Home » Thema-artikelen » Catalonië » Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

In en rond de gemeente Aitona in Lleida/Catalonië hangt elk jaar in het voorjaar een zoete geur in de lucht. De geur van de vele duizenden fruitbomen die het landschap roze kleuren. Een schitterende tijd om er rond te wandelen, de geur op te snuiven en te proeven van de heerlijke vruchten die de geuren en kleuren veroorzaken.

Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

Fruiturisme, een bijzonder project

Het mag duidelijk zijn dat de naam Fruiturisme en samenvoeging is van de woorden fruit en turisme (toerisme). Dat is ook precies wat het project wil bewerkstelligen: het combineren van het toerisme in de streek met de fruitindustrie die er in de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Dankzij uitgekiende irrigatie in de regio is de fruitteelt in de streek enorm gegroeid en dat wil men nu combineren met een vorm van duurzame en verantwoord toerisme. Zo kan men enerzijds genieten van de schitterende kleuren en heerlijke geuren, maar anderzijds ook proeven van de lokale gastronomie. Een winwin-situatie voor zowel bezoekers als lokale bewoners.

Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

Wandelen tussen de roze fruitbomen

In het kader van het project Fruiturisme zijn er diverse wandelroutes uitgezet, waarbij duidelijk onderscheid is gemaakt tussen de verschillende seizoenen. Zo staan de meeste bomen in de maand maart in volle bloei en is dat de beste tijd om de Ruta de la flor te volgen. Een paar maanden later, in de maand juni, wordt het fruit gevormd en dan is de beste tijd om de route genaamd ‘El nacimiento de la fruta’ (de geboorte van het fruit) te volgen. Maar ook de rest van het jaar is er genoeg te genieten tijdens het wandelen. Bijvoorbeeld door de Ruta del árbol frutal (route van de fruitboom) te volgen. Op deze korte route van bijna 6 kilometer maak je niet alleen kennis met de vele fruitboomgaarden, maar ook met rivier Segre, die voor een groot deel medeverantwoordelijk is voor de irrigatie van de fruitboomgaarden in de streek.

Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

Routes onder begeleiding van een gids

Wil je meer komen te weten over de lokale fruitteelt en er zeker van zijn dat je de mooiste plekjes ziet? Dan kun je kiezen voor één van de vele wandelroutes onder begeleiding van een gids. Deze gidsen zijn vaak de lokale fruittelers zelf, die vol trots hun boomgaarden openstellen voor bezoekers en hen laten proeven van de vruchten, vertellen over de fruitteelt en de mooiste uitzichtpunten bewaren als kers op de taart. Er zijn veel verschillende soorten routes, elk met hun eigen invalshoek. Zo kun je onder begeleiding van een gids de mooiste plekje in de streek fotograferen op een speciale fotografie-route, alles te weten te komen over fruitteelt onder begeleiding van verschillende fruittelers of gewoon genieten van de lokale gastronomie aan de hand van een wandeling met lunch in een klein restaurant aan de rand van de stad.

Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

Fruitrail voor de hardlopers

Als wandelen je te langzaam gaat dan kun je ook de zogenaamde Fruitrail volgen. Zoals de naam al doet vermoeden is deze route toegespitst op hardlopers. In de maand maart is de streek op zijn mooist om zo al hardlopend de geur van de vele perzikbomen op te snuiven en te genieten van de roze gloed over het landschap. In deze maand wordt de Fruitrail dan ook jaarlijks georganiseerd. 10 kilometer hardlopen over het glooiende terrein. En de prijs voor de winnaar is bijzonder toepasselijk: zijn of haar eigen gewicht in fruit. Als deelnemer krijg je in ieder geval een T-shirt als aandenken, samen met wat lokale versnaperingen zoals honing en natuurlijk fruit.

Fruiturisme, wandelen tussen de Catalaanse fruitbomen

Genieten van lokale lekkernijen

Als je in Aitona bent kun je niet om de lokale lekkernijen heen. Natuurlijk is er het vele fruit in de vorm van perzik, kersen, nectarines en andere soorten. Maar met al dat fruit zal het niet verbazen dat er lokaal ook veel imkers zijn die hun bijenkolonies een verdienstelijke hoeveelheid honing laten produceren. Naast de vele fruitbomen is er verder plaats voor amandelbomen en walnootbomen. En tot slot kun je een heerlijke maaltijd in een lokaal restaurant afsluiten met kaas of chocolade uit de directe omgeving.

Praktische links bij dit artikel