Home » Thema-artikelen » Catalonië » De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Één van de meest spectaculaire wandelingen van Catalonië is die door de Congost de Montrebei, een nauwe kloof met een uitgehakt pad op hoogte en een kolkende rivier op de bodem. Het Montsec-gebergte heeft echter nog veel meer in petto voor buitensporters.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Het Montsec-gebergte

Het Montsec-gebergte ligt in het hartje van de provincie Lleida in Catalonië (Spanje), ten noorden van de hoofdstad Lleida en iets ten zuiden van Tremps. Het gebergte is al van verre herkenbaar dankzij de steile wanden en de kenmerkende Terradets-kloof in het midden. Deze deelt de bergketen in twee delen: de Montsec d'Ares aan de westekant en de Montsec de Rúbies aan de oostkant. Montsec d'Ares staat vooral bekend om zijn vele grotten, in totaal zijn er al meer dan 180 grote en kleine grotten geteld, waaronder enkele bijzondere diepe grotten die van groot archeologisch belang zijn. De Montsec de Rúbies is minder toeristisch dan het westelijke deel van de bergketen, maar daardoor niet minder spectaculair. Iets dat de vele klimmers ook hebben ontdekt en dit gebergte inmiddels wereldfaam hebben gegeven in de internationale klimwereld.

De kloof die de bergketen doormidden klieft en al van verre te zien is, is de Terradets-kloof. Een loof waar al slingerend zowel een weg als een spoorlijn doorheen loopt. Een stukje verder naar het westen wordt de Montsec d'Ares echter opnieuw doorklieft door een andere kloof, maar dan enkel door een rivier en een smal voetpad. Deze kloof staat bekend als de Congost de Montrebei.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Congost de Montrebei

De Congost de Montebei vormt de natuurlijke grens tussen Catalonië en Aragon. De kloof wordt op natuurlijke gevormd door de Noguera Ribagorzana rivier, welke aan het eind van de kloof uitkomt op een stuwmeer. De Congost is een zeer nauwe kloof, waar op sommige plekken de beide wanden elkaar tot op minder dan 20 meter naderen. Wanden die overigens tot wel 500 meter recht omhoog reiken en zo zeker in de ochtenduren de zon volledig buiten de kloof weten te houden. In de kloof is een voetpad uitgehakt boven de rivier welke gemakkelijk is te volgen. Wandelaars kunnen hun auto parkeren aan één van de beide uiteinden van de kloof en vervolgens de kloof betreden. Daar waar het pad smal is of erg hoog boven de rivier ligt zorgen staalkabels voor de nodige houvast voor mensen die minder trittsicher zijn. Een spectaculaire stalen hangbrug vormt als het ware de toegang tot de kloof aan de noordkant. Aan de zuidkant is dat de hermitage van Pertusa, welke een schitterend uitzicht biedt op de ingang van de kloof en de gehele bergketen.

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om een oversteek te maken naar Aragon over een nieuwe hangbrug en daar vervolgens middels een houten structuur langs de wand af te dalen. Zo is het tevens mogelijk geworden om er een (tweedaagse) luswandeling van te maken, welke voor de helft over Catalaans grondgebied voert en voor de ander helft over Aragonees grondgebied. Bij het dorp Puente de Montana kun je opnieuw de rivier oversteken om vervolgens weer terug richting de parkeerplaats te wandelen.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Àger

Ten zuiden van de Montsec ligt het dorpje Àger. Dit kleine dorpje herbergt een onevenredig grote hoeveelheid parapentescholen. Niet vreemd, want de Montsec is internationaal bekend als perfecte plek om deze sport te leren en te beoefenen. Het dorpje kent een centrale herberg, die wordt gerund door een bekende parapenteschool en outdoorbedrijf. Maar daarnaast kent het dorpje ook een schitterend oud kasteel dat te bezoeken is en zijn de smalle straatjes enkel te voet te betreden. Vanuit het dorpje heb je uiteraard een spectaculair uitzicht op de steile wanden van de zuidkant van de Montsec. Tevens kun je vanuit het dorpje een bijzonder gebouw halverwege de berg zien liggen: het Parc Astronòmic Montsec.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Parc Astronòmic Montsec (PAM)

Bebouwing is zeer dunbezaaid in de streek rondom de Montsec. Huizen zijn er nauwelijks en verlichting al helemaal niet. Dat zorgt ervoor dat de streek gedurende de nacht nauwelijks lichtvervuiling kent en daardoor uitstekend geschikt is voor het bestuderen van sterren. Bovenop de Montsec zelf is een professioneel observatorium dat niet toegankelijk is voor publiek, maar halverwege de berg is er ook het Parc Astronòmic Montsec, kortweg PAM. Het PAM maakt het observeren van sterren toegankelijk voor het publiek. Met dagelijkse rondleidingen laat het de bezoeker kennis maken met het universum. Deze rondleidingen worden drukbezocht, simpelweg omdat men er in is geslaagd om sterrenkunde op een duidelijke en vermakelijke manier over te brengen. Denk daarbij aan het zelf kunnen bekijken van sterren via enorme telescopen, indrukwekkende animaties in IMAX-stijl en vervolgens een schitterend uitzicht op de sterrenhemel waarbij vaak de melkweg met het blote oog te zien is. Daarnaast organiseert het PAM ook bijzondere evenementen zoals Música sota les Estrelles (muziek onder de sterren), waarbij een live concert kan worden bijgewoond terwijl je de sterrenhemel kunt observeren vanuit een comfortabele fauteuil.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Tren dels Llacs

Zoals al eerder werd gezegd loopt er door de 'andere' kloof van de Montsec, Congost de Terradets, een treinrails. Een staaltje bijzonder vakmanschap, want voor de aanleg van deze spoorrails zijn er vele tunnels aangelegd. Het betreft hier de verbinding tussen Lleida en La Poble de Segur. Een verbindingeen karige dienstregeling gedurende de dag, maar bijzonder spectaculair. Zo mooi dat in het voorjaar en de zomer er speciale treinen rijden met open rijtuigen en zelfs een oude stoomtrein. De verbinding heeft de naam Tren dels Llacs (trein van de meren) gekregen, omdat je tijdens de rit een grote hoeveelheid meren passeert. Inmiddels worden er verschillende rijtuigen gebruikt voor de route, zowel authentieke historische treinen als speciale treinen met panoramische glazen daken voor een beter uitzicht. De uitzichten vanuit de trein zijn dan ook ronduit spectaculair te noemen. En bijkomend voordeel van de route is uiteraard dat het de streek bereikbaar maakt met de trein, met onder andere een station een stukje buiten Àger en net ten noorden van de Montsec in Cellers.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Parapente, kayakken en via ferrata

Het mag duidelijk zijn dat de Montsec niet alleen interessant is voor (berg)wandelaars. Ook mensen die graag willen leren vliegen met parapente of voor het eerste een tandemsprong willen maken om het vrije gevoel van een vogel te beleven kunnen hun hart ophalen in de streek. Overigens zijn er ok andere vormen van vliegen mogelijk, want ook vliegen met een luchtballon of delta is mogelijk.

Wie liever aan de grond blijft kan bijvoorbeeld kiezen voor het huren van mountainbikes of deelnemen aan een tocht per quad. Er zijn meerdere mountainbike routes in de streek en zelfs de Congost de Montrebei kun je (in theorie) per mountainbike doorkruisen.

Voor op het water zijn er kayaks te huur om de Congost de Montrebei vanuit een geheel ander perspectief te bekijken. Op die manier kun je ook prima wandelen en kayakken met elkaar combineren of een frisse duik nemen in het stuwmeer ten zuiden van de Montsec.

En zoals al eerder gezegd is het gebergte een paradijs voor klimmers. Niet alleen gevorderde klimmers die op zoek zijn naar adrenaline door de big walls van de Montsec te beklimmen, maar ook voor liefhebbers van bijvoorbeeld via ferrata zijn er verschillende routes. De oostkant van het gebergte kent daarnaast vele honderden klimroutes en de dorpjes Santa Maria de Meiá en Vilonova de Meyá staan dan ook internationaal bekend als klimmersdorpjes.

De Montsec en haar indrukwekkende Congost de Montrebei

Praktische links bij dit artikel

Fotogallerie

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...