Home » Thema-artikelen » Catalonië » El Gran Bucle – twee meerdaagse en verzorgde huttentochten in één
El Gran Bucle – twee meerdaagse en verzorgde huttentochten in één
De Ruta El Gran Bucle is een bijzondere meerdaagse huttentocht. Niet alleen omdat met het bijna 140 kilometer de langste circulaire meerdaagse tocht van de Catalaanse Pyreneeën is. Maar ook omdat de route in totaal bijna 13.000 meter hoogteverschil kent. Een flinke opgave dus. Ondanks dat voor de route voor elke etappe bagagevervoer wordt aangeboden en je op sommige stukken zelfs kunt rekenen op heuse jeeptaxi’s om je naar begin- en eindpunt van de etappes te brengen.
Twee routes samengevoegd
El Gran Bucle bestaat eigenlijk uit twee oorspronkelijke routes die voor dit doel aan elkaar zijn geknoopt: de historische Ruta del Setau Sageth en de Ruta de Encantats, welke is genoemd naar de emblematische Encatats die symbool staat voor de pracht van het nationale park Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. In totaal kent de route daardoor 7 etappes, waarbij je niet alleen in berghutten overnacht, maar ook kleine familiehotels bezoekt in pittoreske Pyreneeën-dorpjes. Deze combinatie maakt de route uniek, omdat je ondanks de zwaarte van de route toch elke dag goed kunt uitrusten en de innerlijke mensen goed kunt verwennen dankzij de plaatselijke gastronomie. Tijdens deze route zie je niet alleen de historische kant van de prachtige Val d’Aran, maar zul je zeker versteld staan van de schitterende uitzichten die het deel in het nationale park Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici je te bieden heeft.
Historie, in legende en de route
In El Gran Bucle staat de historie van de Val d’Aran en de Catalaanse Pyreneeën centraal. Begin- en eindpunt ligt in Vielha, een plaats die vandaag de dag vooral bekend is vanwege de tunnel die de stad verbindt met de rest van Catalonië. Tijdens de inauguratie van de originele tunnel was het met 5240 meter lengte de langste tunnel ter wereld. Maar er is ook een natuurlijke pas die in vroeger dagen door kooplui en smokkelaars werd gebruikt en nu ervoor zorgt dat wandelaars Vielha zonder al te veel moeite kunnen bereiken. Aan de andere kant van de route staat de berg Encantats centraal. Deze berg, bestaand uit twee pieken, is volgens de legende ontstaan als waarschuwing van de goden. In het plaatselijke dorp werd immers elk jaar ter ere van de goden een offerfeest gegeven. Tot op een dag twee jagers besloten om niet naar het feest te gaan, maar te gaan jagen in de bergen. Dit tot ongenoegen van de goden, die hen terstond versteenden en daarmee veranderen in de twee bergen die tegenwoordig de beroemde Encantats vormen.
Etappe 1: Vielha – Bossòst (22 kilometer / 7 uur)
De route start in Vielha, een stad die ook met openbaar vervoer goed is te bereiken. Vanaf Vielha volg je de oude paden, waarbij je onder andere langs Vilamòs trekt, het oudste dorpje van de Val d’Aran. Hier kun je onder andere meer te weten komen over het leven in vroeger dagen dankzij het kleine, maar zeer interessante, Museu de Joan Xiquet. In Bossòst mag je lokale kerk zeker niet missen, waarschijnlijk één van de mooiste Romaanse kerken van de gehele Val d’Aran. Het hoogteverschil van deze etappe bedraagt +737m en -1046m.
Etappe 2: Bossòst – Refugì de la Honeria (16,5 kilometer / 6 uur)
Een wat kortere etappe, met ook wat minder hoogteschil, maar daardoor niet minder interessant. In Les kun je eventueel de lokale kaviaar van de steurkwekerij proberen. En mocht je net rond het feest van Sant Joan (23 juni) in de buurt zijn, dan kun je de spectaculaire verbranding van de Taro, een enorme spar van méér dan 10 meter hoogte, bijwonen in hetzelfde dorpje. Erg prettig is het feit dat de etappe je door redelijk wat bebost gebied voert, waardoor je in de zomer kunt genieten van de schaduw. Het hoogteverschil van deze etappe bedraagt +635m en -315m.
Etappe 3: Refugì de la Honeria – Bagergue (25 kilometer / 8 uur)
Naar mijn idee is deze etappe absoluut de zwaarste. Niet allee in afstand, mar zeker ook in hoogteverschillen is deze etappe een killer als je niet goed getraind bent. Maar dankzij de afstand kom je ook door een grote verscheidenheid aan landschappen tijdens deze dag. Speciale vermelding zijn onder ander de Ermer-kloof en de Unyola-waterval waard. In de Roig-rivier kun je eventueel een beetje verkoeling zoeken, wat wellicht tijdens de 8 tot 9 uur lopen wel een prettige extra aan de etappe is. Het hoogteverschil van deze etappe bedraagt +1305m en -906m.
Etappe 4: Bagergue – Val de Ruda – Sant Maurici (13,5 kilometer / 6 uur)
Deze etappe begint met een korte transfer naar de Port de Locampo op 1727 meter hoogte. Deze transfer is inbegrepen in de route om te voorkomen dat je aan het eind van de dag niet het schitterende Sant Maurici kunt bereiken. Terwijl je namelijk nagenoeg continu omhoog loopt, onder andere langs de refugi de Saboredo, voert de route tot aan de op 2543 meter hoogte liggende Port de Ratera. Vandaar krijg je zicht op de schitterende Encantats en natuurlijk het beroemde Estany Sant Maurici, waarschijnlijk het bekendste bergmeer van de Catalaanse Pyreneeën. Jeep-taxi’s van het park zullen je na aankomst bij het meer naar Espot brengen waar je zult overnachten. Het hoogteverschil van deze etappe bedraagt +843m en -633m.
Etappe 5: Sant Maurici – Boí (19,5 kilometer / 7 uur)
De volgende ochtend brengen de jeeptaxi’s je weer terug naar Sant Maurici, vanwaar je nationale park zult doorkruisen naar Boí. Daarbij uiteraard de Portarró d’Espot passerend, de centrale bergpas van het park. Onderweg zul je begrijpen waarom het park bekend staat om de vele meertjes, watervallen en beekjes. In eindbestemming Boí staat een verzameling Romaanse kerken je op te wachten, welke door de UNESCO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen en een bezoek zeker waard zijn. Het hoogteverschil van deze etappe bedraagt +515m en -1189m.
Etappe 6: Boí – Refugi de Conangles (19 kilometer / 7 uur)
Op deze etappe voert de route opnieuw langs oude paden die in het verleden veel werden gebruikt door kooplui die op zoek waren naar afzetmarkt voor hun producten. De weg tussen Boí en Senet werd door velen gebruikt om ofwel hun waren te vervoeren of op zoek naar werk. Als wandelaar kun je daar nu van profiteren, want de route biedt schitterende uitzichten en is vandaag niet overdreven zwaar. Eindpunt ligt vlakbij de zuidelijke ingang van de bekende tunnel van Vielha. Het hoogteverschil van deze etappe bedraagt +1183m en -864m.
Etappe 7: Refugi de Conangles – Vielha (16,5 kilometer / 6 uur)
Deze laatste etappe van de route staat bol van historie. Niet alleen die van vroeger dagen toen kooplui dezelfde weg volgenden tussen noord- en zuid, maar ook meer recentere historie van de Spaanse burgeroorlog. Bunkers die je onderweg tegenkomt herinneren aan de tijd dat hier zwaar werd gevochten. Heb je energie over en wil je één van de mooiste uitzichten van de route ook nog meepikken, beklim dan de 2605 meter hoge Tuc deth Port de Vielha, welke je onder andere uitzicht biedt op de Aneto en de Maladeta.
Te boeken via internet
De Ruta el Gran Bucle kun je via internet boeken. Dat geeft je niet alleen recht op uitgebreide routebeschrijvingen per dagetappe, maar onder andere ook een verzekering, overnachtingen, vervoer van bagage en een certificaat na het volbrengen van de route.
De total route in cijfers
- Totale afstand: 132 kilometer
- Aantal meter stijgen: 6105 meter
- Aantal meters dalen: 6425 meter
- Afstand in tijd: 47 minuten
- Moeilijkheid: Middel/zwaar
Praktische links bij dit artikel
- AraLleida: http://www.aralleida.com/
- Ruta del Setau Sageth: http://www.setausageth.com/
- Camins.net: http://www.camins.net/gran-bucle/
- Andandosinequipaje.com: http://andandosinequipaje.com/granbucle/index.html
- Catalonie.startpagina.nl: http://catalonie.startpagina.nl/
- Meteo.cat: http://www.meteo.cat/