt de rugzak al een stuk lichter van gewicht. Een compacte kleine filter is voldoende om zo elke dag toch over ruim voldoende water te beschikken. Een slaapzak is in nagenoeg alle hutten noodzakelijk, zeker als je besluit om de route buiten de zomermaanden te lopen. Er zijn bij de verschillende hutten wel dekens beschikbaar, maar verwarming is er niet altijd of niet optimaal.

Wandel mee met de wind op de Cavalls del Vent

Hoogtepunten van de route

De meeste mensen lopen de route tegen de richting van klok in en beginnen vaak bij Refugi Cortals de l'Ingla. Terwijl je richting de Refugi de Prat d'Aguiló loopt zul je snel in hoogte stijgen ej krijg je zo een schitterend uitzicht over de Cerdanya-vallei. Vanaf de Refugi de Prat d'Aguiló loop je door één van de mooiste bergweiden van de Pre-Pyreneeën naar de Pas dels Gósolans, een schitterende pas die je naar de zuidkant van de route brengt. Niet veel later heb je uitzicht op de imposante Pedraforca. Vanaf Refugi Lluís Estasen duik je de diepte in richting Refugi del Gresolet, met uitzicht op de hoge Comabona (2554m). De lange etappe die volgt richting Refugi Sant Jordi voert onder andere langs de verfrissende Els Empedrats, een serie watervalletjes waar je in de zomer verkoeling kunt zoeken. Daarna ga je de hoogte in, eerst richting Refugi de Rebost en later naar de hoogste gelegen Refugi Niu de l'Àgila. En hoewel je daarna weer afdaalt richting het eind van de route zul je eerst nog de graat van de Penyes Altes (2279m) beklimmen, die je opnieuw een schitterend uitzicht over het natuurpark geeft. Daarna gaat de route via Refugi del Serra de los Esposes terug naar het beginpunt.

Bereikbaarheid

Het gebied van de Cavalls del Vent is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer vanuit Barcelona. Er gaan dagelijks bussen en de verbinding is dan ook optimaal. Mijn persoonlijke voorkeur is op een bus te nemen via Manresa naar het plaatsje Bagá. Van daaruit kun je dan zelf kiezen of je richting Refugi Sant Jordi of Refugi de Rebost wandelt om de route op te pikken. Als je van tevoren reserveert is de kans overigens vrij groot dat de huttenwaard van de laatstgenoemde hut er geen probleem mee heeft om je in het dorp op te komen pikken.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...