Home » Thema-artikelen » Catalonië » Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

Camins Vius is een initiatief dat reeds in 2001 begon met het idee om oude routes nieuw leven in te geven. Maar tegelijkertijd bieden die vernieuwde routes leven in de vorm van kansen voor de lokale economie en geld voor investeringen in behoud van de regionale flora en fauna. De Camins Vius beslaan meer dan 200 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes over 10 bergpassen en door 6 valleien in het enige nationale park van Catalonië: Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

6 valleien

In totaal worden maar liefst 6 valleien gepasseerd als je de volledige en langste variant van de Camins Viu besluit te volgen. Tijdens de luswandeling van 7 dagen en 122 kilometer kom je door de Valls d'àneu, Vall d'àssua, Vall Fosca, Vall de Boí, Valle de Barrabés en Val d'Aran. Vooral de Vall Fosca, Vall de Boí en de Val d'Aran zijn bekend onder bergwandelaars. Zo is de Vall Fosca ideaal voor jonge wandelaars omdat je met een kabelbaan een hoogteverschil van meer dan 1000 meter kunt overbruggen. De Vall de Boí is bekend vanwege het UNESCO-werelderfgoed dat al van verre is te zien in de vorm van een verzameling Romaanse gebouwen. De Val d'Aran heeft inmiddels wereldwijd faam gemaakt onder wintersporters die é én van de vele skiresort hebben bezocht en onder wandelaars die zijn betoverd door de schitterende flora en fauna.

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

10 bergpassen

Maar om van de ene naar de andere vallei te wandelen moet je uiteraard ook de nodige bergpassen oversteken. In totaal zijn er maar liefst 10 bergpassen opgenomen in het gehele netwerk van routes: Coll de Saburo op 2680m, Puerto de Rus op 2600m, Collada de Basco op 1980m, Port de Vielha op 2440m, Paso del Coro op 1946m, Coll de la Cruz del Eixol op 2220m, Port de Gelada op 2060m, Port de la Bonaigua op 2060m, Coll de Fogueruix op 2080m y Coll del Triador op 2160m. Slechts enkele daarvan zijn ook voor overig verkeer toegankelijk, waarvan de Port de la Bonaigua veruit de bekendste is. De reden mag duidelijk zijn: aan de noordkant van deze bergpas (die vanwege het slechte weer vaak gesloten is in de wintermaande!) ligt het grootste skigebied van de Val d'Aran: Baqueira Beret.

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

Rijk aan cultuur en historie

De insteek van het ontwikkelen van de Camins Viu was het nieuw leven inblazen van de paden die in vroeger dagen het gebied verbonden met de rest van de wereld. Door de route nieuw leven in blazen komen er toeristen, wat vervolgens weer interesse wekt van investeerders maar ook zorgt voor beter onderhoud van diezelfde routes. De handel wordt immers niet meer gedreven door zakenlui die met hun ezels en paarden over de bergpassen trokken en dus raakten de routes in steeds slechtere staat. Toch is er tijdens het wandelen nog veel van die rijke historie en cultuur terug te zien. Niet alleen in de kleine dorpjes die je onderweg passeert, maar ook in de schitterende gebouwen van bijvoorbeeld de Vall de Boí. En als je de agenda van de streek een beetje in de gaten houdt kun je bovendien ook nog eens letterlijk proeven van de cultuur n de vorm van lokale markten, dorpsfeesten en andere culturele evenementen.

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

Met of zonder gids, voor ieder niveau

Het mooie van de Camins Vius is dat ze zijn ontwikkeld met het oog op genieten in de natuur. Daardoor zijn de routes niet alleen geschikt voor mensen die vooral flink willen bergwandelen en onderweg van de natuur willen genieten als mensen die juist andersom op pad gaan: genieten van de natuur en daarbij ook nog een beetje wandelen. De routes zijn goed gemarkeerd en je kunt ze zowel met eigen kaart als onder begeleiding van een berggids volgen. Overnachten kun je in hostels, berghutten of hotels. En dat alles is eventueel prima vooraf te boeken, inclusief jeeptaxi naar de beginpunten van de dagetappes en toegang voor de Romaanse kerken, een lokale spa en een proeverij van lokale likeur.

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

Slow Trek

Voor de liefhebbers die echt puur voor het genieten gaan en waarbij de inspanning op het tweede plan komt heeft men de Slow Trek routes ontwikkeld. Bij deze korte varianten is gekozen voor vrij makkelijk routes, voorzien van alle gemakken en bagagevervoer. De afstanden zijn kort, denk aan 10-12 kilometer per dag soms, maar de hoogteverschillen nog steeds aanzienlijk. Je bent en blijft immers in de imposante Pyreneeën. Maar het basisidee van deze routes van 1 tot 4 dagen is langzaam wandelen maximaal opsnuiven van de natuur en natuurlijk proeven van de lokale keuken. Bezoek aan musea, lokale restaurantjes en ambachtelijke bezienswaardigheden staan dan ook op de agenda.

Camins Vius, een nieuw leven voor oude (wandel)routes

Praktische links bij dit artikel