Home » Thema-artikelen » Catalonië » GR 715, Ruta del Cister

GR 175, La Ruta del Cister

La Ruta del Cister, de GR 175, is een langeafstandsroute in centraal Catalonië. De route verbindt de drie belangrijkste kloosters van de orde der cisterciënzers: Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Maar naast een meerdaagse wandel- en fietsroute is de Ruta del Cister ook een verzameling van culturele, historische en culinaire bezienswaardigheden en ervaringen.

GR 175, La Ruta del Cister

Meerdaagse GR-route

Over een afstand van 105 kilometer (108 voor fietsers) volgt je de bekende wit-rode markeringen in centraal Catalonië. De route is zeer goed gemarkeerd en wordt als eenvoudig geclassificeerd voor mensen die gewend zijn aan meerdaagse wandeltochten. Overnachten doe je in eenvoudige hostels of luxe hotels, al naargelang je budget en wensen. Onderweg neem je de tijd culturele en historische uitstapjes, maar natuurlijk ook voor het proeven van de lokale culinaire hoogstandjes. Naast de geverfde markeringen wordt je onderweg ook geïnformeerd middels informatieve borden over de afstand en tijd tot de volgende plaats op de route.

GR 175, La Ruta del Cister

Bezoek aan de kloosters

De drie kloosters die door deze route aan elkaar worden verbonden zijn allen opengesteld voor het publiek. Elk klooster heeft een geheel eigen identiteit. Zo maak je het klooster Santes Creus een wandeling in het klooster zelf en door de omliggende tuinen aan de hand van een audio-route, terwijl in Vallbona de les Monges een gids je begeleidt tijdens je bezoek in het kleine klooster. Poblet is de grootste en waarschijnlijk de bekendste van de drie en beschikt tevens over overnachtingsmogelijkheden en een zeer goed restaurant. Wat ze allemaal gemeen hebben is hun geschiedenis, waarin de orde der cisterciënzers een grote rol speelt.

GR 175, La Ruta del Cister

Een route voor wijnliefhebbers

Tijdens het wandelen van de GR 175, La Ruta del Cister, kom je onderweg een groot aantal wijngaarden tegen. Soms zie je ze liggen in de vallei vanaf een hoog uitzichtpunt, andere keren loop je letterlijk tussen de druiven. Veel bodegas (wijnhuizen) bieden je overigens de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan hun faciliteit en bijvoorbeeld een tour of wijnproeverij te doen ter afwisseling van je wandeling. Bekende wijnmerken, zoals bijvoorbeeld Cordorniu en Torres maken gebruik van de wijngaarden die je op deze route tegenkomt. Bij het nuttigen van een maaltijd kun je altijd vragen om een lokale wijn en in de diverse winkels onderweg kun je natuurlijk een ook fles kopen als souvenir voor thuis.

GR 175, La Ruta del Cister

Zeer afwisselend

De route zelf is zeer afwisselend. Zoals gezegd loop je diverse keren langs en door de wijngaarden, maar daarnaast moet je tijdens de tocht ook de indrukwekkende graat El Cogulló bestijgen. Mocht je de route in de zomer lopen, dan is de schaduw van de bossen bij Prades een welkome afwisseling voor het glooiende landschap in de omgeving van Santes Creus. De uitzichten zijn echter continu betoverend, van het indrukwekkende Poblet dat je van verre ziet liggen tot Vallbona de Monjes dat je via de wijngaarden benadert. Daar waar nodig zijn de paden voorzien van railings, om te voorkomen dat je genietend van het uitzicht onderuit gaat.

GR 175, La Ruta del Cister

Veel meer dan een wandelroute

La Ruta del Cister kan zowel te voet als op de fiets worden afgelegd. Maar naast de naam van GR 175 is het veel meer dan een wandelroute. In de omgeving zijn een groot aantal bezienswaardigheden die uitstapjes van de route mogelijk maken. Denk daarbij niet alleen aan musea, maar ook jaarmarkten, wijngaarden, schitterende oude gebouwen en kleine gehuchtjes die een bezoek waar zijn. In de gehele streek kom je de orde der cisterciënzers steeds weer tegen, waarbij uiteraard de hoofdrol is weggelegd voor de drie voornaamste kloosters. Maar op de website van de site kun je zien dat er veel meer te zien en te doen is, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

GR 175, La Ruta del Cister

Praktische links bij dit artikel