Home » Thema-artikelen » Catalonië » Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

De Aiguabarreig Segre-Cinca is een relatief onbekend natuurgebied op de grens van Catalonië en Aragón. Het is de plek waar eigenlijk drie rivieren samen komen: de Ebro, de Segre en de Cinca. Het is voor wat betreft samenvloeiing de grootste van het Spaanse schiereiland en daardoor een paradijs voor wandelaars en (water)vogelspotters.

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Samenvloeiing van drie verschillende rivieren

In het zuiden van de provincie Lleida, tegen de grens met Aragón, komen de rivieren Segre en Cinca samen. De Segre vanuit het noordoosten van Cataloloni&eunl;, de Cinca bijna recht uit het noorden. De plek waar beide rivieren samenkomen wordt toepasselijk aangeduid als de Aiguabarreig Segre-Cinca en is een prachtig groen natuurgebied dat volledig is ingericht om wandelaars en vogelspotters een kans te bieden de natuur te ontdekken. Een paar kilometer verder naar het zuiden voegen ze zich samen met de Ebro die vervolgens richting de Middellandse Zee voert om daar met een indrukwekkende delta in zee uit te komen.

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Gemarkeerde natuurwandeling

Langs het zuidelijke deel van de samenvloeiing is er een gemakkelijke, maar ook zeer aantrekkelijke gemarkeerde natuurwandeling uitgezet: Camí Natural del Segre/Aiguabarreig Segre-Cinca. Langs de oever van de Segre wandel je over onverharde wandelpaden langs meerdere informatieborden die vertellen over de lokale flora en fauna. Zo valt te lezen over het belang van de rivieren die hier samenkomen voor de regionale landbouw. Een groot aantal kleine zijkanalen zorgt immers voor de irrigatie van het gebied en biedt daarmee voldoende water voor een zeer succesvolle tuinbouw. Tegelijkertijd is aan fauna een grote rijkdom in en rond het water. Meervallen tot lengte van ruim boven de 2 meter zijn er in de rivier te vinden, terwijl boven het wateroppervlak onder andere aalscholvers zich te goed doen aan de kleinere exemplaren. Het pad kent nagenoeg geen hoogteverschil en is daarom ook erg aantrekkelijk om te doen voor kinderen of mensen die slecht ter been zijn. De verschillende punten ter observatie van vogels en het maken van foto's bieden meer dan genoeg afleiding onderweg.

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Over houten vlonders dwars door de natuur

Aan het begin van de bovengenoemde natuurwandeling is er ook een speciale traktatie voor de liefhebbers van watervogels. Een op houten vlonders gemaakt wandelpad (Passera Bosc de Sant Jauma) voert je dwars door de natuur. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant de oeverbegroeiing die onderdak biedt aan een grote hoeveelheid watervogels. Dit bosrijke gebied biedt dankzij de combinatie van schaduw, een overvloed aan water en meer dan voldoende plekjes om veilig een nest te bouwen de ideale plek voor watervogels om steeds weer terug te komen. De reling van de houtenvlonders zijn ook ideaal te gebruiken om je verrekijker over camera te ondersteunen tijdens het observeren van de vogels. Een gemakkelijke route die als leuk aperitief kan dienen voordat je de langere gemarkeerde wandelroute gaan doen.

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Het klooster van Santa Maria d'Escarp

Één van de bezienswaardigheden langs de Camí Natural del Segre/Aiguabarreig Segre-Cinca die niet valt onder flora en fauna is het klooster van Santa Maria d'Escarp. Dit klooster is net als de drie bekende kloosters van Poblet, Santes Creus en Vallbona de les Monges een overblijfsel van de orde der cisterciënzers. In 1213 werd het gebouwd en vandaag de dag zijn enkel de oude klokkentoren en enkele muren over van het oorspronkelijke gebouw. Het ligt aan de noordoever van de Segre-rivier en gezien de huidige staat van de gebouwen is het veiliger om ze vanaf de overkant te bekijken terwijl je er langsloopt of fietst.

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Het beste uitzicht vanaf de Montmeneu (495m)

Voor de liefhebbers die energie over hebben ligt er een uitdaging te wachten in de vorm van de Montmeneu (of Montmaneu in sommgie gidsen). Deze berg komt met zijn 495 meter net 5 meter te kort om de hoogste van de comarca Segria te zijn, maar is dankzij de vlakke en veel lagergelegen directe omgeving zeker wel die met het meest spectaculaire uitzicht. Voor mountainbikers is er een route die voert naar de top van de berg. Opwarmen doe je door eerst de bijna 8 kilometer van de volledige Camí Natural del Segre/Aiguabarreig Segre-Cinca te volgen om vervolgens naar de top te klimmen. De afdaling is wellicht het meest spectaculaire deel van de route, want La Cresta (de graat) is tot ver in de omgeving bekend om zijn technische moeilijkheid in combinatie met het schitterende uitzicht. Een aanrader dus!

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Fruitursme in Aitona

Niet ver van de Aiguabarreig Segre-Cinca ligt het dorp Aitona. Dit dorp en haar directe omgeving verandert elk jaar in een sprookjes landschap als de duizenden fruitbomen in bloei staan. Rond half maart kleurt de bloesem van onder andere de perzikbomen roze en dat biedt prachtige uitzichten. In de omgeving worden rond die tijd niet alleen rondwandelingen tussen de fruitbomen georganiseerd, maar bijvoorbeeld ook een heuse fruitrail en schitterende fietstochten over de glooiende heuvels. Na elke bocht wacht een nieuw spektakel en je vindt rond die tijd dan ook vele fotografen met statief die proberen de kleuren vast te leggen op de gevoelige plaat.

Hiken, biken en vogels spotten in de Aiguabarreig Segre-Cinca

Praktische links bij dit artikel