Home » Thema-artikelen » Catalonië » Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

Verdeeld over 9 tot 10 etappes van gemiddeld 15 kilometer elk maak je op de Camin Reiau kennis met de authentieke dorpjes van de Val d'Aran, één van de mooiste regio's van Catalonië. Historie, natuur, cultuur en gastronomie wisselen elkaar af tijdens deze route.

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

Cirkelvormige route in een halvemaan

Startend in Vielha voert de Camin Reiau langs authentieke dorpjes van de streek, waarbij je gedurende een groot deel van de route ook vergezeld wordt door de Era Garona, de belangrijkste rivier van de Val d'Aran. Eindpunt is wederom Vielha, wat deze route ideaal maakt om twee weken lang te wandelen en vervolgens weer met hetzelfde vervoer huiswaarts te keren. Hoogste punt onderweg is de Pla de Beret op 1800 meter hoogte, vlakbij het bekende skiresort. Iets lager ligt Montgarri, het hoogste dorpje van de Val d'Aran, dat op 1650 meter hoogte ligt. Het laagste deel van de route wordt gevormd door Pontaut op slechts 600 meter hoogte. Zo krijgt deze cirkelvormige route uiteindelijk de vorm van een liggende halve maan, met Vielha als begin- en eindpunt in het midden.

In de voetsporen van Romeinen

De oorsprong van de Camin Reiau ligt in een oude Romeinse weg die de vallei doorkruist op weg van de oorspronkelijke Via Tolosana naar het keizerlijke Tarraco (tegenwoordig bekend als Tarragona). De route is hier en daar aangepast omdat tegenwoordig enkele provinciale wegen hetzelfde traject volgen, maar voor een groot deel wandel je in de voetsporen van de Romeinen. Door deze lijn vervolgens te combineren met traditionele paden die door de lokale bevolking werden gebruikt kon een cirkelvormige route worden gevormd met begin- en eindpunt in Vielha.

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

40 dorpjes

Mijnwerkers, herders, handelaren en smokkelaars: allemaal volgden ze de paden tussen de verschillende grote en kleine dorpjes van de vallei. Door het vele gebruik werden de paden steeds duidelijker en inmiddels zijn er op die manier maar liefst 40 authentieke dorpjes van de Val d'Aran met elkaar verbonden. Samen geven de dorpjes nog steeds een beeld van de ontwikkeling van de vallei. Sommige dopjes lijken in de tijd stil blijven staan, terwijl anderen juist een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt dankzij toerisme.

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

Een route om te genieten

Als je de beschrijvingen van de verschillende etappes van de Camin Reiau bekijkt valt het direct op dat ze kort zijn. De gemiddelde afstand ligt rond de 15 kilometer en over het algemeen heb je dan ook maar een uurtje of 4 nodig om op plaats van bestemming te komen. En dat is ook precies de bedoeling van de makers van de route: op tijd aankomen zodat je de rest van de kunt genieten van het dorpje waar je die avond zult eten en zult overnachten. Ze willen juist dat je op die manier echt in aanraking komt met de lokale cultuur en gastronomie en kennis maakt met de vriendelijke bevolking. Te vaak komen wandelaars laat op de dag aan in een dorp om vervolgens de volgende ochtend bij ochtendgloren alweer te vertrekken. Op de Camin Reiau heb je juist alle tijd. Om foto's te maken, om te proeven van de lokale gastronomie of om gewoon onderweg even een uurtje in het gras te liggen en de pure berglucht op te snuiven terwijl je van het uitzicht geniet. Overnachten doe je in berghutten, kleine hotels of casa rurales. En mocht je zelfs geen zware rugzak mee willen nemen dan is er ook nog de optie om je bagage te laten vervoeren van accommodatie naar accommodatie.

Route-paspoort

Zoals bij veel meerdaagse goed gemarkeerde tochten in Catalonië kun je ook voor de Camin Reiau een zogenaamd route-paspoort aanschaffen. Dit is een soort stempelkaart die recht geeft op een bijzondere prijs voor de wandelaars die gehele route volbrengen en daadwerkelijk weer terugkeren in Vielha met een vol gestempeld paspoort: een pakket met lokale lekkernijen van de Val d'Aran. Bij aanschaf van het paspoort krijg je echter ook een gedetailleerde kaart van de route, een overzicht van de etappes, een boekje inclusief tekeningen van de streek en een T-shirt van de route. Eventueel is ook een tijdelijke reisverzekering aan te schaffen voor tijdens de wandeling.

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

Uitgebreide website

Voor mensen die meer informatie willen over deze prachtige route is er een zeer uitgebreide website ontwikkeld: www.caminreiau.cat. Hierop worden niet alleen alle etappes uitvoerig besproken, maar zijn bijvoorbeeld ook de GPS-tracks te downloaden, de verschillende accommodaties te reserveren en wat meer achtergrond te lezen over de route. Ook is er op de site meer informatie te vinden over Ricard Novell Agramunt, een berggids die je graag begeleidt op deze route.

Ricard Novell Agramunt, berggids in hart en nieren

Als je over de Camin Reiau schrijft kun je niet om Ricard Novell Agramunt heen. Deze berggids is de drijvende kracht achter de Camin Reiau. De oorspronkelijke route was eigenlijk een lijn route die daardoor niet echt populair was. Maar dankzij de kennis en inspanning van Ricard werd de route vervolgens gesloten door ook lokale in vergetelheid geraakte paadjes met elkaar te verbinden. Veel van de schitterende informatieborden die je in de omgeving tegenkomt zijn ook van zijn hand. De met de hand getekende afbeeldingen van de bonte specht, een val gier of een grote eikenboom die je op de informatieborden en in het handzame wandelgidsje ziet: allemaal van zijn hand. Als je met Ricard op pad gaat, dan zien je pas echt de valleien die tussen de bergen verborgen liggen. De combinatie van een enorme schat een kennis van de lokale flora en fauna met een inspirerende manier van vertellen maken hem tot een perfecte berggids en wandelgenoot. Niet alleen op de Camin Reiau, maar in het gehele Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en het Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran

Praktische links bij dit artikel

Camin Reiau: langs authentieke dorpjes van de Val d'Aran